Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden

Graaf Sandwich en andere etenswaardighedenIn dit boek vind je allemaal wetenswaardigheden over eten. Over gerechten, dranken en ingrediënten. Over de vork die ooit verboden was. Over het eten van snot en het drinken van urine. Over de lekkerste, smerigste, gekste en duurste gerechten ter wereld. Over waar onze groenten vandaan komen. En natuurlijk over die graaf waar de dubbele boterham naar is vernoemd!

In november 2018 zal dit boek in een speciale uitgave verschijnen voor de leescampagne Nederland Leest Junior.

Recensie

De titel verraadt al dat Jan Paul Schutten je in dit boek – net als in zijn andere boeken – op grappige wijze allerlei wetenswaardigheden gaat vertellen. ‘Etenswaardigheden’ dus. En dat zijn er nogal wat! In korte column-achtige stukjes tekst vertelt Schutten o.a. over de herkomst van allerlei merken en gerechtnamen, over smaken, over de geschiedenis van groenten en over typisch Nederlandse dingen zoals drop, hagelslag en de kaasschaaf (hoewel die toch weer niet zo Nederlands blijkt te zijn).

Graaf Sandwich illustratie

©2009 Nieuw Amsterdam, illustratie van Jeroen Funke uit Graaf Sandwich

Soms sluiten de verhaaltjes heel goed op elkaar aan, zoals bijvoorbeeld een stukje over het bizarre fastfoodrestaurant de Heart Attack Grill, waarna verteld wordt over het ontstaan van de hamburger en daarna de herkomst van McDonalds wordt verteld. Soms hebben ze echter weinig met elkaar te maken: van de duurste pizza ter wereld schakelt Schutten over naar veilig eten, waarna ademtariërs worden besproken en vervolgens uitgelegd wordt dat ketchup vroeger geel was. Juist die afwisseling maakt het boek heel vermakelijk en interessant. Wat is er veel te weten over eten!

De stukjes tekst lezen heel gemakkelijk door de soepele schrijfstijl. Vrijwel op elke spread staat bovendien een grappige illustratie van Jeroen Funke. Erg leuk om te lezen dus, maar ook ontzettend leerzaam. Wist je bijvoorbeeld dat rinse appelstroop geen merknaam is, maar dat rins gewoon iets betekent?

rins is misschien wel het bekendste onbekende woord uit onze taal. (blz. 48)

Na het lezen van dit boek zul je ook weten hoe mensen in de middeleeuwen zelf ijs konden maken, waarom de meeste hagelslag ‘chocoladehagel’ heet en hoe Coca-Cola aan zijn naam komt. Tussendoor staan daarnaast allemaal leuke, kleine receptjes in de tekst verwerkt, zodat je ook weet hoe je zelf frisdrank, kaas of pindakaas maakt. (En waarom pindakaas geen pindaboter heet, wordt ook nog uitgelegd!) Kortom: een geweldig leuk boek over alles wat met eten te maken heeft!

Lestips

Superfijn dat dit leuke boek in een nieuwe uitgave zal verschijnen voor de campagne Nederland Leest. De originele uitgave uit 2009 is inmiddels lastig te vinden. Begrijpelijk als je de binding ziet – na een aantal keren lezen, valt het boek letterlijk uit elkaar.

Vlak voordat de campagne van start gaat (november 2018) zal er speciaal lesmateriaal bij het boek verschijnen.

Los van het lesmateriaal is dit boek ontzettend goed te gebruiken voor allerlei projecten.

  • Lees in een project over China/Azië bijvoorbeeld het hoofdstukje voor over de herkomst van pasta (Halfgaar, blz. 109) of het eten met stokjes (Smakken, slurpen en boeren, blz. 67)
  • In een project over gezond eten, kun je iets voorlezen over suiker (Zoete leugens, blz. 125) of ontbijten (De belangrijkste maaltijd, blz. 113)
  • Of lees iets over smaken en proeven in een project over zintuigenZoet, zuur, bitter, zout en verrukkelijk (blz. 69) en Proeven met je portemonnee (blz. 11)

Er staat (in de oorspronkelijke uitgave) geen inhoudsopgave of register in het boek, dus het is even bladeren als je precies wilt weten wat er allemaal in te vinden. Maar gelukkig is het allesbehalve een straf om dit boek zelf door te lezen! Zeker doen, zou ik zeggen!


Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2009


Genre: Non-fictie
Tags: 2009, China, Eten, Groenten, IJs, Merken, Nederland Leest, Recepten, Smaak, Voeding, Voedsel, Zintuigen
Illustrator: Jeroen Funke

Leave a Reply