Nieuwe boeken | Klimaat en milieu

Borealis Nederland Leest JuniorHet klimaat en het milieu zijn HOT items, zeker deze maand. Immers, de landelijke leesbevorderingscampagne Nederland Leest! heeft dit jaar als thema Duurzaamheid en loopt de hele maand november. Voor Nederland Leest Junior betekent dat, dat vele schoolklassen momenteel aan het lezen zijn in Borealis van Marloes Morshuis.

Milieu en duurzaamheidMaar er zijn nog veel meer interessante boeken over het klimaat en het milieu verschenen de laatste tijd. Zoveel, dat het niet lukt om van elk boek een recensie op deze website te plaatsen. Zéker niet voor het einde van deze maand. Dus daarom op deze manier een overzichtje! Kun je toch met de boeken aan de slag!
Als je op de titel klikt, kom je automatisch op bol.com, waar je de verkoopinformatie en soms een inkijkexemplaar vindt. Vanzelfsprekend zijn deze nieuwe boeken ook in de lokale boekhandels te vinden of te bestellen!

Onze toekomst is nu!Onze toekomst is nu!
auteurs: C. Hecking, C. Schönberger, I. Sokolowski
illustrator: Franziska Viviane Zobel
vertaling: Merel de Vink
Ploegsma & Davidsfonds | Infodok, 2019

Dit boek verscheen vorige week en koppelde ik meteen aan een artikel in kinderkrant Kidsweek over ‘onze’ eigen Greta Thunberg: Lilly Platt.
De recensie staat al online. Je leest in dit boek over de strijd van Greta Thunberg voor het klimaat. Hoe is zij ’s werelds bekendste klimaatactiviste geworden? Laat je inspireren door haar verhaal en gebruik de handige tips: wat kun jíj doen voor een beter klimaat?

Frida's koele klimaatboekFrida’s (coole) koele klimaatboek
auteurs: Moniek Vermeulen, Frank Pollet
illustrator: Jurgen Walschot
De Eenhoorn, 2019

Een zeer opvallend, rebels non-fictieboek in scrapbook-stijl over klimaatverandering. Frida vertelt in dit boek over de opwarming van de aarde – hoe dat komt, wat er níet aan gedaan wordt door allerlei ‘loezers’ en wat er wél aan gedaan zou moeten worden. Een boek waarvan ik je aanraad om eerst even de recensie te lezen en dan te beslissen of je het wilt gebruiken. Tegelijkertijd een boek dat kinderen absoluut wakker zal schudden en dat mooie gesprekken over activisme en protest kan opstarten.

101 tips om de wereld mooier te maken101 tips om de wereld iets mooier te maken
Hoe jij (ja, jij) het verschil kunt maken
auteur: Aubre Andrus
illustrator: Dynamo Limited
vertaling: Hubertine van den Biggelaar
Corona, 2019

Boek van Lonely Planet junior, bomvol tips voor een ‘betere wereld’. Anders dan bij de andere boeken gaat het hierbij niet alleen om zorg voor de aarde, maar ook om zorg voor elkaar en jezelf. Geen achtergrondinformatie, maar veel ideetjes om iets te veranderen: allerlei kleine stapjes, die samen de wereld ietsje mooier kunnen maken. Een vrolijk bladerboek, waarmee kinderen heel handig een stappenplan voor zichzelf kunnen maken.

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat
auteur: Mathilda Masters
illustrator: Louize Perdieus
Lannoo, 2019

Mathilda Masters schrijft het in het voorwoord al: dit boek gaat eigenlijk over het klimaat én het milieu. Je krijgt namelijk niet alleen héél veel weetjes over het klimaat en de opwarming van de waarde, maar ook over de vervuiling (milieu). Natuurlijk gaat ze ook in op de gevolgen en wat we eraan gaan doen. De titel zegt het al: er zijn 123 korte hoofdstukjes; verdeeld over 6 delen. Geen register, dus het wordt even bladeren als je specifieke informatie zoekt.

De veer van de valkDe veer van de valk
serie: Explorer Academy
auteur: Trudi Trueit
illustrator: Scott Plumbe
vertaling: H.C. Kaspersma
Blink Media & Heart Netherlands, 2019

Dit superspannende vervolg (ik heb hem al gelezen, maar de recensie volgt nog!) op Het Nebula-mysterie speelt zich af in de nabije toekomst. Dat merk je aan allerlei technologische snufjes die (nog) niet bestaan. De klimaat- en milieuproblemen zijn echter vergelijkbaar met nu en daardoor is dit boek toch actueel. In dit boek redden Cruz en zijn vrienden een stel walvissen van plastic in de oceaan en willen ze een film gaan maken over smeltende gletsjers in IJsland. Ook gaan ze kijken bij de Wereldzadenbank op Spitsbergen. Afgezien daarvan hebben ze ook nog een gevaarlijke missie… Er is weer een boektrailer gemaakt!

Het voedsel dat we etenHet voedsel dat we eten
serie: ECO Bewust
auteur: Georgia Amson-Bradshaw
vertaling: Irene Venditti
Corona, 2019

Dit boek vertelt niet alleen over de manier waarop voedsel zorgt voor klimaat- en milieuproblemen, het activeert kinderen vooral om zelf na te denken. Steeds wordt er verteld over een probleem, zoals de invloed van de veehouderij of voedselverspilling; vervolgens krijgen de kinderen allerlei benodigde kennis (feiten) over het onderwerp en daarna moeten ze met behulp van die kennis een oplossing bedenken. Leuk voor in een project! Daarnaast staan er ook nog 4 doe-opdrachten in het boek. Er zijn nog twee boeken verschenen: over spullen die we kopen en steden waar we in wonen. Er volgen er nog drie (over energie, huizen bouwen en het verbouwen van voedsel)!

Voor meer boeken over klimaat, milieu en duurzaamheid kun je hier kijken!