De kleine kapitein

De kleine kapitein dyslexie 2015De kleine kapitein woont in een boot boven op het duin. Hij wacht op een golf die zijn boot terug draagt naar zee. Hij wil naar het eiland Groot en Groei varen, waar je in één nacht groot en sterk kunt worden. Ondertussen verzamelt hij de gekste dingen, waarmee hij zijn boot kan maken: een stuk kachelpijp, ijzerdraad, een stoelpoot, een fietsketting en een hoop bronzen munten. Dikke Druif, Marinka, bange Toontje en de andere kinderen uit het dorp willen wel mee op avontuur! Op een nacht begon het te waaien…en als een hoge golf het bootje optilt en meeneemt naar de woeste, wilde zee, is dat het begin van een avontuurlijke reis.

De kleine kapitein werd in 1972 (!) bekroond met een Gouden Griffel en heeft nog twee vervolgverhalen: De kleine kapitein in het land van waan en wijs en De kleine kapitein en de schat van schrik en vreze. De boeken zijn zo geschreven dat ze ook onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden.

De grote kleine kapiteinIn 2013 zijn bovengenoemde boeken gebundeld uitgegeven in De grote kleine kapitein.

De nieuwste uitgave uit 2015, van uitgeverij Dyslexion, is gedrukt in het lettertype dyslexie.

Recensie

Dit is een heerlijk avontuurlijk en fantasievol verhaal met veel humor. Het is makkelijk te lezen en daardoor ook heel geschikt voor kinderen die niet zulke ervaren lezers zijn. Bijzonder aan het verhaal is dat kinderen écht de hoofdpersonen zijn in dit avontuur. Ze gaan immers zonder volwassenen op reis en dat maakt het verhaal voor kinderen zo geweldig.

Het verhaal is inmiddels een echte klassieker en het maakt niet uit dat het al meer dan 40 jaar geleden geschreven is. De draken, reuzen en geheimzinnige eilanden waar de boot ‘Nooitlek’ naartoe vaart blijven net zo betoveren als toen.

De kleine kapitein - Paul Biegel 1999

Originele kaft

Vorig jaar is het boek verschenen in een speciale dyslexie uitgave en dat geldt ook voor de twee volgende delen. De kaft van deze boeken is sterk gemoderniseerd, met een mooie sfeervolle foto.

Toch kan deze niet tippen aan de kleurrijke en fantasievolle illustraties van Carl Hollander. Gelukkig staan de originele tekeningen nog wel ín het boek.

 

 

Lestip

Dit is een ontzettend leuk (voorlees)boek voor groep 6. Het verhaal is ook al geschikt voor jongere kinderen (kan al vanaf groep 3), maar de woordenschat is voor hen vrij pittig. Doordat de hoofdstukken kort zijn, is het heel gemakkelijk om het verhaal op te delen in voorleesfragmenten.

Daarnaast blijft het gewoon een heerlijk leesboek voor kinderen (en volwassenen) die houden van fantasievolle avonturen. Mocht je dus in een bovenbouwgroep lesgeven en de kinderen kennen het boek nog niet – promoten! En dat het boek nu ook in een speciale dyslexie uitgave beschikbaar is, is een extra reden om er aandacht aan te besteden!

De golven waren (…) zon was ondergegaan. (Hoofdstuk 2: De haven van Silikuu)*

* Omdat er zoveel verschillende uitgaven van het boek zijn, heb ik geen bladzijdenummers vermeld, maar het hoofdstuk. Het fragment beslaat het hele hoofdstuk.


In september 2020 zal er een nieuwe uitgave van het boek verschijnen, bij uitgeverij Gottmer!

 

 


Genre: Avontuur
Onderwerpen: 2013, 2015, Dyslexie, Fantasiewezens, Klassieker, Schatzoeken, Tip van Emma, Zee, Zeerovers
Geïllustreerd door Carl Hollander

Leave a Reply