Suriname, here we come!

Suriname here we comeFloortje de Mol is op wereldreis met haar ouders, haar broer Ruben en tweelingzus Katoo en hun demente oma. Ze hebben de jackpot in de Staatsloterij gewonnen en zijn in één klap multimiljonair. Het eerste land dat ze aandoen is Suriname. Floortje heeft er veel zin in! Maar de vakantie loopt anders dan ze had gehoopt. Haar ouders maken veel ruzie, Ruben heeft alleen oog voor zijn Italiaanse vakantievriendinnetje en Katoo is flink aan het puberen. En Floortje moet onderweg ook nog gewoon huiswerk maken… Tot overmaat van ramp raakt oma zoek. Zullen ze haar nog terugvinden?

Recensie

Op de achterkant van het boek staat: “Reisdagboek, landengids, scrapboek en verhaal ineen! Met veel landeninformatie en coole creatips van Floortje.” Dat vat inderdaad het boek mooi samen! Het verhaal leest als een trein en is echt heel erg leuk en interessant.

Overal staan leuke weetjes over Suriname. Voorin het boek is een kaart van het land te vinden. Ook wordt veel aandacht besteed aan het slavernijverleden. Het boek is vormgegeven als een plakboek, met grappige tekeningetjes en ‘stukjes papier’. Het verhaal wordt afgewisseld met mailtjes van Floortje aan haar vriendin Lotte en haar juf. Er staan ook creatieve opdrachten in voor de lezer, zoals ‘plak je leukste vakantiedag’.

Het zal meiden ongetwijfeld meer aanspreken dan jongens, doordat het verhaal door een meisje wordt verteld. Ook de creatips zijn waarschijnlijk meer aan meiden besteed dan aan jongens.

Lestips

Toch zijn er tal van fragmenten die je klassikaal zou kunnen voorlezen. zowel om kinderen iets te leren als om ze te interesseren het boek zelf te lezen.

Boekpromotie

Om te vertellen waar het verhaal over gaat, is deze mail van Floortje aan haar vrienden heel geschikt:

Dag allemaal, Hier (…) kuzzies van Floortje (blz. 15 t/m 19)

Suriname

Wil je een sfeerbeeld van Suriname neerzetten, dan is dit fragment over een avontuur in de jungle leuk voor iedereen. Vertel van tevoren wel even dat Victoria een hondje is.

Het is aardedonker (…) door een kaaiman. (blz. 81 t/m 87)

In het verhaal speelt het Surinaamse geloof in geesten (en ander bijgeloof) ook een belangrijke rol. Een mooi verhaal staat op de volgende pagina’s:

Als je een geest (…) nooit kunnen navertellen. (blz. 67 t/m 69)

Slavernij

Tenslotte nog een interessant fragment over de slavernij:

Waar moet ik (…) werkstuk over houden. (blz. 114 t/m 119)


Lees ook:

New York, here we come  Marokko here we come  Thailand here we come


Uitgeverij Pimento, 2012

 


Genre: Verhalen
Serie: ... here we come! | Tags: 2012, Creatief, Geesten, Geloof, Jungle, Natuur, Reizen, Reizen & vakantie, Slavernij, Suriname & Antillen, Tip van Lisa, Wereldreis
Illustrator: Katrien Holland