Dex 3: Over straatfiguren en wegpiraten

Over straatfiguren en wegpiratenBrugklasser Dex is helemaal blij als hij op schoolreis naar Canterbury gaat. Samen met zijn vrienden Brian, Wahid, Luuk en Freddy verheugt hij zich op vier dagen snacken, lol trappen en vrij zijn.

Maar Engels praten, daar doet Dex niet aan, dus de straatinterviewopdracht die de klas krijgt, is een probleempje. Over het Engelse eten heeft hij ook al niet al te beste dingen gehoord. Tot overmaat van ramp gaat mevrouw Kadmilos (denk aan je allerergste docent en dan nog drie keer erger) mee als begeleider. En dan is er ook nog die buschauffeur die lijkt op een drill instructor bij het Korps Mariniers…

Dex heeft zijn oordeel al klaar, maar toch wordt de trip van Canterbury een reis vol verrassende avonturen en nieuwe ontmoetingen, waarin Dex en zijn vrienden erachter komen dat de beste verhalen te vinden zijn op de meest onverwachte plekken.

Derde deel over brugklasser Dex. Dit laatste boek heeft een nieuwe hardcover uitvoering gekregen in de reeks Best of YA XS.

Recensie

Tussen het verschijnen van het 2e deel van Dex en dit boek zat maar liefst vier jaar, terwijl Over straatfiguren en wegpiraten naadloos verder gaat waar deel 2 stopte! In Dex 2 waren de voorbereidingen voor de schoolreis naar Canterbury namelijk al in volle gang; in dit boek is het dan eindelijk zover. Het boek begint dan ook gelijk met een brief aan de leerlingen van H1A (back to de brugklas!) waarin het programma van de reis naar Engeland staat uitgeschreven.

Het is echter geen probleem als je de vorige boeken nog niet gelezen hebt; dit deel is prima los te lezen en dat is zelfs een beetje de insteek geweest, want dit boek is in een nieuw jasje gestoken en ziet er nu meer uit uit als een novelle voor middelbare scholieren. De adviesleeftijd is ook meteen opgeschroefd naar 13+, terwijl Dex ook prima te lezen is door kinderen vanaf groep 7. Maar maak je geen zorgen: dat geldt ook voor dit boek. Mijke Pelgrim weet als vanouds precies de juiste toon te raken en maakt van Dex en ongelooflijk realistische puberjongen. Zo’n impulsieve, baldadige jongen waar je als leerkracht je handen aan vol hebt… Dus na een klein incidentje met een bluetoothspeaker (‘Wajoo… de shit gaat áán!‘) en de zonnebril van buschauffeur Cor, wordt Dex uit de bus gezet.

‘Die gast heeft mijn bril genakt,’ snauwde Cor. ‘En nou kan hij zelf verzinnen hoe hij naar huis komt, want ik neem hem niet meer mee.’ (blz. 26)

Dex leert meteen een belangrijke les! Hij krijgt nieuw respect voor zijn docente Kadmilos, want zij weet hem na een bizarre staredown toch in de bus te krijgen. En Dex leert nog wel meer interessante dingen deze schooltrip. Terwijl zijn vriend Freddy achter de meiden aan zit, Luuk zijn gipsen been droog moet zien te houden en Wahid geobsedeerd lijkt door de Burger King, lees je ook dat niet iedereen altijd precies is zoals je denkt. En dat is een knappe prestatie van Mijke Pelgrim, want tegelijkertijd weet ze als ervaren middelbare-schooldocent perfect allerlei herkenbare scholierenclichés te benoemen. Het maakt dit verhaal ontzettend écht: alsof je zelf mee bent op excursie naar Canterbury.

‘Doorlopen!’ klonk de stem van onze favo biologiedocent.
Moet je je voorstellen… liepen we daar met een blèrende Kadmilos achter ons, terwijl we een Burger King, een KPC, een McDonalds én een Pizza Hut passeerden. En dat allemaal om naar een museum te gaan.
‘Wilt u ons martelen of zo?’ zei ik tegen meneer Hendriks toen we in de aankomsthal stonden.
‘We kwamen langs een Starbucks!’ riep Zoey. ‘Ik kan niet langs een Starbucks lopen en geen Frappuccino halen. Dan word ik echt depressief, hoor!’ (blz. 39)

Het boek leest ontzettend vlot, met korte hoofdstukken van slechts enkele bladzijden, veel humor, dialoog en eigentijds taalgebruik. Echt een heerlijk leesboek voor kinderen in groep 7 en 8, de brugklas en zelfs daarna!

Lestips

In het eerste hoofdstuk (van 2 pagina’s) stelt Dex zichzelf voor en vertelt hij over de geplande schoolreis naar Canterbury. Een prima introductie van het verhaal, maar voor boekpromotie kun je ook een ander hoofdstuk voorlezen. Ik zou kiezen voor het hoofdstuk Three Little Birds, waarin Dex enthousiast door de bus rent… Je wordt vanzelf nieuwsgierig hoe deze schoolreis verder gaat verlopen!

Lees eerst de rode tekst op de achterkant voor en dan het hoofdstuk:

De bus reed (…) wat het was. (blz. 15 t/m 17)

Lesopdrachten

Bij het boek zijn echt ontzettend veel leesvragen gemaakt, die je kunt vinden via de QR-code achter in het boek of via deze link. Echt heel leesmotiverend zijn de vragen niet. Het lijkt een beetje op een overhoring, terwijl dit boek nou net zo lekker ontspannend leest – dat wil je niet onderbreken door allerlei vragen! Veel beter zou je leerlingen eerst het hele boek kunnen laten lezen en ze dan bijv. antwoord kunnen laten geven op de volgende vragen:

  • Cor had al snel een mening over Dex, maar stelde die bij. Wat vind jij zelf eigenlijk van Dex? En waarom?
  • Wat zou jou leuk lijken aan deze excursie naar Canterbury?

De leesvragen zouden middelbare scholieren wel kunnen helpen bij het maken van een boekverslag of analyse van het verhaal.

Daarnaast vind je ook een aantal schrijfopdrachten in het lesmateriaal. Deze zijn wel interessant! Zo kun je ze interviews met personages laten verzinnen en uitwerken, een scène over vooroordelen laten schrijven of daadwerkelijk straatinterviews laten houden.

Ook wordt er nog een suggestie gedaan voor een project over jeugdcriminaliteit. Bureau Halt geeft interessante lessen – ook op basisscholen (weet ik uit ervaring).


Lees ook:

Dex

Dex 2


Van Goor, 2022

Bekijk bij bol:

Over straatfiguren en wegpiraten


Genre: School
Series: Dex | Onderwerpen: 2022, Brugklas, Canterbury, Criminaliteit, Engeland, Excursie, Interviews, Middelbare school, Schoolleven, Schoolreis, Serie, Tip van Daan, Tip van Julia, VK & Ierland, Vooroordelen

Leave a Reply