Een boek vol gevoelens en 1 goudvis

Een boek vol gevoelens en 1 goudvisHoe voel jij je vandaag? Blij, boos, bang, verdrietig of jaloers?

Stel je voor: je woont in een huis. Bij jou wonen vijf gevoelswezens: Verdriet, Woede, Jaloezie, Angst en Vreugde. Ze lopen rond, spelen met elkaar of slapen op de vensterbank. Af en toe hebben ze aandacht nodig. Dan willen ze dat jij naar ze kijkt en luistert.

Een doe-boek vol originele opdrachten en handige tips om greep te krijgen op je emoties.

Recensie

Een doe-boek hoort eigenlijk niet echt tussen leesbevorderingstips, want dit boek zet niet per se aan tot lezen, maar juist tot het doen van andere dingen! Toch verdient dit boek een plekje op deze website, want de teksten in dit boek zijn ontzettend leuk (en interessant!) om te lezen. De illustraties van Deborah van der Schaaf zorgen er bovendien voor dat het boek er heel aantrekkelijk uitziet. Een boek waar je dolgraag doorheen bladert!

Met heel veel humor geeft Marjan Gerarts – psychologe van beroep – inzicht in onze emoties en laat ze zien dat alle emoties er mogen zijn. Sterker nog: dat alle emoties er móeten zijn! Want geef je Verdriet geen aandacht, dan krijg je een depressie. ‘Een depre-wat? Een de-pres-sie.’ Ook toegeven aan woede is belangrijk, want anders wordt het agressie. En zelfs jaloezie heeft haar goede kanten, zo legt Gerarts duidelijk uit.

Voor kinderen kan het heel fijn zijn om te lezen dat ze al deze gevoelens mogen voelen. Daarbij krijgen ze allemaal handige tips om met die gevoelens om te gaan. De tips werken flink op de lachspieren, maar zijn wel duidelijk! Je leest bijvoorbeeld wat je wel moet doen als je ruziemaakt, maar ook wat je niet moet doen:

Houd je vriendin ondersteboven uit een vliegtuig of helikopter. Goed schudden! (blz. 21)

Door de vele grapjes blijft het boek lekker luchtig en de humor zorgt – letterlijk – voor veel leesplezier! Daarnaast staat het boek dus vol gekke, originele en prikkelende doe-opdrachten. Wat denk je bijvoorbeeld van het maken van een mislukkingenboekje? Van fouten leer je immers! En zelfs al doe je het niet, dan zul je nog schateren van het lachen om de voorbeelden die in dit boek gegeven worden. En lachen is erg goed voor je (ook geleerd in dit boek). De onzinnigste les die je van dit boek kunt leren?

Als ik de pot chocoladepasta over mijn gezicht uitsmeer in plaats van over mijn boterhammen, heb ik nog steeds honger. (blz. 43)

Een mooi voorbeeld van hoe een leerzaam boek ook heel erg vermakelijk kan zijn!

Lestips

Hoewel dit boek dus erg leuk (en nuttig) is om zelfstandig te lezen, is het natuurlijk nog leuker om klassikaal met de opdrachten aan de slag te gaan! Op de website van Uitgeverij Lannoo krijg je al een mooi voorproefje van het boek.

Het gaat te ver om alle opdrachten op te sommen die je kunt gebruiken (heel veel namelijk), maar een paar wil ik er toch even noemen. Al deze opdrachten zijn bovendien erg goed voor de woordenschat en het taalgevoel en dat is weer bevorderlijk voor het (begrijpend) lezen! Tjonge, toch een leesbevorderend boek dus! 😉

Emoties tekenen

Teken bijvoorbeeld een Enthousiaste emmer. (blz. 9)

Leren allitereren

‘Wanneer woorden wet wezelfde wetters weginnen’ (blz. 9)

Spreekwoorden en uitdrukkingen

Deze uitdrukkingen kun je ook door de kinderen laten tekenen! Erg leuke opdracht… daarna kun je de illustraties uit het boek laten zien. (blz. 10/11)

Positief zelfbeeld

Goed voor de uitbreiding van de woordenschat! Wie vindt zichzelf ‘flamboyant’? (woorden om indruk mee te maken, blz. 41)

Lesbrief

De uitgeverij heeft bovendien nog een lesbrief gemaakt! Eigenlijk bedoeld voor groep 4 en 5, maar je kunt hem ook PRIMA gebruiken voor de bovenbouw. Met allemaal handige suggesties en extra ideeën om het boek en gevoelens in de klas te bespreken.


Uitgeverij Lannoo, 2018

Bekijk bij bol:

Een boek vol gevoelens bol.com

 


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2018, Angst, Emoties, Gevoelens, Heimwee, Jaloezie, Opdrachten, Rouwproces, Verdriet, Vreugde, Woede
Geïllustreerd door Deborah van der Schaaf

Leave a Reply