Het gekste paard van stal

Plotseling Pony‘Word ik gek of hoor ik een paard?’ denkt Noor als ze gehinnik in het trappenhuis hoort. Ineens staat er een pony op de gang! Een echte! Da’s niet normaal, dat snapt Noor meteen. Zeker wanneer de pony ook nog eens tegen haar begint te praten!

En wat hebben buurmeisje Penny en haar prachtige paardenstaart ermee te maken?
Noor gaat op onderzoek uit en vindt Penny in Ponyhof Hopperweide terug. En wel… als pony!

Eerste deel van de serie Plotseling Pony.

Vertaald uit het Duits door Django Mathijsen.

Recensie

Boeken over pony’s of paarden worden meestal gelezen door meisjes die veel van pony’s of paarden houden. Logisch. Maar dit pony-boek zou zomaar ook met veel plezier gelezen kunnen worden door andere kinderen dan ‘ponymeisjes’ (al worden zij wel aangesproken op de achterflap). In dit boek draait het namelijk meer om de humor en de vormgeving dan om een verhaal over paarden.

Plotseling Pony illustratie 1Het boek wordt omschreven als een graphic novel, maar dat klopt eigenlijk niet. Dit is eerder een boek met héél veel illustraties, maar de illustraties vertellen niet zelf het verhaal. Wat zeker wél zo is: een significant deel van het boek bestaat uit tekeningetjes en typografische grapjes: diverse woorden zijn vet gedrukt, in een ander lettertype geplaatst of uitvergroot. Dat kunnen woorden zijn die bij het verhaal horen, maar soms zijn het ook geluiden of extra gedachtewolkjes.
Een beetje zoals in de Geronimo Stilton-boeken, maar dan zonder kleurtjes en met meer kleine tekeningetjes.

De hoeveelheid tekeningetjes is zelfs zo groot, dat het verhaal er af en toe door ondersneeuwt. Toch is dat verhaal wel grappig bedacht: Noor ontmoet Penny, die soms in een pony verandert. Zo staat er dus zomaar ineens een paard in het trappenhuis – dat is óók leuk voor kinderen die niet elke week op een manege rondlopen.

Plotseling Pony illustratie 2

In de loop van het boek verplaatst het verhaal zich echter wel naar de manege: Penny staat daar in een stal en door een ingewikkelde omwisseling en samenzwering doen zij en Noor ineens mee aan een belangrijk toernooi. Dat levert natuurlijk ingewikkelde, maar voor de lezer hilarische momenten op!

De vele uitroepen, commentaren en uitweidingen maken het wel lastig om je op het verhaal te blijven concentreren. Deze stijl zal vooral kinderen die niet zo graag lezen juist aanspreken. In dat opzicht is dit meer een boek voor creatieve beelddenkers dan voor echte lezers. Zij zullen waarschijnlijk ongeduldig uitzien naar deel 2!

Lestips

Dit boek moet het niet hebben van voorlezen. Om het te promoten, kun je je beperken tot het voorlezen van de achterkant en vervolgens een aantal hoofdstukken laten zien. Laat kinderen er lekker zelf in bladeren. Er zullen er zeker veel zijn die het boek willen lezen (en bekijken)!


De Vier Windstreken, 2018

Plotseling pony 1 bol.com

Plotseling pony 2 bol.com


Genre: Dieren
Serie: Plotseling pony | Tags: 2018, Gedaanteverwisseling, Illustraties, Paarden, Pony's, Serie, Tip van Lisa
Illustrator: Sabine Rothmund

Leave a Reply