Annie M.G. Schmidt-week 2017

Logo Annie M.G. Schmidt week

Op 10 mei 2017 gaat de Annie M.G. Schmidt-week weer van start. Voor de 15e keer wordt deze week georganiseerd rond de geboortedag van Annie M.G. Schmidt – dit jaar eindigt de week op deze dag (20 mei).

Thema: Nederland viert feest met Jip en Janneke

De keuze voor de bekendste kinderboekenfiguren van Annie M.G. Schmidt komt niet zomaar uit de lucht vallen: het is namelijk 65 jaar geleden dat het eerste verhaal over Jip & Janneke verscheen in Het Parool. Superleuk natuurlijk, maar iets minder geschikt voor de bovenbouw… Op de website www.anniemgschmidtweek.nl zijn net als vorig jaar lessuggesties te vinden, maar deze zijn – begrijpelijk – voor groep 1 t/m 4.

Dat je bij Annie M.G. Schmidt eigenlijk vooral aan de onder- en middenbouwleeftijd denkt, is logisch: veel van haar bekende boeken  – Jip & Janneke, Pluk van de Petteflet, Pim & Pom, Floddertje – zijn immers bedoeld voor peuters en kleuters. Maar dat Annie M.G. Schmidt ook heel leuke boeken heeft geschreven voor de bovenbouw werd vorig jaar al tijdens deze week benadrukt: toen stond het boek Abeltje centraal.

Voor de bovenbouw

Maar er zijn meer opties! Eén ervan is het boek Otje: een boek dat net als Jip & Janneke geïllustreerd is door Fiep Westendorp.

Otjes vader Tos is kok, maar door zijn enorme driftbuien en andere ongelukjes wordt hij ontslagen. Hij kan ook niet zomaar ergens anders aan het werk, want hij heeft geen papieren. Gelukkig zijn Otje en haar dierenvrienden er om hem te helpen. Al moeten ze wel op de vlucht voor de politie…

Otje illustratieOtje is al geschikt om voor te lezen voor jonge kinderen (vanaf 6 jaar), maar het taalgebruik is niet gemakkelijk en daarom pas geschikt om zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar. Het probleem voor bovenbouwkinderen is alleen dat het boek er in de nieuwste uitgave uitziet als een voorleesboek. Daardoor zullen zij het misschien niet zo snel uit de kast pakken. Jammer, want het verhaal is – zoals bijna alle verhalen van Annie M.G. Schmidt – ontzettend grappig. Bovendien zijn de prenten natuurlijk fantastisch.

Het is dan ook helemaal geen gek idee om eens een stuk uit Otje voor te lezen in de bovenbouw. Op die manier besteed je toch aandacht aan de Annie M.G. Schmidt-week én aan illustratrice Fiep Westendorp!

Andere leuke boeken voor de bovenbouw zijn onderstaande opties. Vooral het boek Allemaal sprookjes heb ik erg vaak gebruikt (als leuk tussendoortje) in groep 7 en 8. De humor van Annie M.G. Schmidt zorgt ervoor dat deze boeken voor oudere kinderen misschien nog wel leuker zijn dan voor jongere!

Allemaal sprookjes  Wiplala Annie MG Schmidt  Minoes musicaleditie

 

 

 


Jip en Janneke in het ParoolEen andere invalshoek om toch met Jip en Janneke aan de slag te gaan in de bovenbouw, is een geschiedkundige! Ga in op het feit dat Jip en Janneke 65 jaar bestaan.

Op de voor het onderwijs bekende website entoen.nu is veel informatie te vinden over Annie M.G. Schmidt. Aan de hand van een vertelplaat (de zogenaamde vensterplaat) kun je allerlei aspecten van haar leven onder de loep nemen; ook het verschijnen van Jip en Janneke in het Parool!

Je kunt dan ook best een verhaaltje van Jip en Janneke voorlezen en met de klas bespreken waarom dit nu zo populair is. Wat maakt Jip en Janneke zo bijzonder? Wat maakt Annie M.G. Schmidt zo bijzonder? En hoe komt het dat haar verhaaltjes nog steeds zo aanspreken?


Tenslotte kun je ook nog creatief aan de slag! Bijzonder aan de Jip en Janneke-figuurtjes is natuurlijk dat zij als silhouetten getekend zijn. In Engeland zorgde dit zelfs voor opschudding, omdat de zwarte poppetjes volgens de Engelsen discriminatie in de hand zou werken (bron: www.isgeschiedenis.nl).

Lukt het de kinderen om een jongen en een meisje als silhouet te tekenen? Dit is nog helemaal niet zo makkelijk!

Je kunt natuurlijk ook silhouetten van de kinderen (laten) maken. Met een felle lamp, een vel zwart papier en een (wit) potlood kun je kinderen van elkaar silhouetten laten maken en vervolgens laten uitknippen/opplakken.

Nog een stapje verder is dat de kinderen daar zelf nog een leuk verhaaltje bij verzinnen! Laat hen zelf de hoofdrol spelen in een nieuw Jip en Janneke verhaal!


Annie M.G. Schmidt-lezing

Voor de leerkracht is er ook nog iets interessants te doen tijdens de Annie M.G. Schmidt-week: de Annie M.G. Schmidt-lezing bezoeken. Dit jaar wordt de lezing gehouden door Rindert Kromhout.  De titel van zijn lezing luidt: De rattenvanger van Weesp. De lezing wordt – als aftrap – op 10 mei 2017 gehouden in het Kinderboekenmuseum. Je kunt nog kaartjes bestellen tot 17.00u! Meer informatie vind je hier.

annie-m-g-schmidt-lezing-2017