De Schoolschrijver: leesbevordering+

Als leerkracht doe je je best om lessen zo leuk mogelijk te maken. Je haalt alles uit de kast om de kinderen te motiveren voor lezen, spelling, taal, stelopdrachten… maar soms heb je simpelweg de puf en inspiratie niet om verder te kijken dan de methode. Hoe leuk en inspirerend zou het dan zijn als kinderboekenschrijver Arend van Dam voor de klas komt te staan! Of Lydia Rood. Of Anke Kranendonk. Rian Visser. Simone Arts. Of schrijver van het komende Kinderboekenweekgeschenk Dolf Verroen! Het kán! En niet voor een keertje… nee, voor een half jaar lang!

De Schoolschrijver logo

De Schoolschrijver

Een paar maanden geleden hoorde ik voor het eerst van De Schoolschrijver: een traject voor taalzwakke scholen, waarbij bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers leesplezier, taalbeheersing en creatief schrijven stimuleren. Zij komen elke week, een half jaar lang, les geven over lezen en schrijven. Hoe leuk is dat?!

Resultaten traject

Het traject is een enorm succes. Op de website van De Schoolschrijver is te lezen dat 91% van de deelnemende leerkrachten constateert dat leerlingen vooruit zijn gegaan in stellen en schrijfplezier. Ook zagen zij een duidelijke toename in creativiteit, nieuwsgierigheid en fantasie. Maar ook de leerkrachten zelf raken geïnspireerd: zij zijn met kinderen gaan schrijven en lieten kinderen elkaars verhalen voorlezen. De Schoolschrijvers reiken leerkrachten handvatten aan voor schrijfonderwijs.

Een geweldig voorbeeld van een prachtig resultaat is het recent uitgebrachte boek Xinia’s wraak. Dit boek is geschreven door Lydia Rood, nadat zij als ‘schoolschrijver’ het inspirerende verhaal van de toen 10-jarige leerlinge Jezennia Boateng las. Dat is toch een droom die uitkomt? Lees hier meer over het totstandkomen van dit boek.

Aan de slag!

De Schoolschrijver richt zich met het halfjaarprogramma vooral op scholen met kinderen die van huis uit niet vanzelfsprekend in aanraking komen met literatuur en boeken. Maar… De Schoolschrijver ontwikkelt continu nieuw en extra aanbod, ook voor niet taalzwakke scholen.

Zo zijn nu ook maandprogramma’s, waarin de kinderboekenschrijvers via digibordlessen bijvoorbeeld hun Schrijfgeheimen onthullen: nieuwe en creatieve invalshoeken voor het reguliere schrijfonderwijs. Op die manier kan iedereen dus aan de slag!

DSsAlogoVind je dat toch nog een beetje spannend? Overweeg dan eens om gebruik te maken van De Schoolschrijver Academie: met praktische tools leer je taallessen, lezen en stellen veranderen in spel, verwondering en talige nieuwsgierigheid.

Meer weten?

Het moge duidelijk zijn: ik ben fan. Ik ben ervan overtuigd dat De Schoolschrijver het leven van kinderen kan veranderen. Denk alleen al aan het boek Xinia’s wraak! Maar ook voor kinderen met een minder groot talent voor het schrijven van verhalen is dit traject zó waardevol: het vergroot het plezier in lezen en taal en dat opent nieuwe werelden, versterkt zelfvertrouwen en creëert kansen voor de toekomst. Ik wou dat ik ooit les had kunnen krijgen van een schoolschrijver!

Laat je inspireren en neem een kijkje op de website of Facebookpagina van De Schoolschrijver.