Meneer Jules of het einde van alles

Meneer Jules of het einde van allesOp een avond meldt de nieuwslezer plompverloren dat er geen morgen meer zal zijn. Niemand begrijpt hoe het kon gebeuren, maar het is zover: het einde van alles.

De negenjarige Jonathan glipt naar buiten. Het donker is zo dik dat hij het bijna aan kan raken. De stad draait dol. Alleen in het straatje van meneer Jules is het stil. Jonathan blijft staan bij het huis van die geheimzinnige man. Hij vraagt zich af waar de rare sprieten op het dak voor dienen. En de hoge, smalle schoorsteen. Later, als hij uitkijkt over de donkere stad, wordt alles hem ineens duidelijk en begint een spannende race tegen de allesverslindende duisternis.

Recensie

Héél soms kom je een boek tegen waarvan je hoopt dat het verhaal nooit zal eindigen. Dit is zo’n boek – wat een prácht van een verhaal. Elke bladzijde is een genot om te lezen; niet alleen door het mooie verhaal, maar vooral ook door de prachtige zinnen, die op beeldende, bijna poëtische wijze zoveel meer vertellen dan wat er staat.

De vriendelijke stem duwde hem zachtjes naar binnen. (blz. 29)

De stad leek een grote donkere plas waar de sterrenhemel in weerkaatste. (blz. 54)

‘Ik moet,’ probeerde ze. ‘Ik wil. Ik ben.’ Ze had alleen wat beginnetjes van zinnen. (blz. 82)

Het verhaal intrigeert bovendien vanaf de eerste bladzijde. De mededeling van de weerman dat er een dag later geen weer zal zijn, verrast niet alleen de lezer, maar ook de mensen in het verhaal. Herman van de Wijdeven vertelt dit met enorm veel humor. Als Jonathan vervolgens zijn huis ontvlucht en de geheimzinnige meneer Jules ontmoet, raak je helemaal in de ban van het verhaal: hoe zal dit verder gaan? Wat is Jonathan van plan?

‘Wat ga je doen? Niet naar huis, neem ik aan. Niet naar je bed.’ ‘Geen idee,’ zei Jonathan. Hij keek naar de stoep. Duwde met zijn hak op de punt van een losliggende tegel. Hij wist heel goed wat hij ging doen. Hij wist het al sinds hij de voordeur achter zich dichttrok. Het was gevaarlijk en verboden, dat wist hij ook. (blz. 34)

Het verloop van het verhaal verrast en betovert en zet de lezer ongetwijfeld aan het denken. Wat zou jij doen als het einde van alles zou worden aangekondigd? En wat zou je doen als er dan tóch een morgen zou blijken te zijn? Een heel bijzonder boek. Genieten!

Lestips

Een echte voorleestopper, dit boek! Kinderen zullen het boek waarschijnlijk niet zo snel pakken als ze de cover zien. Ook de titel verraadt weinig over de inhoud. Toch is het een verhaal dat heel toegankelijk is en door vrijwel alle kinderen mooi gevonden zal worden. Overtuig jezelf door het lezen van de eerste bladzijden op de website van de uitgever. Wedden dat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat? Zelf was ik na het eerste hoofdstuk al verkocht:

Het begon met (…) reclame voor limonade. (blz. 5 t/m 7)

En geloof me, het verhaal wordt alleen maar mooier. Lezen!


Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2016

Meneer Jules bol.com


Genre: Verhalen
Tags: 2016, Dromen, Geluk, Keuzes, Levenslessen, Tip van Mila, Uitvindingen & machines, Voorleestopper, Wensen
Illustrator: Françoise Beck

Leave a Reply