Kinderboekenweek 2019: Reis mee!

Kinderboekenweek 2019

Wat is er weer een leuk thema voor de Kinderboekenweek dit jaar!
Voertuigen staan centraal, met het motto: Reis mee!

In deze Kinderboekenweek draait het dus niet zozeer om de bestemming, als wel om de reis zelf. Het onderweg zijn is een reis op zich. En met een boek kun je dat allemaal vanuit je stoel meemaken, want zoals de CPNB zelf al zegt: Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt.

Ook ik neem je mee op reis: een reis langs boeken die je kunt gebruiken in de klas gedurende deze Kinderboekenweek. Boeken die de hoofdpersonen en dus ook jou als lezer meenemen op wonderlijke, avontuurlijke en spannende reizen – of het nu per trein, per boot, per vliegtuig of wat dan ook voor vreemd voertuig het is. Zelfs bóeken kunnen de hoofdpersonen mee op reis nemen. Klinkt spannend? Lees dan snel verder en ontdek welke geweldige boeken er allemaal zijn.

Kerntitels

Zoals elk jaar heeft de CPNB een aantal kerntitels bepaald voor de Kinderboekenweek. Hierbij wordt lesmateriaal uitgewerkt dat scholen al voor de zomervakantie hadden kunnen bestellen. Heb je geen lesmateriaal? Niet getreurd, je kunt zelf vast ook allerlei leuke activiteiten bedenken bij de boeken en anders vind je bij de vele recensies ook genoeg ideeën! Maar waar het wat mij betreft vooral om draait in de Kinderboekenweek: kinderboeken. Dompel kinderen onder in verschillende kinderboeken! Zo leren ze in korte tijd heel veel nieuwe boeken kennen en kunnen ze nog lange tijd vooruit met de boekentips die jij ze geeft. Het aanbod is enorm! Dus daarom neem ik de kerntitels dit jaar als uitgangspunt om verder te associëren.

Kinderboekenweek 2019Zo krijgen we de volgende categorieën:

  • Pech onderweg
  • Hoe werken machines & voertuigen?
  • Een avontuurlijke reis
  • Onverwachte vervoermiddelen
  • Wonderlijke vervoermiddelen
  • Reizen zonder dat je weet waarheen
  • Reizen in het verleden
  • De wereld rond
  • Encyclopedie van vaar- en voertuigen
  • De rivier neemt je mee

De lijst met boeken is natuurlijk lang niet volledig en zal in de komende maanden wellicht ook nog wel worden aangevuld. Een boek presenteren is eigenlijk heel simpel: vertel iets over het boek en lees een stukje voor. Boeken met een * staan ook op deze website; klik hiervoor op het plaatje van het betreffende boek. Je vindt daar meer informatie over het verhaal, geschikte voorleesfragmenten en aanvullende lestips.

Om een boek direct te bestellen (via bol.com), klik je op de titel. Door het boek via deze link te bestellen, ontvangt Leesbevorderingindeklas.nl een kleine vergoeding (waardoor je bijdraagt aan het voortbestaan van de site!). Zelf lekker neuzen in bibliotheek of boekwinkel is natuurlijk ook een aanrader!

Ben je er klaar voor? Riemen vast, daar gaan we!


Pech onderweg


Pech onderwegPech onderweg *
Jozua Douglas & Tosca Menten
Unieboek & De Fontein, 2019
Kerntitel groep 5 & 6

Rampzalige reizen, knotsgekke personages en hilarische tegeltjeswijsheden. Maar ook spanning, waargebeurde pechgevallen en handige tips! Wat moet je bijv. doen als je door aliens wordt ontvoerd? Schrijversduo ‘De Gouden Grijns’ heeft de perfecte verhalenbundel voor deze Kinderboekenweek geschreven! (Zeker ook leuk voor groep 7 & 8).

Reizen die niet helemaal lopen zoals gepland… daar zijn wel meer boeken over!

