Het Nebula-mysterie

Het Nebula-mysterieDe twaalfjarige Cruz Coronado reist vanuit Hawaii naar Washington om daar aan zijn eerste jaar op de Explorer Academy te beginnen. Kinderen van over de hele wereld worden daar opgeleid tot buitengewone Explorers van de National Geographic Society. Ze zullen les krijgen van ’s wereld beste wetenschappers, archeologen, natuurbeschermers, fotografen en journalisten. Fantastisch natuurlijk, maar voor Cruz betekent het ook dat hij in de voetsporen van zijn moeder zou kunnen treden…

Zij werkte in het verleden op een geheime afdeling van de National Geographic Society, maar kwam door een ongeluk om het leven. Maar… was het wel een ongeluk? Want terwijl Cruz codes moet ontcijferen, schoolopdrachten moet uitvoeren en nieuwe vrienden maakt, wordt duidelijk dat er mensen achter hem aanzitten. Cruz verkeert in levensgevaar! Maar… waarom?

Dit is het eerste deel van de zevendelige serie Explorer Academy die wordt uitgegeven door de (echte) National Geographic Society. Het (doorlopende) verhaal is geïnspireerd op de avonturen en ontdekkingen van echte National Geographic explorers. Het tweede deel zal najaar 2019 verschijnen en is in het Engels reeds verschenen.

Vertaald door H.C. Kaspersma.

Recensie

nebula-illustratie-1Dit is nu echt wat je zegt een COOL boek. De prachtige, kleurrijke cover voelt niet alleen zijdezacht aan, maar ziet er ook spectaculair uit en nodigt direct uit om dit verhaal in te duiken. Maar ook van binnen maakt het boek meteen nieuwsgierig: mooie landkaarten, kleurige illustraties – waarin foto’s en tekeningen worden gecombineerd – en een stoere vormgeving. Hier hebben de makers duidelijk zorg aan besteed. Dat moet eigenlijk ook wel, want de National Geographic Society heeft een reputatie hoog te houden. Niet voor niets zijn de tijdschriften en het tv-kanaal van National Geographic over de hele wereld bekend.

Fictie schrijven is natuurlijk wel weer een ander verhaal… Maar ook dat kunnen ze, want hoewel er zéker een educatief tintje aan dit boek zit, overheerst dat totaal niet in dit avontuurlijke verhaal. Sterker nog: het educatieve tintje maakt het boek zelfs aantrekkelijker, want behalve superspannend, is het nog leerzaam ook.

Het verhaal begint op Kauai, een van de Hawaiiaanse eilanden. Cruz mijmert over zijn verhuizing naar Washington, naar de Explorer Academy, waarna hij nog even een paar golven pakt als rasechte surfer. Ja. Cool. Maar het wordt nog beter: Cruz wordt vervolgens bijna van zijn surfplank gerukt en overleeft dat ternauwernood. Iemand probeert hem te vermoorden! Waarom?!! Zo. En dan begint het verhaal pas echt.

Op de Academy wordt Cruz omgeven door allerlei whizzkids. Zo experimenteert zijn kamergenoot Emmett met neurotransmitter-nanoprocessors. Juist. Maar al snel blijkt dat Cruz ook geen domme jongen is. Zo heeft hij een MAV gebouwd: een minidrone in de vorm van een bij. Het is niet het enige technische snufje dat voorbij komt in dit boek en hoewel het boek daardoor een science-fiction-tintje krijgt, wordt achterin het boek (‘De waarheid achter het verhaal’) uitgelegd dat er wel degelijk al wetenschappers zijn die microrobots hebben gemaakt in de vorm van insecten.

Het Nebula-mysterie

©2019 Blink Media/Hearst Netherlands, illustratie van Scott Plumbe uit Het Nebula-mysterie

Veel van de ideeën in het boek zijn geïnspireerd op echt wetenschappelijk onderzoek, wat het boek extra bijzonder maakt. De Explorer Academy wordt zo vreselijk aantrekkelijk omschreven, dat de meeste lezers zich ter plekke óók zouden willen inschrijven. Zo krijgen de Explorers niet alleen aardrijkskunde en biologie, maar ook sterrenkunde, oceanografie, journalistiek, survivaltraining en cryptologie. Dat laatste komt goed van pas, want Cruz moet heel wat puzzels en codes kraken in het verhaal. Maar de GROT spreekt nog wel het meeste tot de verbeelding:

‘GROT?’
‘”Gesimuleerde Reality-Oefeningen en -Trainingen”. Daar krijg je trainingsmissies.
Een simulator? Om het maar met de woorden van Sailor te zeggen: sweet!
(blz. 38)

Dit eerste deel van de serie speelt zich volledig in en om de Explorer Academy af. Het is mooi hoe beschreven wordt hoe Cruz en zijn klasgenoten met elkaar leren samenwerken en vriendschappen sluiten. Hun enthousiasme voor de opdrachten werkt aanstekelijk. Het feit dat kennis en ontdekkingen in dit boek ‘gevierd’ worden, is heerlijk verfrissend. Technologie wordt moeiteloos gecombineerd met liefde voor de natuur. In dit boek worden Cruz en zijn klasgenoten klaargestoomd voor de rest van de serie: een reis vol avonturen over de hele wereld.

