Het boekenjaar 2022 is nu echt goed van start met deze grote stapel kinderboeken. Ik heb weer wat te doen de komende tijd!
Het grootste probleem wordt nu: keuzestress! Met welk boek te beginnen?!
Hieronder maar weer een overzichtje.
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Fictie
Escape Room
Christopher Edge (vertaling: Saskia Peeters/Vitataal)
Veltman Uitgevers
Zo, dit boek is niet gewoon spannend, maar ronduit griezelig. Uit deze enorme stapel heb ik dit boek al gelezen en ik zou niet verbaasd zijn geweest als de beelden uit dit boek me nachtmerries zouden hebben bezorgd. Een groepje kinderen moet zien te ontsnappen uit een bizarre Escape Room, waarin ze de opdracht krijgen het Antwoord te vinden om de wereld te redden. Dit futuristische actieverhaal, dat doet denken aan een computergame vol duistere magie, eindigt dan ook met een dikke moraal, wat het geheel wel bijzonder maakt. Een uitgebreide recensie volgt nog!
Zoë Lucifer 1: De vergeten jongen
Marie Potvin (vertaling: Lies Lavrijsen)
Pelckmans
Enorm grote letters en heel veel witruimte tussen de zinnen geven direct aan dat dit boek (in paperback) speciaal bedoeld is voor kinderen die moeite hebben met lezen, wat overigens op de buitenkant van het boek verder nergens benoemd is of te zien (pluspunt!). Ik ben benieuwd hoe dit boek leest als je wél goed kunt lezen, maar het verhaal klinkt interessant: Zoë (ik-persoon) wordt gepest, maar een onbekende, bijzondere jongen redt haar. Toch heeft ook hij Zoës hulp nodig! Eerste deel uit een nieuwe serie; het tweede deel – De kwelgeest – is gelijktijdig verschenen. Er staan weinig illustraties in het boek trouwens.
De verdwenen steden
Shannon Messenger (vertaling: Maria Postema)
Pelckmans
Wat een dikke pil! 569 pagina’s maar liefst! Maar wel vrij smalle pagina’s dus misschien leest het boek toch sneller weg dan je denkt. Door de smalle pagina’s en de dikte slaat het boek alleen niet zo lekker open, dat is jammer. Toch ben ik heel benieuwd naar dit spannende verhaal! Sophie is een telepaat, iemand die gedachten kan lezen. Ze komt erachter dat ze eigenlijk in een totaal andere wereld thuishoort en moet haar familie achterlaten. Maar waarom leefde Sophie eigenlijk verborgen tussen de mensen? Diep in haar geheugen zit blijkbaar gevaarlijke en zeer gewilde kennis… Eerste deel van een serie; het boek wordt al verfilmd door Disney!
De jongen die met een walvis zwom
Nizrana Farook (vertaling: Saskia Peeters/Vitataal) en David Dean (ill.)
Veltman Uitgevers
Deze schrijfster uit Sri Lanka vertelt over tropische stranden, vissers op palen, zeemonsters, een verborgen schat en… een walvis (neem ik aan!). Je kent de ‘look’ van het boek misschien al van het boek Het meisje dat op een olifant ontsnapte – dat is van dezelfde schrijfster en illustrator.
King en de drakenvlinders
Kacen Callender (vertaling: Annelies Jorna)
Querido
‘Een uitzonderlijk verhaal over verdriet, vrienschap, racisme en durven zijn wie je bent.’ Een boek dat bekroond werd tot Jeugdboek van het jaar in Amerika. Het ziet er in ieder geval al prachtig uit en ik weet zeker dat dit boek mij mee gaat nemen naar een wereld die ik niet ken: naar Louisiana, waar nog zeer conservatief wordt gedacht over homo’s en mensen met een donkere huidskleur. Heel benieuwd.
Stamppot met kogels
Joyce Pool
Lemniscaat
Dit verhaal spreekt juist aan doordat het zich afspeelt in een wereld die ik goed ken – op Texel – maar dan wel in een tijd die ik niet zelf heb meegemaakt: die van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de hongerwinter wordt de Amsterdamse Hans naar het Waddeneiland gestuurd. Het is een waargebeurd en spannend verhaal over de Russenoorlog op Texel. Russenoorlog… dat krijgt ineens een extra lading nu.
Twitch en de vlucht van de ijsvogel
M.G. Leonard (vertaling: Maria Postema)
Lannoo
Een detective, maar ook een boek over vogels spotten. En een jacht op een gevaarlijke gevangene en zijn buit in het bos. M.G. Leonard schrijft geweldige speurdersverhalen, dus ik heb ook hoge verwachtingen van dit boek!
Radio Popov en de vergeten kinderen
Anja Portin (vertaling: Petri Hoogendijk) en Jade van der Zalm (ill.)