Elvis Watt, Heppie KemperHeppie Kemper *
Manon Sikkel
Luitingh-Sijthoff, 2016

Elvis Watt gaat in dit boek op zoek naar zijn vader in een wel heel bizarre camper… Een camper met twee verdiepingen en een zwembad! Wie wil daar nou niet mee op reis? Het levert een doldwaas avontuur op, waarbij niet alles gaat zoals gepland…
Vanaf ca. 9 jaar.

Eddie, Belle en Flo naar LondenEddie, Belle en Flo naar Londen *
Inga Mol
Clavis, 2018

Nog zo’n reis die niet geheel vlekkeloos verloopt. De bus waarmee Eddie en Belle op schoolreis gaan, past niet door de Kanaaltunnel! Er moet dus een stukje af… Doldwaze perikelen dus ook in dit boek, dat je mee op reis neemt naar Londen, maar waarin de bus zeer centraal staat.
Vanaf ca. 9 jaar.

De ontdekkingsreizigerDe ontdekkingsreiziger *
Katherine Rundell
Luitingh-Sijthoff, 2019

Nu lijkt het net of pech onderweg heel grappig is, maar dat is natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo. In dit boek storten vier kinderen neer in het Amazonewoud en moeten daar zien te overleven. Terwijl ze larven eten om niet te verhongeren, bouwen ze een vlot om via de rivier een weg naar huis te zoeken. Maar daarmee is de reis nog niet ten einde…
Vanaf ca. 10 jaar.

Voettocht over het ijsVoettocht over het ijs *
William Grill
Fontaine, 2016

Nog een reis die niet verliep zoals gepland… Het is een informatief prentenboek dat vertelt over de expeditie van Shackleton en zijn mannen naar de Zuidpool, aan het begin van de 20e eeuw. Ze reisden per boot, maar die liep vast. Vervolgens moesten ze te voet verder gaan… en dat werd een barre en levensgevaarlijke tocht.
Vanaf ca. 10 jaar.

Gevaar op grote hoogteGevaar op grote hoogte *
Jack Heath
Van Holkema & Warendorf, 2018

En als we het dan hebben over hoe gevaarlijk het kan zijn als je pech onderweg hebt, dan zit je met de boeken van Jack Heath wel gebakken. In dit boek, waarin de lezer zelf steeds moet kiezen hoe het verhaal verder loopt, zijn er slechts 11 manieren om het verhaal tot een goede afloop te brengen. Maak je een verkeerde keuze, dan overleef je het niet…  Groep 7/8 maak je hier héél blij mee.
Vanaf ca. 11 jaar.


Hoe werken machines & voertuigen?


Machines & voertuigenMachines & voertuigen
John Farndon & John Paul
Deltas, 2017
Kerntitel groep 5 & 6

Voor kinderen die willen weten hoe voertuigen werken, is er dit boek. Vol dwarsdoorsnedes en uitleg over de techniek. Handig als je op reis bent, want zo weet je tenminste wat ervoor zorgt dat je in beweging blijft!

Machines & voertuigenMachines & voertuigen
Jon Richards & Ed Simkins
Corona, 2013

Een boek met dezelfde titel! En ook over techniek en werking van machines en voertuigen. Maar toch is dit boek volkomen anders: alle informatie staat namelijk voornamelijk in iconen, pictogrammen, grafieken en tekeningen – infographics dus. Beeldtaal dus, met ondersteuning van beknopte tekstblokjes.
Vanaf ca. 10 jaar.

Bo bouwt een bootBo bouwt een boot *
Astrid Poot & Dieuwertje Boeren
Fontaine, 2017

Ook in dit boek draait het vooral om de werking van een voertuig. Bo wil graag de rivier oversteken, maar de brug wordt gesloopt. Daarom ontwerpt ze een vlot, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Een boek om de lezer lekker te laten klussen!
Vanaf ca. 9 jaar.

Neem een kijkje onder de motorkapNeem een kijkje onder de motorkap
Esther Porter
Corona, 2017

Voor kinderen die wat minder makkelijk lezen, kan de kerntitel best wat lastig zijn… Dan is dit boek een mooi alternatief: een boek op prentenboekformaat, met grote dwarsdoorsnedes van een auto. Er wordt o.a. uitgelegd hoe de remmen, de versnellingsbak en de koeling werken. Ook weer met mooie illustraties!
Vanaf ca. 8 jaar.

