Minoes

Minoes musicaleditieJuffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewone juffrouw, ze spreekt nog prima ‘kats’. Dat laatste komt Tibbe goed van pas. Via Minoes en haar kattenvrienden hoort hij heel wat verborgen en geheime zaken en daarover schrijft hij in de krant. Maar soms geeft dat ook problemen… Grote problemen…

Recensie

Een echte klassieker, dit verhaal van Annie M.G. Schmidt. Hoewel misschien een klein beetje verouderd (wie gebruikt tegenwoordig nog het woord ‘juffrouw’ voor een jongedame?), gewoon tijdloos leuk. Het verhaal is heel humoristisch en zelfs een beetje spannend. Hoewel jonge kinderen hier ook al van zullen genieten, is dit zeker een boek voor de bovenbouw. Zij zullen de subtiele humor nog veel beter oppikken. Ook juffen en meesters zullen veel plezier beleven aan het voorlezen van dit boek!

Lestips

Dit is zeker een verhaal waar groep 6 van zal smullen! Maar ook in de hogere groepen, kun je dit boek prima aanraden.

Fragment voor boekpromotie:

Met Tibbe ging (…) Het was zo. (blz. 18 t/m 25*)

* Deze paginering komt uit de musicaleditie (2014). Alleen de cover is nieuw; in het boek staan nog steeds de oorspronkelijke illustraties van Carl Hollander. Zoals bij zoveel klassiekers zijn er vele varianten van dit boek in omloop.

Minoes

Oorspronkelijke cover

Minoes filmeditie

Filmeditie

 

 

 

 

 

 

 

Het boek is zeer succesvol verfilmd. Carice van Houten speelt een fantastische juffrouw Minoes en ook Theo Maassen als de verlegen Tibbe is heel geloofwaardig. Ik raad niet snel een boekverfilming aan, maar deze zou ik zéker kijken!


Em. Querido’s Uitgeverij, 2014

 


Genre: Dieren
Tags: 2014, Annie M.G. Schmidt, Boekverfilming, Dieren, Journalistiek, Katten, Klassieker, Media & journalistiek, Nieuws, Voorleestopper
Illustrator: Carl Hollander

Leave a Reply