De zomer van Jazz

De zomer van JazzBijna zomervakantie! Maar Jazz’ hoofd staat er niet erg naar. Haar vader doet erg vreemd… Hij komt steeds later thuis en sluit zich af van Jazz en haar moeder. Zou hij willen scheiden?! Dan verdwijnt hij helemaal, met de mededeling dat hij een tijdje nodig heeft om tot zichzelf te komen. Als Jazz hem echter op straat ziet en volgt, komt ze terecht in een wereld die compleet nieuw voor haar is: een leven zonder voorzieningen en internet. Het is het begin van een onvergetelijke zomer.

Recensie

Zomervakantie op Ibiza! is de eerste zin op de flaptekst van dit boek. Het zet de lezer direct op het verkeerde been, want dit boek gaat daar in de verste verte niet over. In tegenstelling tot de verwachting is dit geen boek over vakantie. Het is een boek met een veel diepere lading: een boek dat je leert dat er meer is dan het gewone leventje dat iedereen kent.

De vader van Jazz komt door zijn werk als fotograaf in contact met een kunstenaar in Vrijdok: een soort hippiegemeenschap vergelijkbaar met het kunstenaarsdorp Ruigoord, vlakbij Amsterdam. De mensen die er wonen zijn echte vrijbuiters; ze leven in caravans, zonder voorzieningen of luxe. De vader van Jazz wordt hier zo door gegrepen dat hij besluit er te gaan wonen. Als Jazz’ moeder voor haar werk naar China gaat, zoekt Jazz haar vader in Vrijdok op en leert zij deze wereld dus ook steeds beter kennen.

Het is mooi om te lezen hoe Jazz zich langzaam openstelt voor de vrije leefwijze in Vrijdok en hoe ze de mensen die er wonen steeds meer gaat waarderen. Ze leert er dat geld niet altijd gelukkig maakt en ze krijgt langzaam meer begrip voor haar vader. Toch hoopt ze nog steeds dat hij teruggaat naar hun oude leven – het ‘vrije’ leven wordt zeker niet geïdealiseerd in dit verhaal. Dat maakt dit een interessant verhaal voor jonge mensen: het laat ze zien dat er méér is in de wereld, maar dat er niet één perfecte levenswijze is.

Het verhaal eindigt vrij abrupt, met een open einde waarin onduidelijk blijft of de ouders van Jazz weer bij elkaar komen of niet. Hoe het verder moet? vraagt Jazz zich af. Ze weet het niet. Maar na deze zomer zal haar kijk op het leven een stuk opener zijn dan voorheen.

Lestips

Dit boek is volgens de uitgever een boek voor 10 jaar en ouder. Ook in de bibliotheek stond het boek in eerste instantie bij de B-boeken gecategoriseerd. Dit is inmiddels echter aangepast naar 12 jaar en ouder: het boek staat nu bij de C-boeken.

Ik begrijp dit wel: het boek gaat over een thema waar kinderen op de basisschool wellicht nog niet zo erg mee bezig zijn. Toen ik het las, vond ik het ook meer een boek voor adolescenten. Jazz zit bovendien al in de brugklas en dat ligt dus ook buiten de belevingswereld van basisschoolkinderen.

Toch denk ik dat er meiden in groep 8 zullen zijn die door dit boek gegrepen kunnen worden. Het laat hen kennismaken met een wereld die ze (waarschijnlijk) niet kennen en nadenken over wat vrijheid precies is. Ook het feit dat Jazz in de brugklas zit, vinden zij misschien juist interessant.

Fragment voor boekpromotie:

Ze namen afscheid (…) het makkelijk praten. (blz. 32 t/m 36)

Lees voordat je het fragment voorleest eerst bovenstaande samenvatting en gebruik de recensie om het boek verder toe te lichten.


Uitgeverij Holland, 2016

 

 


Genre: Verhalen
Onderwerpen: 2016, Kunstenaars, Levensstijl, Ouders, Vluchtelingen & vrijheid, Vrijheid
Geïllustreerd door Caren Limpens

Leave a Reply