EdisonEdison *
Torben Kuhlmann
De Vier Windstreken, 2018

Een muis wil op zoek naar een schat, maar daarvoor moet hij onder water kunnen blijven. In dit boek word je meegenomen op ontdekkingsreis naar het juiste voertuig om te kunnen duiken. Hoe werkt het en hoe zorg je ervoor dat je voldoende lucht behoudt? Een prachtig geïllustreerd prentenboek, met zowel een historische als een technische insteek. Van dezelfde maker is er ook het boek Armstrong – net zo mooi! – over de reis naar de maan en het ontwerpen van een raket.
Vanaf ca. 8 jaar.

RakettenRaketten
Allan Morey
Corona, 2019

Kinderen die geïnteresseerd zijn in techniek en ruimtevaart zullen dit boek ook wel interessant vinden! Want waarom en hoe reizen raketten eigenlijk door de ruimte? Het boek heeft het Makkelijk Lezen keurmerk en bevat veel foto’s. Zeer aantrekkelijk dus voor kinderen die wat moeite hebben met de Nederlandse taal of met lezen.
Vanaf ca. 9 jaar.


Een avontuurlijke reis


Niemand houdt Don Carlo tegenNiemand houdt Don Carlo tegen *
Oliver Scherz
Holland, 2016
Kerntitel groep 5 & 6

Carlo mist zijn vader enorm. En dus besluit hij hem zelf op te zoeken. Helemaal alleen, met de nachttrein, de taxi en de veerboot. Zonder ticket of reisplan begint hij aan een avontuur, dat hem dwars door Italië voert. Wat een avontuur!

Een mooi gegeven: de hoofdpersoon heeft een duidelijk reisdoel voor ogen, maar heeft nog geen idee hoe hij daar gaat komen. Het resultaat is dat er allerlei onverwachte vervoermiddelen voorbij komen! Heerlijk avontuurlijke boeken – daar zijn er nog veel meer van!

Over de grensOver de grens *
Irène Storm
Clavis, 2018

In dit boek wordt ook iemand gemist: Luuk mist zijn hond. Luuk is in Nederland; de hond is in Spanje. Bovendien is zijn hond ook nog eens in gevaar! Daarom zet Luuk alles op alles om in Spanje te komen… en dat levert ook een zeer boeiende en spannende reis per trein en vrachtwagen op.
Vanaf ca. 10 jaar.

De blauwe vleugelsDe blauwe vleugels *
Jef Aerts
Querido, 2018

In dit prachtige verhaal gaan twee broers juist een dier wegbrengen: ze proberen een jonge kraanvogel weer terug te brengen naar zijn familie in het zuiden. Dat doen ze – net als Don Carlo! – met een zeer bijzonder vervoermiddel: een tractor! De kraanvogel is trouwens niet de enige reden waarvoor ze op pad zijn gegaan… Dit boek heeft een Zilveren Griffel gewonnen en is absoluut het (voor)lezen waard!
Vanaf ca. 10 jaar.

Willy BoemWilly Boem *
David Vlietstra
Clavis, 2015

Willy Boem denkt dat hij wel weet hoe hij zijn einddoel moet bereiken, maar de reis verloopt totaal anders dan gepland. Met de trein moet hij gouden munten naar zijn zus brengen. Dat lijkt simpel, maar de reis in het Wilde Westen is vol gevaren… en zo komt Willy in heel andere vervoermiddelen terecht dan hij had verwacht.
Vanaf ca. 9 jaar.

KatvisKatvis *
Tjibbe Veldkamp
Querido, 2018

Hoe vlucht je voor criminelen? Met een scooter! Ate probeert in dit boek ongezien van Brussel weer naar huis te komen, maar dat is nog niet gemakkelijk… Het treinstation wordt in de gaten gehouden, dus hoe dan verder? Een wervelend actieavontuur…
Vanaf ca. 11 jaar.

