Familiegeheim

FamiliegeheimEva gaat met haar ouders mee naar de begrafenis van haar opa, die ze echter nooit heeft ontmoet. Het is een vreemde begrafenis. Waarom zijn er zo weinig mensen? En wie is die geheimzinnige oude vrouw bij het graf? Met haar nichtje duikt ze de familiegeschiedenis in, maar hun moeders willen geen antwoord geven op hun vragen. Wat is er gebeurd??

Hanneke gaat naar de begrafenis van haar broer met wie ze al heel lang geen contact meer had. Ooit hebben ze een stilzwijgende afspraak gemaakt: over vroeger wordt niet gesproken. Maar als Hanneke een meisje van dertien ziet, komen alle oude herinneringen weer boven. Misschien wordt het tijd om het zwijgen over het verleden te verbreken…

Recensie

Al heel snel wordt het familiegeheim van de familie van Eva duidelijk: de ouders van haar opa waren ‘fout’ in de oorlog en vluchtten naar Duitsland. Het duurt echter best wel even voor Eva daar achter komt. Als lezer hoor je het verhaal namelijk van Hanneke. In het boek worden de hoofdstukken afwisselend door Eva en ‘Zus’ (de bijnaam van Hanneke) verteld. Terwijl Eva dus haar uiterste best doet om achter het familiegeheim te komen, weet jij als lezer al precies wat er aan de hand is. Afgezien van deze bijzondere opzet, is ook het verhaal erg boeiend. Het verhaal van Hanneke is erg aangrijpend en laat – als een van de weinige boeken – de Tweede Wereldoorlog zien door de ogen van een kind van NSB’ers. Een boek om in één ruk uit te lezen!

Lestips

Als je de omschrijving van dit boek leest, denk je misschien wel: “interessant”, maar niet in eerste instantie: “spannend”. Om kinderen direct de spanning van de oorlog te laten ‘voelen’ bij dit boek is het wellicht goed om het volgende fragment voor te lezen:

‘Tiefflieger! riep een (…)  brug opgeblazen was? (blz. 105 t/m 108)

Het volgende fragment geeft een goed beeld van de naïviteit van Hanneke over het NSB-lidmaatschap van haar ouders en kan een mooi uitgangspunt vormen om het te hebben over keuzes maken in oorlogstijd (verzet, NSB of niets doen).

Met een ruk (…) en de mijne. (blz. 79 t/m 82)


Uitgeverij Ploegsma, 2011

Familiegeheim


Genre: Oorlog & verzet
Onderwerpen: 2011, Familie, Keuzes, Kinderboekenweek 2016, Kinderboekenweek 2020, NSB, Tip van Julia, Vluchtelingen, WO II

Leave a Reply