Poëzieweek 2018

Poëzieweek 2018

Op de laatste donderdag van januari start, zoals elk jaar, de Poëzieweek.
Het thema van dit jaar: theater.

De Poëzieweek is een leesbevorderingscampagne voor jong en oud, in Nederland en Vlaanderen. Hij wordt dus niet speciaal voor scholen georganiseerd, maar gelukkig is er wel heel veel lesmateriaal ontwikkeld, zodat je ook in de klas gemakkelijk aan kunt sluiten bij het thema. Hieronder zie je een overzichtje van de vele mogelijkheden!

Kant-en-klare lessen

Poëzielessen basisonderwijsAls je het nog niet gedaan hebt, meld je dan nu aan op de website www.poezieweek.com en download gratis de lessuggesties die speciaal voor de Poëzieweek geschreven zijn!

Superhandig: alles wat je nodig hebt, staat erin: gedichten én kant-en-klare lesideeën.

De gedichten komen uit diverse dichtbundels en hebben allemaal te maken met het thema theater.

Dichtbundels en bloemlezingen

De lesbundel van de Poëzieweek start met een inspirerend voorwoord van Jos van Hest. Hij vertelt hoe gemakkelijk het eigenlijk is om aan poëzie te doen in de klas: start gewoon elke ochtend de dag met het voorlezen van een gedichtje! Lekker kort; het duurt maar 5 minuten. Of je er vervolgens over doorpraat of niet, is aan jou (of de klas).

De dag beginnen met een gedicht is heerlijk. Alle kinderen concentreren zich even op hetzelfde: op een vreemd, vrolijk of droevig gedicht waarover ze zich kunnen verwonderen, dat hen aanspreekt of waarin ze zich herkennen. (blz. 6)

PoëzietiplijstDe Kinderboekenambassadeurs (of ambassadeux, zoals ze zelf zeggen) Hans & Monique Hagen – ook bekend van hun prachtige dichtbundels – brengen dezelfde boodschap naar buiten:

Lees elke dag minstens één gedicht, of lees er eentje voor. Thuis en in de klas.

Speciaal voor dit doel maakten zij een geweldig overzicht: de Poëzie Tiplijst! Op de Poëzie Tiplijst staan ook publicaties óver poëzie, dichtwedstrijden, schrijftips en ideeën om met gedichten te werken op school.

De gedichten uit de lesbundel kun je vinden in de volgende dichtbundels:

Gewoon een droomGewoon een droom
Linda Vogelesang, Marco Faasen (ill.)
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2017

Een bundel vol ‘droomgedichten en nachtgedachten’. Het gedicht Schimmenspel is uitgekozen voor de lesbundel. Begrijpelijk: schimmenspel in combinatie met straattheater.


Mijn mond eet graag spinazie maar ik nietMijn mond eet graag spinazie maar ik niet
Frank Adam
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2005

Een wat oudere bundel, waaruit het gedicht Versje om te rappen (zonder einde) is gekozen.

Wat je ziet zit in je hoofdDit gedicht kun je ook vinden in de ontzettend mooie bloemlezing Wat je ziet, zit in je hoofd (Jan van Coillie, Kristien Aertssen, 2011). Hoewel dit boek nieuwer is, is het niet meer te koop, maar in de bibliotheek kun je het vast nog wel vinden (of in je eigen schoolbibliotheek?)!

Wil je nog meer rappen? Denk dan eens aan dit ontzettend humoristische boek:

Roodkapje was een toffe meidRoodkapje was een toffe meid
Marjet Huiberts
Uitgeverij Gottmer, 2010

Een echte dichtbundel kun je het misschien niet noemen, maar de sprookjes zijn wel op rijm geschreven!


Aan het eind van het begin

Aan het eind van het begin
Ruben van Gogh
Uitgeverij Prometheus, 2001

Een serieuze dichtbundel – niet voor kinderen geschreven. Maar uit dit voorbeeld blijkt dat dit geen probleem hoeft te zijn: het gedicht Een dansende herinnering vormde voor Jos van Hest een mooie inspiratie voor een les over dansen en dichten.

 


Liever liefLiever lief
Reine De Pelseneer & Leen De Pelseneer
Uitgeverij De Eenhoorn, 2009

Uit deze mooie dichtbundel is het gedicht Spiegel gehaald, over het presenteren van jezelf.
In de bundel vind je verder ruim 25 gedichten over verliefdheid, school, dieren, familie, letters en woorden.

Wat je ziet zit in je hoofdTenslotte wordt er in de lesbundel nog een gedicht van Bas Rompa genoemd, uit zijn bundel Een propje in mijn gezicht, maar deze is zo oud (1989) dat hij zelfs niet meer in de bibliotheek te vinden is.

 Van Bas Rompa staat er echter ook een bruikbaar gedicht in het hierboven reeds genoemde Wat je ziet, zit in je hoofd: Spiegel – inderdaad: dezelfde titel als het gedicht van Reine De Pelseneer! En ook hetzelfde thema.
Je kunt uit deze bloemlezing nog meer leuke gedichten halen voor het thema theater!
  • Haar, ook van Frank Adam – qua thema te vergelijken met Spiegel van Reine De Pelseneer  – over het presenteren van jezelf
  • Vlooiencircus, van Jan Paul Schutten – de titel spreekt voor zich!
  • Een paard in maart, Leendert Witvliet – een vrolijk gedichtje over dansen

Er staat een taart in lichterlaaieEr staat een taart in lichterlaaie!
Jan van Coillie en Harmen van Straaten
Uitgeverij Maretak / Davidsfonds | Infodok, 2004

Nog een erg leuke bloemlezing, van deze verzamelaar als bovengenoemd boek. Er staan maar liefst 120 grappige kindergedichten in, waaronder een aantal liedjesteksten van Koos Meinderts en Harrie Jekkers (Klein Orkest). Erg leuk om de dag mee te beginnen!

Het gedicht De mummie van Shel Silverstein zou je ook nog bij het thema theater kunnen trekken, want dat gaat over vermommen/verkleden.

Gedichten schrijven in de klas

Kinderen en poëzie

Behalve gedichten lezen, hoort gedichten schrijven natuurlijk ook thuis in de Poëzieweek! Een extra motiverende factor kan zijn om de kinderen in je klas mee te laten doen aan de wedstrijd Kinderen & Poëzie 2018. Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Nederland en België mogen meedoen. De deadline van insturen is 15 februari a.s! Op de website van het Poëziepaleis vind je alle informatie die je nodig hebt.

De lucht zo grijs als haringKinderen die meedoen aan de wedstrijd maken kans op een plekje in een echte dichtbundel! De bundel van vorig jaar – De lucht zo grijs als haring – met daarin 100 mooie kindergedichten, kun je hier kopen. Erg leuk ter inspiratie en een mooi voorbeeld voor de kinderen in je klas.

Op de website van het Poëziepaleis vind je bovendien 10 tips om te leren schrijven. En is dat nog niet voldoende? Dan vind je er ook nog heel veel gratis lesbrieven!


Meer boeken over poëzie vind je hier of lees voor meer lestips het artikel Poëzieweek 2017.