‘Over niet al te lange tijd zul je aan boord gaan van de Orion. Dat is het vlaggenschip van de vloot van de Academy,’ zei dr. Hightower. ‘Je zult over de hele wereld varen en bij verschillende havens aanmeren. Daar help je bij onderzoek, verkenning, natuurbescherming en -behoud, en vele andere projecten. Het is van het grootste belang dat je daarop wordt voorbereid. (…) Dus de komende maand krijgen jullie boven in het lokaal les, en hier beneden doen jullie mee met trainingsmissies.’ (blz. 59)

De gebeurtenissen zijn op zichzelf al boeiend, maar Cruz heeft nog een andere agenda: hij moet uit de handen van ‘Nebula’ zien te blijven. Het zal geen verrassing zijn dat dat lukt, maar hij is nog niet van ze af aan het einde van dit boek. Sterker nog: een spannende zoektocht begint nog maar net. Een zoektocht vol geheime formules, codes en raadselachtige hints. En een zoektocht met overduidelijk veel gevaar. Kom maar op met dat tweede deel!!

Lestips

Wat een geweldig boek om voor te lezen in de klas: spannend én leerzaam en met mooie, stoere rolmodellen als hoofdpersonen – zowel meisjes als jongens en vanuit de hele wereld. Ook de combinatie van technologie en aandacht voor de natuur maakt dit boek heel erg boeiend en interessant. Daarnaast komen diverse aardrijkskundige onderwerpen in het verhaal aan bod. Voorlezen kan al wel vanaf begin groep 6; voor zelfstandig lezen is het dan wellicht nog iets te pittig qua woordenschat. Wel geschikt voor goede lezers!

Om het boek te promoten, hoef je alleen maar het eerste hoofdstuk voor te lezen. Hiervoor hoef je het boek niet eens in de klas te halen; je kunt het vinden als inkijkexemplaar – handig op het digibord. Het lijkt misschien nutteloos om een boek te promoten dat niet op school aanwezig is, maar niets is minder waar. Als kinderen een boek graag willen lezen, zullen ze daar hun best voor gaan doen. Misschien halen ze het uit de bieb; misschien kopen ze het zelfs. Je zult zien dat de leesmotivatie dan nóg groter is dan met een boek uit de schoolbibliotheek. En extra goed nieuws: het boek is ook als e-book te lezen via de bibliotheek (gratis voor leden)!

Je kunt ook de boektrailer laten zien, maar deze vertelt al wel iets meer over het verloop van het verhaal.

Ja, en natuurlijk maakt het boek ook gelijk (achterin) reclame voor de National Geographic Society en het National Geographic Junior Magazine. Maar het verwijst ook naar interessante websites, zoals natgeojunior.nl, waar kinderen heel veel natuur- en dierenweetjes kunnen vinden. Of wat dacht je van de National Geographic Junior Fotowedstrijd?

In het boek lees je verder over diverse echte explorers: wetenschappers, fotografen en journalisten die hun best doen om de wereld een beetje mooier te maken.

Meer informatie over de hele serie vind je hier.

Migratie / Vlinders

Het Nebula-mysterie

©2019 Blink Media/Hearst Netherlands, illustratie van Scott Plumbe uit Het Nebula-mysterie

Misschien komt de monarchvlinder wel voor in een van je projecten of lesmethodes. Het is leuk om dan te beginnen met het voorlezen van het volgende fragment. Ook dit fragment kun je prima gebruiken als boekpromotie! Cruz en zijn ’team’ (groepje klasgenoten) gaan de GROT (simulator) in voor een trainingsmissie. Ze komen terecht in Mexico, waar de monarchvlinders naartoe trekken. Maar dat weten ze nog niet als ze naar binnen gaan…

Beste leden van (…) de zijne open. (blz. 87 t/m 97)

In ‘De waarheid achter dit verhaal’ (blz. 226) kun je lezen dat gedragsecoloog Martin Wikelski écht zendertjes bij vlinders heeft aangebracht.

Natuurbescherming

In het hierboven genoemde fragment gaat het ook over illegale houtkap. Cruz en klasgenootje Sailer maken een inschattingsfout die in het volgende hoofdstuk wordt besproken:

Zonder met zijn (…) waterval in gesprongen. (blz. 98 t/m 101)

Het gaat erom hoe je kunt ingrijpen als je écht mensen zou betrappen op illegale houtkap. Achterin het boek is ook – kort – het verhaal van Topher White te vinden. Hij heeft een manier gevonden om heel veel bomen te redden! (blz. 227)


Lees ook

De veer van de valk


Blink Media en Hearst Netherlands B.V., 2019

Het boek kun je ook lezen via de online bibliotheek!

Het Nebula-mysterie bol.com


Genre: Avontuur, Spanning
Series: Explorer Academy | Onderwerpen: 2019, Beroepen, Dieren, Drones, Familie, Hacken, Jezelf presenteren, Keuzes, Migratie, Milieu & duurzaamheid, Milieubeheer, Natuur, Natuurbescherming, Onderzoek & wetenschap, Samenwerken, Serie, Techniek, Technologie, Tip van Emma, Tip van Sem, Tip van Tess, Toekomst & technologie, Uitvindingen & machines, Voorleestopper, Vriendschap, Wetenschap, Zoektocht
Geïllustreerd door Scott Plumbe

Leave a Reply