Lynn 2.0

Lynn 2.0Lynn maakt zich klaar voor de spannendste gebeurtenis van het jaar: het schoolkamp van groep acht. Maar er gebeurt al zoveel in haar leven. Ze krijgt – oh nee toch – opeens van die rare vlinders in haar buik als ze aan Joeri denkt. Haar bikini is ineens te klein. En tot overmaat van ramp groeien haar tanden recht uit haar bovenkaak. Tijdens kamp moet ze zich staande zien te houden tussen alle meiden in haar klas, waar het nodige groepjesgedoe zorgt voor veel onrust. In het zwembad lopen de pesterijen behoorlijk uit de hand…

Dit boek is het vervolg op Lynn!, maar kan onafhankelijk van het eerste deel worden gelezen.

Recensie

Poe, wat een heftig klasje! Je zal er maar mee op kamp moeten! Het begint al goed: met een onbekend kind in de bus – dat dus weer moet worden teruggebracht naar school. Vervolgens gaat de klas op excursie… daar gaat natuurlijk ook weer vanalles mis: in een museum slopen de kinderen het pronkstuk en op de terugweg breekt een van de juffen haar arm. Op de slaapzaal wordt er bovendien behoorlijk gepest.

Al met al geen rustig kamp voor Lynn! Toch slaat zij zich er redelijk ongedaan doorheen en blijft ze al die tijd haar nuchtere zelf. Ze is geen meeloper, geen pester en houdt met iedereen rekening. Daardoor krijg je veel sympathie voor haar. Ze heeft zelfs begrip voor de meester, die van ellende niet meer weet wat hij moet doen:

De tafel veranderde in een Braziliaanse afvalberg. De meester zag het wel, maar hij las zijn krant en dronk zijn koffie. Waarschijnlijk droomde hij stiekem van een andere baan, van boswachter of uitkijktorenwachter, of tandarts. Als het maar iets individueels was, zonder kinderen. (blz. 80)

Bovenstaande citaat geeft ook goed de humor weer waarmee het verhaal geschreven is. Daardoor leest het verhaal als een trein en wordt het nergens zwaar of saai.

Er komen veel sociaal-emotionele onderwerpen in het boek aan bod. Het is voor meiden waarschijnlijk heel fijn om te lezen waar hun leeftijdsgenoten allemaal mee worstelen. Het zal ongetwijfeld herkenning opleveren! Anke Kranendonk weet namelijk niet alleen Lynn, maar ook de andere personages goed en gelaagd neer te zetten. Het is knap hoe ze in weinig tekst duidelijk maakt dat er meestal een verhaal zit achter bepaald (wan)gedrag.

Al met al een goed en lekker leesboek voor de leerlingen van groep 8 (of eind groep 7). Of je hierna nog als leerkracht mee wilt op kamp… dat durf ik niet te zeggen 😉

Lestips

Op kamp? (Voor)lezen!

Vanzelfsprekend leent dit boek zich er heel goed voor om voorgelezen te worden voordat een klas op kamp gaat. Het biedt gelijk veel aanknopingspunten om de kampregels door te nemen of om met de klas te bespreken hoe zij ervoor gaan zorgen dat het wél leuk wordt.

Als voorleesboek is het boek zeker geschikt voor jongens en meisjes, maar meisjes zullen zich natuurlijk beter kunnen verplaatsen in de hoofdpersoon. De proloog kun je trouwens laten zitten, want die geeft een raar beeld van het verhaal. Alsof het heel spannend wordt… maar dat is niet zo.

Mocht je het boek willen promoten, dan is een leuk fragment (dat zowel jongens als meisjes zal aanspreken) het stuk waarin een van de kinderen ineens een peuter ontdekt nadat de bus is vertrokken.

Het hoofd van (…) de politie maar.’ (blz. 30 t/m 37)

Omgaan met verliefdheid

Het hele boek gaat natuurlijk ook heel erg over de zoektocht van Lynn naar zichzelf. Vooral het feit dat ze verliefd is geworden op haar beste vriend, zorgt dat ze erg in de war is over haar gevoelens. Dit is natuurlijk ook een interessant onderwerp voor een sociaal-emotionele les.  Hiervoor kun je hoofdstuk 2 in zijn geheel voorlezen:

Het was er (…) schoolkamp kunnen gaan. (blz. 13 t/m 15)

Omgaan met pesten / Jezelf durven zijn

In het verhaal is er constant gedoe tussen een aantal meiden. Dat loopt op een gegeven moment danig uit de hand: in een soort wraakactie springt een van de meiden in het zwembad bovenop een ander meisje, waarop zij bewusteloos raakt. Een heftig stukje in het verhaal dus, zeker omdat blijkt dat het meisje dat springt dit ‘in opdracht’ van een ander meisje heeft gedaan. Daar krijg je dus heel duidelijk de verhoudingen te zien van pester en meeloper. Tijdens een sociaal-emotionele les over pesten is dit een heel mooi fragment om voor te lezen, want het biedt veel aanknopingspunten voor een gesprek.

De drie vriendinnen (…) eenzame slakje Anneloes (blz. 175 t/m 180)

Sociale media

Een wat op zichzelf staand stuk in het boek speelt zich af in het huis van een oude vrouw, waar Lynn zich verschanst als ze op de vlucht is voor de meester. Ze raakt aan de praat met de bewoonster en die vertelt haar over ‘Feestboek’ (Facebook natuurlijk). Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar de vrouw brengt zichzelf aardig in de problemen door mensen die ze niet kent als vrienden toe te voegen. Een heel interessant fragment om te bespreken!

‘Neem,’ zei ze (…) de kiezels wegliep. (blz. 144 t/m 147)

Voordat je het voorleest, moet je wel even de context uitleggen: dat Lynn wat gaat drinken bij wat oudere vrouw, die alleen woont en zich nogal eenzaam lijkt te voelen.


Uitgeverij Lemniscaat, 2015


Genre: School, Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2015, Identiteit, Jezelf zijn, Kamp, Mediawijsheid, Pesten, Social media, Sociale media, Tip van Lisa, Verliefdheid, Vriendschap

Leave a Reply