Lente

LenteLente is vanuit Brussel naar Den Haag verhuisd. In haar nieuwe klas steekt ze haar mening niet onder stoelen of banken. Thuis ook niet. Ze doet er alles aan om haar gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen en de nieuwe vriend van haar moeder het huis uit te jagen. Wanneer er een tumor in haar hoofd wordt gevonden, geeft Lente de moed niet op. Tussen de ziekenhuisbezoeken door krijgt ze een vriendje, blijft ze de hoogste cijfers van de klas halen en begint ze met drummen. Ook houdt ze vanuit haar bed een spreekbeurt over wereldvrede. Haar drukbezette ouders helpen haar, maar lukt het Lente ook om hen weer bij elkaar te brengen?

Recensie

Nou nou… Het is niet niets wat er allemaal gebeurt in dit verhaal… Lente zit in een pittig klasje, waarin flink gepest wordt en middelvingers naar elkaar worden opgestoken. Tel daarbij op: een vader van een klasgenoot die is verongelukt, ouders die gaan scheiden en een tumor in het hoofd van Lente en je hebt een aardig pak ellende bij elkaar!

Bijzonder is dan ook dat dit boek in eerste instantie niet ‘zwaar’ aanvoelt als je het leest. Lente vertelt vrij nuchter over alle gebeurtenissen in haar leven. Het verhaal springt hierbij soms aardig van de hak op de tak, wat de luchtigheid versterkt. Heel diep wordt er niet op emoties of gebeurtenissen ingegaan. Of net als je denkt dat het emotioneel wordt, gaat het verhaal weer over op iets anders.

Het zorgt ervoor dat dit een goed te behappen verhaal blijft voor kinderen, waarin toch heel heftige onderwerpen aan bod komen. Bijzonder is het milieu waarin het verhaal zich afspeelt: Lente woont in Den Haag en bevindt zich in ‘goede’ kringen. Daar komt nog eens bij dat ze hoogbegaafd is en met gemak de hoogste cito-score haalt (550) – zelfs met een tumor in haar hoofd dus.

Eigenlijk vertelt het verhaal daarmee een harde boodschap: je kunt het allemaal nog zo goed voor elkaar lijken te hebben (slim, rijk, goede kansen) – dat is geen garantie voor geluk. Want Lentes ouders zijn wel uit elkaar. En ze heeft kanker. Het bewijst maar weer: liefde en gezondheid zijn belangrijker dan wat dan ook.

Lente haalt de brugklas waarschijnlijk niet. Dat wordt op vrij nuchtere toon in het boek verteld. Pas als je het boek aan het einde dichtslaat, begint het pas goed tot je door te dringen. Wacht even, denk je dan. Lente gaat dood. Bam. Een dreun in je gezicht.

Ja, een heftig boek.

Lestips

Vergis je niet, veel kinderen vinden thema’s als dood en ziekte erg boeiend om over te lezen. Zeker een boek om te presenteren dus. Wees je ervan bewust dat er misschien wel wat ‘nazorg’ nodig is. Even vragen wat het kind van het boek vond nadat het het gelezen heeft, is geen slecht idee…

Fragment voor boekpromotie:

Er zat iets (…) elkaar geraakt hebben. (blz. 64 t/m 73)


Lees ook:

Niet voor softies!


Uitgeverij Gottmer, 2013

 


Genre: School
Tags: 2013, Echtscheiding, Gezondheid, Hersentumor, Hoogbegaafdheid, Kanker, School, Tip van Tess, Verdriet, Ziek zijn

Leave a Reply