Niet voor mietjes
door Jo Claes

Niet voor mietjesMatthias voelt zich totaal niet thuis op zijn nieuwe school. Hij heeft nog geen vrienden gemaakt, maar grijpt wel in wanneer iemand wordt gepest. Hierdoor leert hij de superslimme Dante kennen en de nogal aparte Rani, voor wie hij meteen iets voelt.

Wanneer er een dure smartphone verdwijnt, wordt Rani van diefstal beschuldigd. Matthias wil haar onschuld bewijzen en stelt voor om zelf op onderzoek uit te gaan. Dat blijkt niet ongevaarlijk. Dante, Matthias en Rani komen steeds dieper in de problemen…

Eerste deel van een serie.

Recensie

Matthias is net nieuw op school en wil liever niet al te veel opvallen. ‘Hij liep graag met de kap op zijn hoofd. Het gaf hem iets cools, vond hij, en nog belangrijker: het maakte dat hij er wat ouder uitzag.’ Op het moment dat Kobe een klasgenoot pest, besluit Matthias echter tussenbeide te komen. Dat maakt hem ineens zeer zichtbaar… en daarmee haalt hij ook direct heel veel problemen op zijn hals.

Hij was de dupe. Opnieuw. Eerst op school, nu thuis en later ongetwijfeld ook nog op de hockeyclub. Hij klemde zijn kiezen op elkaar. Voortaan dacht hij wel twee keer na voor hij zijn nek nog eens uitstak om iemand te helpen. (blz. 139)

Zijn actie heeft echter ook een goede kant: hij raakt bevriend met Kobes slachtoffer, Dante. En ook het bijzondere meisje Rani wordt een goede vriendin. Rani komt echter nog meer in de problemen dan Matthias, als zij onterecht beschuldigd wordt van diefstal. Wie probeert haar erin te luizen? Met z’n drieën gaan ze op onderzoek uit…

De Vlaamse Jo Claes is een succesvolle misdaadschrijver voor volwassenen en schreef met dit boek volgens de achterflap ‘zijn eerste jeugdthriller’. De grimmige cover belooft een nogal heftig boek, maar dat valt wel mee. Een thriller is ook wel een groot woord voor dit verhaal, maar spannend is het zeker. Dat komt vooral doordat de plot zo geloofwaardig en realistisch is. Zo’n valse beschuldiging zou de lezer zomaar ook kunnen overkomen en dat maakt het vooral spannend: hoe komen Matthias en Rani weer uit de problemen?

De personages worden heel goed uitgewerkt en daardoor ontstaat er een zeer interessant, psychologisch sterk verhaal. Dat het verhaal zich op de middelbare school afspeelt, maakt het boek voor basisschoolleerlingen nog extra stoer. De schrijfstijl is lekker vlot, met veel dialogen. Ook het formaat (159 blz.) en de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat dit boek lekker wegleest. Zeker een aanrader voor kinderen die zich voorbereiden op de middelbare school.

Lestips

Om het boek te promoten, kun je het volgende fragment voorlezen. Vervang het eerste woord – Hij – door Matthias.

Hij liet zijn (…) verdomme niks gezegd. (blz. 11 t/m 17)

Pesten

In bovenstaand fragment neemt Matthias het op voor Dante, die gepest wordt. Het levert hem flinke problemen op. Niet alleen doordat hij nu ook ‘in het vizier’ van de pestkop zit, maar ook doordat hij de pester om hardhandige wijze heeft aangepakt en daardoor bijna geschorst wordt.

Aansluitend kun je het volgende fragment voorlezen, waarin de reactie van Matthias’ ouders volgt:

Het eerste wat (…) probeerde te helpen. (blz. 37 t/m 42)

Kinderen in de klas zullen ongetwijfeld aanvoelen waarom Matthias boos is over de manier waarop hij behandeld wordt, maar het levert een mooie aanleiding voor een gesprek op:

  • Vinden jullie dat Matthias goed heeft gehandeld?
  • Wat vinden jullie van de reactie van zijn ouders?
  • Wat zou jij hebben gedaan in zijn plaats?
  • Wat vind jij: Moet je iemand helpen, ook al kom je er zelf door in de problemen?

Vluchtelingen en geloof

De vluchtelingencrisis krijgt ook een plek in dit verhaal, aangezien dit behandeld wordt in de lessen op school. Interessant zijn de reacties van Kobe en zijn vriend Jolan. Zij zijn dusdanig fel, dat hun godsdienstleraar er in een volgende les op door gaat.

Hij verbindt de vluchtelingenproblematiek aan een Bijbelverhaal: dat van ‘De barmhartige Samaritaan’. Er wordt meer verteld over het christelijke en joodse geloof, terwijl er ook een moslimmeisje in de klas zit. Er wordt bovendien gevloekt in dit boek (Vlaamse auteurs gebruiken vaak iets hardere taal dan Nederlandse auteurs) en er worden vrij harde uitspraken gedaan (‘soort zoekt soort’). Dit alles levert zeer interessante gespreksstof op en zal lezers van dit boek ook zeker laten nadenken over hun eigen standpunten.


Uitgeverij De Fontein, 2016

Als je lid bent van de bibliotheek, kun je dit boek ook gratis als e-book lezen!

Niet voor mietjes 1 bol.com

Niet voor mietjes 2

Niet voor mietjes 3


Genre: School
Series: Niet voor mietjes | Onderwerpen: 2016, Criminaliteit, Diefstal, Middelbare school, Pesten, Religies, Serie, Tip van Sem, Verraad, Vluchtelingen, Vriendschap

Leave a Reply