Boeken en leestips op de NOT 2019

NOT 2019

Als leerkracht weet jij dit natuurlijk al láng: van dinsdag 22 januari t/m zaterdag 26 januari is het weer tijd voor de NOT! In de Jaarbeurs in Utrecht kun je je onderwijshart weer helemaal ophalen en ontzettend veel leuke ideeën opdoen. Oók op het gebied van lezen natuurlijk! Om het je allemaal wat gemakkelijker te maken, heb ik een paar interessante dingen op een rijtje gezet!

Boeken voor projectonderwijs

Wil je mij, Femke van Leesbevordering in de klas, ontmoeten? Dat kan elke dag vanaf 11.00u bij de stand van Schoolsupport (stand 1E018)! Waarom bij Schoolsupport? Omdat ik daar ook werk als onderwijskundig adviseur. Op dit moment werk ik hard aan het samenstellen van boekenkisten voor THEMAPLEIN. Op THEMAPLEIN vind je (in de loop van de komende maanden) boekpakketten die je kunt gebruiken voor allerlei projecten van diverse methodes en aanpakken, zoals DaVinci, IPC, VierKeerWijzer en TopOndernemers. De kisten bevatten zowel fictie- en non-fictie-boeken. Bij veel van de boeken kun je dus weer mooi de lestips van Leesbevordering in de klas gebruiken! Nieuwsgierig? Lees alvast deze brochure (inclusief interview!) en kom gezellig langs!

FlevolandEn als je er toch bent, laat ik je ook graag het nieuwe Documentatiecentrum zien. Je kent vast die dunne informatieboekjes wel – Mini Informatie, Junior Informatie en Informatie. Behalve in abonnementsvorm zijn veel van die boeken nu ook los te koop. Soms zelfs in een speciale hardcover uitgave, zoals de serie De twaalf provincies, waar ik ook aan meegeschreven heb. Handig voor werkstukken en projecten! Ook fijn: alle nieuwe boeken van het Documentatiecentrum kun je nu ook online lezen op DC Online. Neem snel een kijkje, want nu is het nog gratis toegankelijk. Mooi meegenomen: je kunt de tekst laten voorlezen, dus dat is heel fijn voor zwakke lezers. Bovendien kunnen zij heel gemakkelijk een boek selecteren dat aansluit bij hun interesses – goed voor de leesmotivatie! Ook kun je de tekst (en foto’s) gemakkelijk op het digibord zetten.

Lezingen en presentaties

Tijdens de NOT kun je naar enkele interessante lezingen over lezen.

* In het programma van de NOT vind je bijvoorbeeld de lezing Lekker lezen! van Arjanne Hoogerman, de hoofdredacteur van Praxisbulletin. Deze vindt op meerdere dagen plaats en je kunt je er via de site van de NOT voor inschrijven.

* Op de eerste dag van de beurs, op dinsdag 22 januari, wordt bij de stand van Unieboek | Het Spectrum (Van Holkema & Warendorf, Van Goor, stand 1A050) de zogenaamde 100-lijst uitgereikt aan Arend van Dam. Dit zal rond 12:00 uur plaatsvinden. De 100-lijst is samengesteld door Schoolbieb Op Orde, in samenwerking met andere deskundige leesbevorderaars (ja, ook Leesbevordering in de klas heeft titels getipt) en bestaat uit 100 boeken die je goed kunt gebruiken in je school. Dit jaar bestaat de 100-lijst 10 jaar en daarom zijn er zelfs twee lijsten: eentje met 100 leesboeken en eentje met 100 informatieve boeken! Daar heb je wat aan!

* Arend van Dam zal later die dag, om 15:30 uur, een lezing geven bij de stand van de Kleuteruniversiteit (stand 1A110). Hij vertelt over ‘Leesbevordering: over lang geleden’.

* Op zaterdag 26 januari kun je Jacques Vriens horen spreken bij de stand van Kleuteruniversiteit. Weliswaar gaat het niet over de bovenbouw, maar wel over lezen: ‘In groep 1, 2, 3 moet het gebeuren’.

* Ook Clavis Uitgeverij organiseert interessante presentaties! Zo geeft Inez van Loon op donderdag 24 januari lestips bij haar boeken. Lestips van o.a. Leesbevordering in de klas! Heb je haar boeken al gelezen? Anna’s grote reis won vorig jaar de Jonge Beckmanprijs. Je vindt Inez van Loon om 15:30 in de stand 1A006. Na afloop zal zij ook nog signeren.

* Vrijdag 25 januari kun je om 15:00 uur luisteren naar Irène Storm en haar presentatie ‘Over de grens, en nu?, die aansluit op haar boeiende boek Over de grens, dat over kinderontvoering gaat. Ook dat is bij de stand van Clavis (1A006).

Signeersessies en heel veel boeken

Misschien heb je het al in de gaten: er staan veel uitgeverijen naar de NOT. Ze zijn bijna allemaal te vinden in Kinderboekenland, in hal 1. Veel uitgeverijen hebben een heel programma met signeersessies. Natuurlijk kun je er ook lekker bladeren in kinderboeken! Veel uitgeverijen hebben bovendien leuke aanbiedingen of extraatjes in de vorm van posters of lesmateriaal.

Plattegrond NOT

Dit is een aantal interessante stands:

Handige leestips uit de praktijk

Loop tijdens de NOT ook zeker even door de Bloggerstraat. Deze is nieuw dit jaar! Je vindt hier heel veel bekende bloggers, die je LIVE kunt volgen! Ook daar vind je veel kinderboekenliefhebbers! Klets bijvoorbeeld eens met Ingrid Rijnbout van Kinderboekenjuf.nl over mini-leeslessen of met Mathilde Talens van Ikvindlezenleuk.nl over de populairste kinderboeken. Wie je wanneer kunt ontmoeten, zie je in dit overzicht.

Wat ook absoluut de moeite waard zal zijn, is een bezoekje aan De Schoolschrijver. Je kunt in hun stand 01A056 (in het Kinderboekenland) elke dag een gratis proefles ophalen. Maar nog leuker is misschien wel de prachtige poster die schoolschrijver en dichteres Kate Schlingemann heeft gemaakt:

Ongetwijfeld heb ik nu nog héél veel leuke en interessante dingen niet genoemd, maar dat maakt het ook nog een beetje spannend!
Wat ga jij ontdekken op de NOT?