Ploegsma
Dit boek laat goed zien hoe belangrijk een mooi omslag is. Wat een práchtige, sfeervolle illustratie. Alleen daarom al ben ik benieuwd naar dit verhaal. Maar de flaptekst belooft ook een bijzonder verhaal: via geheime radio-uitzendingen worden ‘vergeten kinderen’ geholpen. Alfred helpt Amanda bij het opsporen van deze kinderen, maar hoe kan het dat Amanda dit eigenlijk zo goed kan? Klinkt mysterieus.
De vogeltjesklok
Harm de Jonge en Jeska Verstegen (ill.)
Hoogland & Van Klaveren
De prachtige illustraties op de schutbladen maken wel nieuwsgierig! Bijzondere uitvindingen, samengesteld uit allerlei dingen die mensen hebben weggegooid: de opa van Josse maakte de gekste dingen. Maar er is iets ergs gebeurd met de opa van Josse: hij heeft een beroerte gehad en is zijn geheugen kwijt. ‘Zijn hersendoosjes zijn kapot’. Josse gaat er alles aan doen om het geheugen van zijn opa weer te repareren.
Non-fictie
Beginnelingen
Joke van Leeuwen
Querido
De jonge jaren van 24 opmerkelijke mensen uit de hele wereld. Ik moet eerlijk zeggen dat ik andere verwachtingen had van dit boek. Doordat het gemaakt is door Joke van Leeuwen, had ik leuke krabbels, fotootjes en veel tekeningen verwacht, maar er staat bijzonder weinig beeld in dit boek. Per persoon is er een klein (wel mooi) portretje, een wereldkaart en een kleine, geschilderde illustratie te zien, maar de humor die ik van Van Leeuwen gewend ben, lijkt te ontbreken. Een serieus, informatief boek dus, dat zich duidelijk niet alleen op kinderen richt. Niets mis mee, maar goed om te weten!
De Brittanica Factopedia
Kate Hale en Andy Smith
Lannoo
In dit boek staan juist veel plaatjes! Factopedia is namelijk een aaneenschakeling van héél veel weetjes! En het leuke is: het hele boek is eigenlijk één groot associatiefeest: elk weetje is aan een ander weetje verbonden, als een soort grote brainstormsessie waar je heel veel van leert! Sowieso is het boek heerlijk om doorheen te bladeren; het is kleurrijk en vrolijk geïllustreerd, met een speelse afwisseling van tekeningen en foto’s. Dit gaan de kinderen in je klas echt superleuk vinden!
Ik zie, ik zie
Andriy Lesiv en Romana Romanyshyn (vertaling: Sylvia Vanden Heede)
Lannoo
Dit boek heeft al veel aandacht gekregen, omdat het is gemaakt door twee mensen uit Oekraïne. Maar ook voordat ik dat wist, was ik al geïnteresseerd in dit boek: het gaat namelijk over kijken en zien, brillen, braille en camouflage – en dat in een heel bijzonder vormgegeven boek. Je ziet het niet op het plaatje, maar de fluor-roze kleur in dit boek doet gewoon pijn aan je ogen! Daardoor ben je je tijdens het lezen en kijken erg bewust van je eigen ogen. Een mooi boek dus, met veel weetjes!
Het begint met een droom
Babs Gons & Femme ter Haar (ill.)
Gottmer
In dit boek staan ’20 heldinnen van vroeger en nu’;’20 zeer diverse vrouwen die Nederland kleur geven’. Denk aan Annie M.G. Schmidt, Rocky, Bibian Mentel, Anouk of Gerda Havertong. Elke vrouw heeft haar eigen spread, met een paginagrote illustratie van Femme ter Haar en een kort, inspirerend levensverhaal dat spoken word artiest Babs Gons als een soort gedicht (zonder rijm) heeft opgeschreven.
Briljante planten
Geert-Jan Roebers en Margot Westermann (ill.)
Gottmer
Dit boek over knappe koppen, boze bollen en ander geniaal groen is fantastisch! Geert-Jan Roebers vertelt heel enthousiast en helder (briljant, zou ik zeggen!) over planten en de illustraties van Margot Westermann zijn ware kunstwerken. Niet alleen maakte ze talloze zwierige tekeningen, er staan ook waanzinnig mooi gestileerde foto’s in het boek. Ik zeg: sowieso een must-have voor de Kinderboekenweek 2022 (Gi-ga-groen).
Thuis in de toekomst
Madeleine Finlay en Jisu Choi (ill.)
Gottmer
Hoe zou jouw omgeving er in de toekomst uit kunnen zien? Dat is de insteek van dit boek: steeds zie je een drukke kijkplaat in lekker felle kleurtjes, van een kamer uit een huis of bijv. van het strand of het park, waarop je futuristische dingen kunt ontdekken. Op de pagina’s daarna vind je de uitleg. Leuk informatief boek (met cool reliëf op de cover) voor projecten over technologie & de toekomst, maar ook als je het over uitvindingen (van de toekomst) hebt!