Een brief met vlechtjesEen brief met vlechtjes *
Christian Antonini
La Zeta, 2019

Dit boek vertelt een zeer intrigerend verhaal. Het speelt zich af in Mexico, ten tijde van de Mexicaanse revolutie. Om veilig naar Amerika te reizen, wordt Johanna op de trein gezet – als postpakketje, met postzegels en al! Bizar genoeg kon dat vroeger dus écht! Dat is nog eens een bijzondere manier van reizen. Maar de reis is natuurlijk niet zonder gevaren…
Vanaf ca. 11 jaar.


Onverwachte vervoermiddelen


Abeltje nieuwAbeltje
Annie M.G. Schmidt
Querido, 2019 (32e druk!!)
Kerntitel groep 5 & 6

Deze klassieker komt al uit 1953! In 2016 was het boek themaboek van de Annie M.G. Schmidtweek. Querido maakte een heel lespakket bij het boek! Abeltje beleeft een spannend avontuur met de mensen in een lift, als de lift ineens het gebouw uitschiet en via New York in Zuid-Amerika belandt. Daar krijgen ze te maken met een revolutie. Het is geen makkelijk verhaal, maar met begeleiding zullen kinderen er toch veel plezier aan kunnen beleven.

Tot nu toe waren alle vervoermiddelen nog vrij normaal (al is een tractor vrij ongebruikelijk), maar een lift is natuurlijk zeer onwaarschijnlijk. Kijken naar de echte wereld en dan een beetje fantasie erbij… zo ontstaan heel bijzondere verhalen!

Sjakie en de grote glazen liftSjakie en de grote glazen lift
Roald Dahl
De Fontein, 2019 (speciale KBW-uitgave)

Ook in dit – los te lezen – vervolg op Sjakie en de chocoladefabriek wordt er gereisd in een lift! Het gaat alleen niet helemaal goed, waardoor de lift zo de ruimte in schiet. Uitgeverij De Fontein maakte een werkboekje bij het boek, speciaal voor de Roald Dahl-week in september. Maar je kunt het boekje natuurlijk ook prima gebruiken tijdens de Kinderboekenweek! Het is gratis te bestellen (wel tegen administratie- en verzendkosten). Ook het boek heeft een speciale Kinderboekenweek-prijs!
Vanaf ca. 10 jaar.

Bram en het zoldermysterieBram en het zoldermysterie *
Michael Reefs
Stormsteen, 2017

Reizen in een lift is al een maf idee, maar reizen met – op het oog – gewone dozen is natuurlijk ook best gek. Het zal je maar gebeuren: je gaat in een doos zitten en het volgende moment zit je ineens in China. Of Noorwegen. Het overkomt Bram in dit eerste deel van een serie waarin hij nog veel meer avontuurlijke reizen maakt. Een bijzonder concept, waar je veel mee kunt in de klas!
Vanaf ca. 9 jaar.

Ga je mee naar Toejeweetwel - Joke van LeeuwenGa je mee naar Toejeweetwel *
Joke van Leeuwen
Querido, 2014

In deze bundel van Joke van Leeuwen is haar boek De metro van Magnus opgenomen. Reizen met een metro lijkt misschien niet zo vreemd, maar in dit verhaal is dat het zeker wel, want Magnus reist namelijk over een metrolijn die hij zelf getekend heeft! Zo komt hij terecht op stations met onwerkelijke namen, zoals Boevenbosjes of Unieke rotspartijen – briljant geïllustreerd door Van Leeuwen zelf natuurlijk. Een klassieker, uit 1981.
Vanaf ca. 8 jaar.

Julia's reisJulia’s reis *
Finn Zetterholm
De Fontein, 2009

Onverwacht is wel het goede woord voor wat Julia in dit boek overkomt: als ze een schilderij aanraakt, verdwijnt ze en reist ze pardoes naar de wereld en tijd van de schilder. Tijdreizen door middel van schilderijen dus. Het brengt Julia op bijzondere plekken, maar ze komt wel steeds verder de geschiedenis in… Hoe komt ze ooit nog terug naar haar eigen tijd?
Vanaf ca. 11 jaar.

