Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown

Het wonderlijke verhaal van Angelino BrownOp een doodgewone dag in het saaie leven van de nukkige buschauffeur Bert Brown gebeurt er plotseling iets wonderlijks. Een kleine engel duikt op in zijn borstzak. Meteen voelt Bert zich gelukkiger en de passagiers zien zijn chagrijn verdwijnen als sneeuw voor de zon. Samen met zijn vrouw Betty zorgt hij voor het wezentje alsof het hun eigen zoon is.

Ook op de school waar Betty werkt, zijn de kinderen meteen dol op hem. Maar dat geldt niet voor het waarnemend hoofd. En dan is er nog de jongen in het zwart met een bijzonder duister plan. Zo’n engeltje kan natuurlijk veel geld opleveren…

Vertaald door Annelies Jorna.

Recensie

Dit wonderlijke verhaal valt direct op door de geweldige, aansprekende schrijfstijl van David Almond. Een alwetende verteller neemt de jonge lezer vanaf de eerste regel mee het verhaal in.

Allemaal instappen! We gaan vertrekken. (blz. 7)

Met veel humor wordt verteld hoe de chagrijnige Bert een hekel heeft gekregen aan zijn werk. Want bushaltes en passagiers… wie heeft díe nu weer verzonnen?

En kinderen! Kinderen! Breek Bert de bek niet open over kinderen. Wie heeft díé in vredesnaam verzonnen? Brutale snotapen. (blz. 8)

De humor in dit boek zal volwassenen misschien nog wel meer aanspreken dan kinderen, maar ook jonge lezers zullen snappen hoe het engeltje – dat Bert en zijn vrouw Angelino noemen – het leven van Bert en heel veel anderen verandert.

Angelino haalt bijzondere kanten in iemand naar boven en naarmate hij gelukkiger is, wordt hij zelf steeds groter. Hij heeft niet alleen invloed op zijn omgeving, maar de omgeving ook op hem. En als hij daardoor verandert in een kwade engel, wordt de bladzijde in het boek zwart. Een mooi samenspel tussen verhaal en boek!

Net als het engeltje fladdert het verhaal verder rustig en vrolijk voort, maar toch zit er meer diepgang in dan je in eerste instantie merkt. Dit is echt zo’n boek dat nog een tijdje doorzingt in je hoofd en waarbij je er steeds meer uit begint te halen. De symboliek in het verhaal is heel subtiel, maar wordt naar het einde toe wel steeds duidelijker.

Dit boek gaat over mensen en over het goede en het kwade in de mens. Hoewel sommige typetjes heel cliché worden neergezet, wordt niemand in dit boek veroordeeld en wordt iedereen in zijn waarde gelaten. Zelfs over ‘slechte’ mensen worden mooie dingen gezegd:

Ik vind hem een beetje zielig. Jij ook? Wie weet kan zelfs Beuker, een geval dat zo lelijk en gruwelijk lijkt, veranderen in iets beters. (…) Misschien kan iedereen op een dag tegen een engel aanlopen en een beter mens worden, zelfs de Beukers van deze wereld. (blz. 242)

Een verhaal met een dikke, maar prachtige moraal dus, dat uitgaat van het goede in de mens. En dat verpakt in een grappig, spannend en vooral luchtig verteld verhaal. Heel knap! Angelino Brown maakt ook de wereld van de lezer een beetje mooier. Een boek om van te houden!

Lestips

Een geweldig boek om voor te lezen, want de alwetende verteller spreekt de lezer regelmatig aan en dat zorgt ervoor dat je het boek heel interactief kunt voorlezen. Een boek waar je mooi over kunt praten met je klas! Eigenlijk gaat dat al vanzelf!

Om het boek te promoten, kun je gewoon aan het begin van het verhaal beginnen. Ik werd er in ieder geval direct enthousiast van en wilde dolgraag verder lezen!

Allemaal instappen! We (…) ons kan zijn.’ (blz. 7 t/m 14)


 

Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2018


Genre: Sprookjes / fantasie
Tags: 2018, Criminaliteit, Engelen, Geluk, Gevoelens, Jezelf zijn, Tip van Mila, Voorleestopper
Illustrator: Alex T. Smith

Leave a Reply