Atlas van Monsters

Atlas van MonstersIn deze geïllustreerde atlas vind je de meest onvoorstelbare wezens uit mythen en legenden van over de hele wereld. Gevaarlijke draken, verschrikkelijke trollen, gruwelijke geesten en demonen die je niet wilt tegenkomen. Gelukkig weten we dat het gaat om fabeldieren, al lijkt het erop dat Cornelius Walters, de schrijver van deze atlas, dacht dat deze wezens wel degelijk bestaan… Ergens op een geheime bergplaats vond bibliothecaris Ruth Briggs zijn geschriften. Vreemd: waarom had Walters deze atlas verstopt? En wat betekenen alle vreemde tekens die overal in de atlas opduiken?

Vertaald door Sabine Van Humbeeck.

Recensie

Liefhebbers van kaarten en atlassen zullen dit boek jubelend openslaan. Wat een prachtig vormgegeven boek! Niet voor niets staat op deze cover de illustrator vóór de auteur genoemd! In 14 grote kaarten staat de hele wereld afgebeeld, met daarop allerlei mythische en legendarische figuren afgebeeld. De prachtige, sfeervolle kleuren geven het boek een historisch uiterlijk en dat is dan ook precies de bedoeling. Dit boek is namelijk veel meer dan een mooie kijkatlas; het is een mysterieus verhaal, een atlas en een encyclopedie in één.

Atlas van Monsters 1

Atlas van Monsters 3Het boek zit heel ingenieus, maar daardoor ook best ingewikkeld in elkaar. Het begint met een brief van bibliothecaris Ruth Briggs aan een uitgever. Ze vertelt dat ze oude manuscripten heeft gevonden van Cornelius Walters: een atlas die door hem is geschreven en geïllustreerd. Ze vraagt de uitgever de atlas te publiceren en heeft er voor de duidelijkheid wat aantekeningen bij gedaan.
Wat volgt, is de daadwerkelijke atlas, met daarop inderdaad steeds korte notities van RB geplakt – informatieve opmerkingen over wat Walters schrijft, maar ook haar overpeinzingen over zijn bevindingen.

Walters reisde van Brittannië naar Noord-Europa, in de overtuiging dat hij mythologische beesten op het spoor was. Ik blijf sceptisch: waarom snapt hij niet dat het maar reisverhalen zijn? – RB (blz. 16)

Atlas van Monsters 4Walters schrijft niet alleen over de mythologische wezens; hij schrijft ook over zijn reis en komt daarbij steeds vreemde tekens tegen. De oplettende kijker ziet dat deze tekens kunnen worden ontcijferd door op elke kaart op zoek te gaan naar een geheime code. Langzaamaan begint ook Ruth Briggs te beseffen dat de tekens iets betekenen.

Hoe meer ik de vreemde tekens bestudeer, hoe beter ik het patroon begin te zien. Momenteel kan ik nog niet zeggen wat het te betekenen heeft. – RB (blz. 37)

Daarnaast bevat het boek vooral ongelofelijk veel informatie. Het is een ware encyclopedie, waarbij je na elke kaart een genummerd overzicht krijgt, waarin de verschillende ‘monsters’ omschreven worden. Achterin het boek vind je bovendien een register, waarin je de monsters kunt opzoeken. Handig! Daarnaast zijn er diverse korte legendes te lezen, waar de wezens in voorkomen. Alle informatie achter elkaar lezen, is bijna onmogelijk – na een aantal kaarten begint het je gewoon te duizelen door wat je allemaal leest. Dat is echter geen probleem: je kunt de informatie op dat moment gewoon overslaan en verder lezen in het verhaal. Dat eindigt wederom met een brief aan de uitgever, waarin Briggs met klem ineens verzoekt het boek niet uit te geven…. maar dat is nu dus toch gebeurd. Bedenk dus goed of je het aandurft om dit boek te lezen!

Voor kinderen op de basisschool zal het boek af en toe wat moeilijk zijn om volledig te begrijpen. Het taalgebruik is pittig, het lettertype niet altijd even duidelijk en de spanningsopbouw is subtiel. Toch zullen heel veel kinderen smullen van de prachtige prenten. Er valt zoveel te ontdekken in dit boek! Als ze meer willen weten, zullen ze de teksten vast ook willen lezen, desnoods met wat hulp van een volwassene. Al met al een geweldig boek, waar je eindeloos in kunt kijken en verdwalen.

Lestips

Dit boek verkoopt zichzelf zodra je het in de klas zet. Kinderen vinden het over het algemeen heerlijk om in een atlas te bladeren en zo de wereld te ontdekken. In dit geval ook nog eens in combinatie met de wereld van de mythologie en de legenden!

Het zal duidelijk zijn dat dit boek perfect te gebruiken is in een project over mythen en legenden.

Atlas van monsters 2Maar ook in een aardrijkskundeles of landenproject is dit een heel mooi boek om meer te vertellen over de cultuur. Zo vind je een kort Anansi-verhaal bij het continent Afrika, kun je informatie geven over de Noorse mythologie als je het hebt over Noord-Europa en vertel over het monster van Loch Ness in een les over Schotland. Je vindt zelfs een verhaal uit Duizend-en-een-nacht terug in het boek. Doordat alle wezens gelinkt zijn aan het gebied waar ze vandaan komen, is dit heel gemakkelijk te gebruiken!


Klavertje Vier, 2018

Atlas van monsters

 


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2018, Atlas, Fabeldieren, Geheimschrift, Legenden, Monsters, Mysterie, Mythologie, Ontdekkingsreizen, Sagen, Tip van Daan, Volksverhalen, Wereld
Geïllustreerd door Stuart Hill

Leave a Reply