Het geheim van de Vlaamse meestersHet geheim van de Vlaamse Meesters *
Maartje van der Laak
De Eenhoorn, 2019

Nog een boek waarin schilderijen centraal staan! In dit boek reizen de kinderen echter niet naar de tijd van de schilders, maar naar de wereld van het schilderij zelf! Door middel van een prisma en de breking van het licht kunnen ze zich verplaatsen. Dat levert een heel spannend avontuur op. Een reis door Vlaamse meesterwerken!
Vanaf ca. 10 jaar.

Het geheim van Lode A.Het geheim van Lode A.  *
Peter van Olmen
Van Halewyck, 2017

Wat Julia overkomt met schilderijen, heeft Odessa met een boek! Voor ze het weet, wordt ze een boek ingetrokken! Ze ontdekt een manier om tussen verschillende boeken te reizen; een manier die ze verbetert in de delen die hierna nog volgen. In deze serie over De kleine Odessa wordt ‘op reis gaan met een boek’ wel heel letterlijk genomen!
Vanaf ca. 11 jaar.


Wonderlijke vervoermiddelen


Dr. Proktors TeletijdtobbeDr. Proktors Teletijdtobbe
Jo Nesbø
Lemniscaat, 2009
Kerntitel groep 5 & 6

Dr. Proktor heeft een uitvinding gedaan waarmee hij in de tijd kan reizen: de Teletijdtobbe! Hij zit echter in de problemen, dus Bulle en Lise reizen hem achterna. Dat gaat alleen niet helemaal goed… Er volgt een chaotisch heen en weer gereis door de tijd, waarbij ze allerlei bekende historische figuren tegenkomen, zoals Napoleon, Jeanne d’Arc en meneer Eiffel. Dit boek komt al uit 2009. Er is ook een film uitgebracht, die op het boek is gebaseerd. De trailer bekijk je hier.

Laat het maar aan kinderboekenschrijvers over om de meest wonderlijke vervoermiddelen te verzinnen! Reizen met fantastische creaties dus; leuk om te bedenken hoe die er precies uitzien, maar ook zeer prikkelend om zelf lekker te gaan fantaseren.

De zeer bloedstollende expeditie van HerreDe (zeer) bloedstollende expeditie van Herre *
Marte Jongbloed
Luitingh-Sijthoff, 2018

Een vliegtuig dat op cola vliegt of een continentcrosser die in luttele ogenblikken de oceaan oversteekt… Alles kan in de boeken van Marte Jongbloed! Het levert bijzonder grappige verhalen op, waarbij fantasie wordt gecombineerd met werkelijke bestemmingen. Dit is het derde deel; er zijn nog twee boeken over Herre. Ook daarin komt deze fascinerende manier van reizen terug!
Vanaf ca. 9 jaar.

LuchtpiratenLuchtpiraten *
Dan Walker
Van Holkema & Warendorf, 2017

Kijk nou eens naar die cover… Hoe waanzinnig stoer is dat?! Een piratenschip, maar dan in de lucht! Dit boek ontploft bijna door alle actie die erin voorkomt. Geen literair hoogstandje, maar wel een geweldig tot de verbeelding sprekend vervoermiddel. Eentje waar heel wat kinderen over zullen willen lezen! Er is ook nog een vervolg.
Vanaf ca. 10 jaar.

NevermoorNevermoor *
Jessica Townsend
Luitingh-Sijthoff, 2018

In de wonderlijke wereld van Nevermoor horen natuurlijk ook wonderlijke vervoermiddelen thuis. Zo heb je de Plu-lijn en de Wondergrondse om je mee te vervoeren door de magische stad. Dit soort verzinselen prikkelen de fantasie van de lezer enorm! Laat kinderen hier eens over nadenken: hoe zou onze eigen wereld eruit zien met een Plu-lijn? Of kunnen ze iets soortgelijks bedenken?
Vanaf ca. 11 jaar.


Reizen zonder dat je weet waarheen


Bestemming onbekendBestemming onbekend *
Paul Mosier
Lemniscaat, 2018
Kerntitel groep 7 & 8

Hoewel de titel en de cover duidelijk over reizen met de trein gaan, verbaast het mij een beetje dat dit een kerntitel werd. Hoewel er prachtig wordt verteld over een bijzondere treinreis, is dit meer een boek over een ontroerende, persoonlijke reis van een meisje. Het verhaal zit vrij complex in elkaar, de thematiek is behoorlijk heftig en het woordgebruik is niet altijd gemakkelijk. Een indrukwekkend 12+ boek wat mij betreft.

