Ga je mee naar Toejeweetwel?

Ga je mee naar Toejeweetwel - Joke van LeeuwenWelkom in de wondermooie wereld van Joke van Leeuwen. Deze bundel bevat de volgende grappige, avontuurlijke en fantasierijke kinderboeken:

De metro van Magnus: Magnus tekent zijn eigen metrolijn en komt terecht op zijn eigen traject met bizarre namen als Boevenbosjes en Unieke Rotspartijen.

Een huis met zeven kamers: Alle zeven kamers hebben een verhaal. In beeld, in tekst en in beeld en tekst door elkaar.

Het weer en de tijd: Max wint een wedstrijd en mag een weekend samen met zijn ouders naar een vakantiehuisje. Of is daar nóg iemand?

Ozo heppie: de versjes en gedichten, met het beroemde titelvers waar je elke keer weer heppie van wordt.

Maar er is méér, zoals een sinterklaasverhaal, een verjaardagsverhaal en een reisverhaal.

Recensie

Deze boeken zijn inmiddels echte klassiekers, die niet meer zoveel gelezen worden. Zonde! Ze zijn zo ontzettend leuk, grappig en geschikt voor zoveel kinderen. Van jong tot oud; in de boeken van Joke van Leeuwen is zoveel te ontdekken. Voor de jonge kinderen zijn de plaatjes erg grappig; de oudere kinderen zullen ook de taalgrapjes beter snappen. Soms is er misschien zelfs wat hulp van een volwassene nodig om het verhaal écht goed te kunnen snappen. Veel kinderen zullen de verhalen namelijk misschien ook wel wat raar vinden en daarom ‘saai’. De creativiteit van de auteur is in ieder geval ongekend en zeer inspirerend. Tegenwoordig zijn kinderboeken vaak heel helder en recht-door-zee; deze boeken zijn dat zeker niet. Dat prikkelt de fantasie!

Door de vele tekeningen zou je denken dat ook niet-lezers de boeken fantastisch zullen vinden, maar dat is mij in de praktijk tegengevallen. Blijkbaar hebben de lezers echt wel een goed taalgevoel nodig. Het boek is daardoor wel geschikt voor dyslectische kinderen die een goed gevoel voor taal hebben, maar puur moeilijkheden met lezen. De tekst is namelijk vrij groot gedrukt en wordt afgewisseld door vele illustraties, die zowel het verhaal vertellen als ondersteunen.

De metro van Magnus en Een huis met zeven kamers zijn ook in een bijzondere andere vorm uitgegeven: als keerboek.

De metro van Magnus - Joke van LeeuwenEen huis met zeven kamers - Joke van Leeuwen

Lestips

Dit is geen boek om in zijn geheel voor te lezen, want de illustraties in dit boek zijn net zo belangrijk als de tekst en ja… dat leest natuurlijk lastig voor in een klas! Het is echter wel een boek om aan te raden aan kinderen en daarvoor kun je wel een fragment voorlezen, zodat kinderen een beeld krijgen van het verhaal en de schrijfwijze.

Uit het boek De metro van Magnus komt het volgende fragment:

Magnus neemt een schoon wit blad papier. (…) Hij loopt met de jongen mee de trap af.

Het fragment begint in hoofdstuk 1 (nadat Magnus een tekening in twintig kleine stukjes heeft gescheurd) en eindigt in hoofdstuk 2. Bladzijdenummers vermelden heeft niet zoveel zin, aangezien er zoveel versies van het boek zijn. Zelf heb ik een versie uit 1997 in de kast staan… Het origineel komt trouwens uit 1981!

Omgaan met pesten

Een ander goed fragment komt uit het boek Een huis met zeven kamers. Het verhaal hoort bij de eerste kamer en heet Het verhaal van Piesie. Het was vroeger een van mijn eigen favoriete verhalen. Ik vond het fantastisch dat Piesie, die zo anders is dan de andere kinderen, helemaal niets snapt en zich ook niets aantrekt van het geroddel en gepest van de anderen. Haar positieve instelling en open blik maken haar onkwetsbaar voor de pesterijen. Een geweldige levensles. En vooral: heel grappig verteld!

Het verhaal van Piesie (…) naar zijn kamertje.

Zoals gezegd is dit fragment te vinden in de eerste kamer.


Uitgeverij Querido, 2014

 


Genre: Verhalen
Onderwerpen: 2014, Creatief, Fantasie, Klassieker, Pesten, Poëzie, Tekenen, Tip van Mila, Verhalenbundel
Geïllustreerd door Joke van Leeuwen

Leave a Reply