De Watermensen

De WatermensenUrk 1942. Het ziet er slecht uit voor het eiland. De Zuiderzee is IJsselmeer geworden en de Duitsers hebben de vissersvloot in beslag genomen. De tienjarige Dubbele heeft elke dag van zijn leven gehoord dat hij een ongelukskind is – en nu zet hij alles op alles om het tij te keren. Met grote gevolgen…

Swifterbant 1968. Christien is elf jaar als ze verhuist naar het nog lege land rond Swifterbant. Ze denkt dat ze nooit aan het nieuwe leven zal kunnen wennen, maar ze krijgt hulp uit onverwachte hoek!

Lelystad 1999. Wat de twaalfjarige Gül en haar buurjongen Jasper beleven op de Oostvaardersdijk, is nog veel spannender dan alleen maar die eerste zoen. Hun leven is in gevaar…

Flevoland is de jongste provincie van ons land, maar heeft een geschiedenis van eeuwen. Een belangrijk deel van die geschiedenis is tot nu toe verborgen gebleven. De drie sfeervolle en spannende verhalen in dit boek geven niet alleen een beeld van de wording van de polders, maar onthullen ook hun grootste geheim: het bestaan van de Watermensen…

Recensie

Dit dunne boekje is uitgegeven in samenwerking met het Flevolands bureau voor Toerisme, met het doel Flevoland en vooral de geschiedenis daarvan onder de aandacht te brengen. De verhalen zijn doorspekt met herkenningspunten uit Flevoland, zoals de Ommelebommelesteen in Urk en de Bataviawerf in Lelystad. Toch komt het verhaal niet gekunsteld over en valt er nog genoeg te leren over deze jongste provincie van Nederland! Zo wordt er verteld over het ontstaan van de polders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Wist je bijvoorbeeld dat er toen veel onderduikers in het riet verscholen zaten? Kuyper weet de informatie op mooie wijze in de verhalen te integreren en zijn rustige schrijfstijl boeit van begin tot eind.

Elk verhaal eindigt met de woorden: “maar dat is een ander verhaal”. Dat doet denken aan de Sprookjesboom van de Efteling! Het past goed bij de sfeer van de eerste twee verhalen, die mysterieus en wat sprookjesachtig zijn. Het laatste verhaal is wat rauwer. Het gaat over drugsgebruik, dealen en verliefdheid. Groep 6 zal zich hier niet goed mee kunnen identificeren. Groep 8 zal het verhaal echter wel spannend vinden.

Het boek eindigt met ‘een kleine geschiedenis’, waarin een ‘feitelijke’ geschiedenis van de Watermensen wordt gegeven.

Lestip

Vooral voor leerkrachten uit Flevoland is dit een interessant boekje: het vertelt de kinderen immers over de geschiedenis van hun eigen provincie. Door het vertellen over de Watermensen zal het verhaal daarnaast echter ook de fantasie prikkelen en wellicht zal het de kinderen nog best bezig houden: zou het echt kunnen zijn? Wie weet turen zij de weken na het voorlezen wat langer in het water dan normaal…

Maar ook leerkrachten buiten Flevoland kunnen dit boekje goed gebruiken in een les over het ontstaan van onze jongste provincie. Vooral de eerste verhalen zijn erg interessant, omdat deze gaan over het inpolderen en de eerste bewoners van de provincie.

Ik zou ervoor kiezen de verhalen voor te lezen en het boek niet te promoten aan de hand van een fragment – daarvoor verschillen de verhalen teveel van elkaar.


Global Image, 2000

Helaas is het boek niet meer nieuw verkrijgbaar. Je vindt het wellicht nog wel tweedehands of in de bibliotheek.

De watermensen bol.com

 


Genre: Historisch verhaal, Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2000, Fantasiewezens, Flevoland, Kinderboekenweek 2020, Onder de zeespiegel, Polders, Strijd tegen water, Tijd van televisie en computers, Tijd van wereldoorlogen, Verhalenbundel, WO II
Geïllustreerd door Alice Hoogstad

Leave a Reply