Draden

DradenAlle mensen zijn ergens naar op zoek: naar vriendschap, naar avontuur… of naar iemand om van te houden en voor te zorgen. De vrouw in dit boek volgt een rode draad en vindt een kindje. Het kind groeit op en volgt haar eigen draden. Maar ze blijven voor altijd met elkaar verbonden.

Vertaald door Imme Dros.

Recensie

Soms heb je van die prentenboeken die eigenlijk mooier zijn voor volwassenen dan voor kinderen. Dat betekent natuurlijk niet dat het boek niet mooi is voor kinderen zelf, maar dit boek zal waarschijnlijk vooral moeders een brok in de keel bezorgen. Dit filosofische prentenboek gaat namelijk over de diepe liefde tussen moeder en kind.

Maar dit boek gaat over nog een universeel thema: het zoeken naar een doel in je leven en over op je eigen benen staan. Het is werkelijk prachtig hoe slechts een paar kleine zinnetjes zo’n diepe impact kunnen hebben en zó raak kunnen omschrijven wat nu echt belangrijk is in het leven. Het is daardoor een geweldig boek om met kinderen in gesprek te gaan over het leven en onvoorwaardelijke liefde.

Threads

De Noorse Torill Kove is eigenlijk filmmaakster en maakte de korte animatiefilm Threads, die te zien was op het Toronto International Film Festival. Dit boek is gebaseerd op deze film. De  prenten zijn één-op-één terug te vinden in de film en zijn ondanks hun eenvoud heel krachtig en veelzeggend.

Het is echt heel ontroerend hoe met een rode draad de liefde tussen moeder en kind wordt verbeeld. Zelfs als het kind al eigen vrienden maakt, blijven zij aan elkaar verbonden. En als het dan tijd is voor het kind om het huis te verlaten en zelf een weg in de wereld te zoeken, zie je dat moeder en kind nog altijd bij elkaar horen. Prachtig!

Lestips

Kinderen in de bovenbouw zullen dit boek waarschijnlijk in hun eentje niet direct waarderen. De tekeningen zijn simpel en er staat bijna geen tekst in het boek. Geen boek voor oudere kinderen, zul je misschien ook zelf denken. Integendeel! Dit boek kan een prachtig uitgangspunt zijn voor een filosofisch gesprek over het leven. Het boek begint namelijk direct met de vraag:

Weet jij wat we proberen te bereiken?
Waar kijken we naar uit? Wat zoeken we?

Je kunt de les beginnen met het kijken naar de animatiefilm. Op deze website kun je hem vinden. Vervolgens pak je het boek erbij en lees je het bladzijde voor bladzijde voor. Tussendoor stel je vragen (of praat je over de vragen in het boek).

Draden illustratie 2

©2018, Ploegsma, illustratie van Torill Kove uit Draden

Praat bijvoorbeeld met je klas over het verschil tussen de liefde binnen een gezin en de liefde die je voelt voor vrienden. Natuurlijk is dit een lastig onderwerp, want onvoorwaardelijke liefde binnen een gezin is niet voor elk kind vanzelfsprekend, helaas.

Je kunt het ook hebben over het loslaten. Zeker kinderen in de bovenbouw zitten midden in dit proces! Voelen ze zich ook (altijd) verbonden met hun moeder? Hoe vinden ze het als hun ouders zich met hen bemoeien? Vind je dat de moeder in dit verhaal zich met haar kind ‘bemoeit’? Wat betekent ‘op je eigen benen staan’ eigenlijk precies? Wanneer sta je echt op je eigen benen?

Mocht je het lastig vinden om direct over de inhoudelijke boodschap te praten, dan kun je ook neutraal beginnen en het hebben over de manier van verbeelden in dit boek. Wat stelt die rode draad eigenlijk voor? Wat vinden jullie beter/fijner, het boek of de animatiefilm? Wat vind je van de tekenstijl – past deze bij het verhaal?


Uitgeverij Ploegsma, 2018

Draden bol.com


Genre: Verhalen
Onderwerpen: 2018, Familie, Filosofie, Liefde, Loslaten, Prentenboek, Zelfstandigheid
Geïllustreerd door Torill Kove

Leave a Reply