Boeken over reizen waarbij het doel niet vaststaat, zijn natuurlijk wel boeken die prachtig bij het thema passen. Het draait dan immers vooral om de reis zelf; het is nog onduidelijk waar je uitkomt. Er zijn dan ook direct boeken waar ik aan moest denken!

Onweer / Tien dagen in een gestolen autoOnweer / Tien dagen in een gestolen auto *
Anna Woltz
Querido, 2019

Zodra ik hoorde wat het thema van de Kinderboekenweek werd, moest ik aan het boek Tien dagen in een gestolen auto denken! Een spannend roadtrip-verhaal! Het boek was lange tijd niet leverbaar, maar het verhaal is onlangs ‘opgefrist’ door Anna Woltz en opnieuw uitgegeven. En helemaal leuk: je krijgt er in deze paperbackversie nog een ander boek bij ook! Onweer is net zo spannend als Tien dagen in een gestolen auto en ook in dat boek gaan de hoofdpersonen op reis!
Vanaf ca. 10 jaar.

Kepler62 3Kepler62 deel 3: De reis *
Timo Parvela, Bjørn Sortland, Pasi Pitkänen
Clavis, 2019

De titel zegt het al: er wordt gereisd in dit boek!! En wel met een spaceshuttle en een supersonische, futuristische sterrenzeiler. Juist: reizen door de ruimte. Op weg naar de onbekende planeet Kepler62e – als die überhaupt al bestaat. Dit is met recht reizen zonder dat je weet waar je gaat uitkomen. En het vervoermiddel is werkelijk fascinerend. De hele serie is trouwens een absolute aanrader. Wel bij het begin beginnen dan, want anders mis je heel veel belangrijke informatie.
Vanaf ca. 9 jaar.

De grote kleine kapiteinDe grote kleine kapitein *
Paul Biegel
Holland, 2007

Nog zo’n ultiem voorbeeld van een verhaal dat draait om de reis zelf. De kleine kapitein is ervoor geboren om op zijn schip te zijn en de zeeën rond te varen. Waarheen, dat maakt eigenlijk niet uit. En dat maakt de boeken die in deze uitgave gebundeld zijn ook zo spannend: je hebt gewoon geen idee waar de hoofdpersonen terecht gaan komen en wat ze allemaal mee zullen maken. Een klassieker waarin je verbeeldingskracht tot in de puntjes wordt geprikkeld!
Vanaf ca. 8 jaar.


Reizen in het verleden


De reis van YarimDe reis van Yarim *
Hans Hagen
Querido, 2019
Kerntitel groep 7 & 8

Dit verhaal speelt zich héél lang geleden af: 2000 jaar v. Chr. Yarim maakt daarin een reis door Mesopotamië (het huidige Midden-Oosten). Deze dikke pil (496 p.) bestaat uit (oorspronkelijk) vier boeken – nu vier delen. Hans Hagen schreef dit avontuur al in de jaren ’90 en het eerste deel werd bekroond met een Zilveren Griffel. Nu is de bundel opnieuw uitgegeven, zodat je je kunt laten betoveren en verbijsteren door eeuwenoude verhalen en het leven in die tijd. Alleen een kleine waarschuwing: voor groep 7 is dit boek waarschijnlijk nog wel iets te uitdagend.

Vroeger reisde men heel anders. Er waren immers geen treinen, vliegtuigen of zelfs auto’s. Ga je nog verder terug, dan had je ook geen koetsen, fietsen of wat dan ook. Er zijn natuurlijk ontzettend veel boeken over reizen die men vroeger maakte. Ik heb er slechts een paar hieronder opgesomd.

