Wat vind jij, Emma Weetal?

Wat vind jij, Emma Weetal?De ouders van het jonge meisje Bean verhuizen naar Sydney voor hun werk. Daar leiden ze drukke, snelle levens, maar Bean voelt zich er behoorlijk eenzaam. Gelukkig heeft ze haar pop Emma om haar hart bij uit te storten. Maar dan wordt ze gekidnapt en moet ze haar ontsnapping beramen…

Recensie

Rijkeluisdochter Bean zit opgesloten in een superdeluxe penthouse in Sydney. Haar ouders werken non-stop en Bean krijgt dus de ene oppas na de andere. Ze verlangt heel sterk naar een hondje en vergelijkt iedere oppas met een bepaald hondenras; erg grappig hoe Elisabeth Honey dit beschrijft.

De luchtige schrijfstijl en grappige situaties in dit boek verhullen echter een vrij ontroerend verhaal. Hoofdpersoon Bean leidt namelijk zo’n beschermd en eenzaam leven, dat ze enigszins in haar fantasiewereld verdwijnt. Ze voert uitgebreide gesprekken met haar speeltjes en pop Emma Weetal en heeft het idee dat een bepaald prentenboek over háár gaat. Dit gelooft ze zelfs zo sterk, dat ze ervan overtuigd is dat wat in het boek gebeurt, haar ook zal overkomen. En door een aantal bizarre gebeurtenissen, gebeurt dit dus ook: ze wordt ontvoerd en dat is het begin van een spannend avontuur.

Eigenlijk heeft het boek een vreemde titel, die de inhoud niet goed weergeeft. Zo’n grote rol speelt de pop nu ook weer niet in het verhaal; de vraag symboliseert misschien alleen de eenzaamheid van Bean. In het Engels (de oorspronkelijke taal) heet de pop trouwens Feezal. Waar ‘Emma Weetal’ dan vandaan komt, is mij niet duidelijk.

Een andere serieuze kant van dit boek is dat het heel goed de keerzijde van rijkdom laat zien (zorgen over het werk, geen tijd voor het gezin, doelwit voor criminelen). Dit wordt versterkt doordat sommige hoofdstukken vanuit het perspectief van de moeder en vader van Bean geschreven worden.

Lestips

Om het boek te promoten, kun je het volgende, grappig geschreven fragment voorlezen.

‘Ken je dat (…) prettige aaaavond verder.’ (blz. 112 t/m 117)

Australië

Het is erg leuk om dit boek te introduceren of te gebruiken in een les over Sydney, Australië. In het volgende fragment worden veel kenmerkende plaatsen genoemd: de Fish Market, Circular Quay, de begraafplaats (Waverley Cemetery), de Harbour Bridge, het aquarium, de Bendy-bus (een gelede bus) naar Bondi Beach en de haven zelf.

Als je het fragment voorleest, is het natuurlijk leuk om hier ook afbeeldingen van te laten zien. Even googelen en je hebt ze zo gevonden.

Mocht je er (…) ontdekt te worden. (blz. 18 t/m 21)

Ondernemerschap

Hoofdstuk 21 gaat echt over ondernemerschap en de zorgen die daarmee gepaard gaan. Het hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief van Beans vader (Warwick). Interessant in een beroepenproject of project over ondernemerschap: wat betekent het om directeur te zijn van een groot en goedlopend bedrijf?

Warwick had net (…) in het water. (blz. 103)


Uitgeverij Moon, 2012

 


Genre: Verhalen
Tags: 2012, Australië & Nieuw-Zeeland, Criminaliteit, Eenzaamheid, Ontvoering, Rijkdom, Sydney, Tip van Julia
Illustrator: Annet Schaap

Leave a Reply