Een ode aan lezen

lezen

Ik houd van lezen. Niet een beetje, maar echt heel veel. Ik vind het heerlijk om meegevoerd te worden door een verhaal. Het mooie van al die verschillende boeken is dat ze allerlei gevoelens en belevingen bij me opwekken. En soms leer je er ook nog wat van. Op die manier verrijkt lezen mijn leven en geniet ik er elke minuut van.

Doel van lezen

Het moge duidelijk zijn: ik lees, omdat ik daar een fijn gevoel van krijg. Maar natuurlijk kan lezen ook een ander doel hebben: het doel om je te informeren over de wereld of de actualiteit. Het opnemen van lesstof. Of het horen bij een groep mensen die allemaal hetzelfde lezen (denk aan de hype van Vijftig tinten grijs). Ik schreef hier eerder al over in het artikel Succesvol lezen in het onderwijs. In het onderwijs is het heel belangrijk om het doel van lezen te verduidelijken, omdat dat de leesmotivatie vaak vergroot.

Inspiratie

Er is nu een prachtig fotoboek over lezen verschenen dat je heel goed kunt gebruiken bij het praten over doelen van lezen. Maar bovenal laat dit boek prachtig zien dat lezen voor iedereen is. Jong, oud, arm, rijk… lezen is voor vele mensen iets heel waardevols. En de foto’s in dit boek laten dat heel goed zien.

De fotograaf van dit boek – Steve McCurry – ken je waarschijnlijk wel van de beroemde foto ‘Afghan Girl‘, die in juni 1985 (al zo lang geleden?!) gepubliceerd werd op de cover van National Geographic. In dit boek heeft hij prachtige portretten gemaakt van lezende mensen over de hele wereld. Van een Thaise vrouw op een bankje in het park; een Cambodjaanse monnik midden in de jungle; schoolkinderen in Libanon en India; een straatjongen in Myanmar; tot een toeriste in Sri Lanka die zo verdiept is in haar boek, dat ze niet eens merkt dat er een olifant voorbij wandelt!

Het voorwoord van Paul Theroux, die bekend is van zijn reisverhalen, is vrij lang en gaat over zijn beleving van lezen en ervaringen met schrijven en boeken. Hij herkent zich in de vele portretten, die ‘de kalme ingekeerdheid van de lezer tonen, de heldere blik, het idee van alleen zijn, de ontspannen houding, de opvallende aandacht, het gevoel van ontdekking en van stille vreugde’.

Maar mooier is eigenlijk nog het korte voorwoord van de algemeen directeur van Oxfam Novib:

Wie leest informeert zich, leeft zich in in andere mensen, culturen en gevoelens, kijkt verder dan zijn eigen wereld. Wie leest is nooit alleen.

Nou.. als dat geen mooi doel is, weet ik het niet meer!! Inspirerend!

Lestips

Je kunt de foto’s in dit boek gebruiken voor verschillende doeleinden:

  • voor het praten over het belang van lezen: waarom lezen mensen; waarom is lezen belangrijk?
  • voor het praten over de landen waar de foto’s gemaakt zijn: kunnen de kinderen zien waar de foto gemaakt is? Waarom denken ze dat? Wat vertelt de foto je over het land en de persoon die is afgebeeld?
  • voor het praten over doelen van lezen: waarom leest de persoon op deze foto; wat is zijn leesdoel, denk je? Wat is jouw leesdoel?

Fontaine Uitgevers, 2017

[bol_product_links block_id=”bol_58a335652d8bc_selected-products” products=”9200000071910242″ name=”Lezen” sub_id=”” link_color=”DD5424″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]