Polleke

PollekePolleke heeft een Marokkaans vriendje, Mimoen. Zijn geloof en cultuur maken hun vriendschap echter bijna onmogelijk. Pollekes vader Spiek zwerft over straat en is aan de drugs. En Pollekes meester is ineens de nieuwe vriend van haar moeder. Ze willen zelfs gaan trouwen!

Het leven zit voor Polleke duidelijk gecompliceerd in elkaar. Maar Polleke weet zich goed staande te houden. Bovendien is er de boerderij van opa en oma, buiten de stad. Daar komt Polleke tot rust. Ze is er graag, en heeft er zelfs een eigen kalf, dat ze Polleke heeft genoemd!

Deze bundel bestaat uit alle vijf boeken over Polleke bij elkaar! Voor altijd samen, amen. Het is fijn om er te zijn. Het geluk komt als de donder. Met de wind mee naar zee. Ik ben Polleke hoor! 

Voor zijn boeken over Polleke kreeg Guus Kuijer een Gouden Griffel, een Zilveren Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. Ook werden de boeken met groot succes verfilmd.

Recensie

Dit boek leest als een trein. Guus Kuijer heeft de verhalen over Polleke met veel vaart en humor geschreven. Echt een feest om te lezen! De problematiek die aan bod komt, is echter zeer serieus. Toch wordt het verhaal op geen enkel moment zwaar en dit komt door de luchtige vertelstijl en de stoere, nuchtere houding van de hoofdpersoon.

De auteur heeft de verhalen in spreektaal geschreven (waardoor het dus ook zo vlug leest), wat helaas wel foutieve spelling oplevert: ‘me moeder’ in plaats van ‘m’n moeder’ bijvoorbeeld. Dit is een fout die veel kinderen tegenwoordig maken en hier staat deze schrijfwijze gewoon zwart op wit, alsof het zo hoort. Geen goed voorbeeld, helaas. Maar ja, het helpt wel bij het (voor)lezen in de juiste stijl.

Dit is dan ook het enige minpuntje, want verder is dit gewoon een heerlijk levendig, grappig en mooi verhaal.

Lestips

Dit is een geweldig voorleesboek. De korte hoofdstukken lenen zich hier uitermate goed voor. Bovendien geeft het je de kans om zware thema’s als racisme, drugsgebruik en geloof op een luchtige manier in de klas ter sprake te brengen. Soms zul je met de klas goed kunnen napraten over een bepaald onderwerp.

Zelf heb ik het boek voorgelezen in groep 8 en het sprak ontzettend veel kinderen in de klas aan; jongens/meisjes, wel/niet van allochtone afkomst. Veel kinderen begonnen de boeken ook zelf te lezen. Een echte leesbevorderaar dus!

Natuurlijk kun je het boek ook presenteren om zelf te laten lezen.

De meester is (…) die stomme Marokkaan. (blz. 9 t/m 13*)

De film is trouwens ook een echte aanrader. De film volgt het boek erg goed en de acteurs zetten de personages heel geloofwaardig neer. Deze boekverfilming is dan ook zeker de moeite waard om te bekijken in de klas. Ik weet zeker dat ook de film veel kinderen nieuwsgierig maakt naar het boek!

* eerste & tweede hoofdstuk uit het eerste boek Voor altijd samen, amen.


Uitgeverij Querido, 2012

Het boek was lange tijd niet meer nieuw te krijgen, maar gelukkig verschijnt er eind 2020 een herdruk! Daarnaast kun je het boek ook lezen als e-book in de online bieb.

Polleke bol nieuw


Genre: Verhalen
Tags: 2012, Boekverfilming, Drugs, Eenoudergezin, Gastarbeiders, Grootouders, Jezelf zijn, Multicultureel, Tip van Julia, Verliefdheid, Voorleestopper, Vriendschap
Illustrator: Alice Hoogstad

One Response

  1. Elin Van Loon
    Elin Van Loon at · Reply

    Ik vond het een super leuk boek om te lezen

Leave a Reply