LepelsnijderLepelsnijder *
Marjolijn Hof
Querido, 2018

In dit boek draait het ook echt om een avontuurlijke tocht, waarbij hoofdpersoon Janis geen idee heeft waar hij uit gaat komen. Een echt vervoermiddel heeft hij echter niet: hij loopt! Al heeft hij wel een ezel bij zich om zijn bagage te vervoeren. Heel bijzonder is de schrijfster zich voor dit verhaal heeft laten inspireren door een schilderij uit de 19e eeuw. Het verhaal lijkt zich echter nog langer geleden af te spelen, in een tijd dat er nog steden met stadspoorten waren, die bewaakt werden en zo. Reizen in die tijd ging dus behoorlijk anders dan nu!
Vanaf ca. 10 jaar. 

Kruistocht in spijkerbroekKruistocht in spijkerbroek *
Thea Beckman
Lemniscaat, 1973 (1e druk)

En als je dan leest over voettochten en stadspoorten in vroeger tijden… dan kun je natuurlijk niet anders dan aan deze klassieker denken! Dolf loopt mee met een kinderkruistocht tijdens de middeleeuwen. Er gaat slechts één vervoermiddel mee in de stoet: een kar, getrokken door ossen. Oh, en laten we ook niet vergeten dat Dolf daarvoor ook al met een tijdmachine heeft gereisd! En ook weer hoopt terug te reizen…
Vanaf ca. 11 jaar.

De KinderkaravaanDe kinderkaravaan
An Rutgers van der Loeff
Ploegsma, 2014 (Bewerking door Greet van den Eshof.)

We blijven even hangen in de klassiekers, want ook dit boek stamt al uit 1949! Het verhaal speelt zich nog langer geleden af: in 1844. Toen trokken zeven kinderen helemaal alleen door het verre westen van Noord-Amerika, dat toen nog een gevaarlijke, ruige wildernis was. Ze waren op weg naar Oregon. Het werd een barre tocht langs ongebaande wegen, door hagel- en sneeuwstormen.
Vanaf ca 10 jaar.

Anna's grote reisAnna’s grote reis *
Inez van Loon
Clavis, 2017

Hoe snel de vooruitgang is gegaan, besef je wel als je dit boek leest. Net als het vorige boek speelt het zich af in de 19e eeuw – nog helemaal niet zo heel erg lang geleden dus, maar in dit boek reist Anna met haar vader mee per zeilschip naar Batavia; helemaal om Afrika heen. Het verhaal is geïnspireerd op een werkelijk reisjournaal, dat bewaard wordt in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Een heel mooi voorbeeld dus van een boek waarin het reizen per (oud zeil)schip centraal staat.
Vanaf ca. 11 jaar.


De wereld rond


Boreas en de zeven zeeënBoreas en de zeven zeeën
Mina Witteman
Ploegsma, 2015
Kerntitel groep 7 & 8

Na het lezen van dit verhaal wil iedereen wel op wereldreis! Boreas gaat namelijk met zijn ouders mee op een reis rond de wereld, per zeilboot! Zijn reis is beschreven in vier boeken, waarvan dit de eerste is. Een betere titel dan deze is bijna niet denkbaar voor dit thema, want alles in dit verhaal staat in het teken het vervoermiddel (de zeilboot) en de reis die ermee gemaakt wordt. Echt een heerlijk reisverhaal voor kinderen.

Reis om de wereld in 80 dagenReis om de wereld in 80 dagen
Jules Verne (bewerkt door Roberto Piumini)

Ook een perfecte titel voor het thema! Phileas Fogg gaat eind 19e eeuw een weddenschap aan, waarin hij zegt dat het hem gaat lukken om in 80 dagen de wereld rond te reizen. Aanleiding hiervoor is de opkomst van allerlei – voor die tijd – moderne vervoermiddelen! De reis verloopt echter niet zoals gehoopt… Deze klassieker is in de originele versie behoorlijk taai voor kinderen, dus daarom is hij voor dit boek bewerkt en ingekort. Zo maak je het verhaal toch al toegankelijk voor kinderen op de basisschool!
Vanaf ca. 9 jaar.

AtlasAtlas *
Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski
Lannoo, 2018

Van al die reisverhalen zullen kinderen behoorlijk reislustig worden. Hoe leuk is het als ze vervolgens zelf een eigen reis mogen uitstippelen. Een opdracht kan zijn om hierbij zoveel mogelijk verschillende vervoermiddelen te gebruiken. Deze atlas biedt dan ontzettend veel inspiratie! Niet alleen omdat je hier heel mooi je reisbestemming in uit kunt kiezen, maar ook omdat er allerlei leuke weetjes en details op te vinden zijn. Zo zie je de TGV rijden in Frankrijk, een kano in Letland of mensen op een kameel in Egypte – allemaal inspiratie voor een wereldreis!
Vanaf ca. 9 jaar.

Kiki's wonderlijke wereldreisKiki’s wonderlijke wereldreis *
Ton Koene
Clavis, 2019

Kiki reist in dit boek de hele wereld rond: langs betoverende bossen, ijzige vlakten, zinderende woestijnen, pratende gorilla’s, gevaarlijke krokodillen en rode walvissen. Een boek vol prachtige foto’s, die weliswaar niet altijd even realistisch zijn, maar daardoor juist heel geschikt om bij weg te dromen! Bovendien verplaatst Kiki zich met veel bijzondere vervoersmiddelen: per vlot, in een luchtballon, op een kameel, met een hondenslee… Een doel heeft ze niet voor ogen: ‘Zolang er maar avonturen te beleven zijn.’ Een geweldige inspiratiebron voor het maken van fotocollages in de klas!
Vanaf ca. 7 jaar.


Encyclopedie van vaar- en voertuigen


Auto's, treinen en vliegtuigenAuto’s, treinen & vliegtuigen
Clive Gifford
Gottmer, 2016
Kerntitel groep 7 & 8

Tja, wat kunnen we hier over zeggen? Het is een encyclopedie! Met héél veel vaar- en voertuigen. Van vroeger tot nu. Enorm veel mooie foto’s, nog meer weetjes… lees dit boek en je weet echt álles over vervoermiddelen!

Van rad tot ruimteschipVan rad tot ruimteschip
Alice Peebles & Sarah Connor
Corona, 2018

Heb je nog wel een ander boek over transport nodig als je bovenstaande encyclopedie hebt? Misschien wel, want bovenstaand boek schrikt door de dikte (256 pagina’s) kinderen misschien wat af. Dit boek is handzamer (32 pagina’s), maar daardoor natuurlijk ook minder volledig. Het gaat in op de uitvindingen die gedaan zijn op het gebied van vervoer. Geen foto’s, maar stripachtige illustraties. Anders dus – voor ieder wat wils!
Vanaf ca. 9 jaar.


De rivier neemt je mee


RivierenRivieren *
Peter Goes
Lannoo, 2018
Kerntitel groep 7 & 8

Eigenlijk gaat dit boek niet echt over vervoermiddelen… het gaat over rivieren, die je mee op reis kunnen nemen over de hele wereld. Moet je zelf nog wel een boot of een vlot regelen natuurlijk! Dit boek laat je alleen zien waar je allemaal kunt komen door het water te volgen.

Anne, het paard en de rivierAnne, het paard en de rivier *
Wouter Klootwijk & Enzo Pérès-Labourdette
Leopold, 2017

In dit prachtig geïllustreerde boek laat Anne zich leiden door de rivier: die wijst haar de weg naar het Zwarte Woud, waar haar oom woont. Zoals je op de cover en aan de titel al kunt zien, is het een reis te paard! Die hadden we nog niet gehad! Voor de bovenbouw is dit verhaal wellicht iets te simpel, maar in groep 5 zullen kinderen er zeker nog wel van genieten!
Vanaf ca. 7 jaar.

ZwervelingZwerveling *
Peter van den Ende
Querido, 2019

Aan boord van een schip wordt een bootje gevouwen en voorzichtig te water gelaten. Dan vaart het vanzelf weg over de oceaan, langs riffen en polen en tussen ijsschotsen door. Het laat zich leiden door het water. Dit bijzondere beeldverhaal verschijnt begin oktober – hopelijk nét op tijd voor de Kinderboekenweek!


Heel veel (voor)leesplezier!