Kinderboeken en kunst

KunstbeschouwingHet is mij opgevallen dat er steeds meer kinderboeken te vinden zijn over kunst, schilderijen en/of kunstenaars. Deze boeken vormen een prachtige aanleiding voor een kunstbeschouwingsles! Maar andersom kan ook: een kunstbeschouwingsles kan een reden zijn om een kinderboek te promoten. Leesbevordering dus!

Wat is kunstbeschouwing?

Kort gezegd: bij kunstbeschouwing bekijk je met de hele klas tegelijk een schilderij en praat hierover.

Kunstbeschouwing vind ik een van de leukste lessen om te geven op de basisschool. Het is simpel, maar kinderen leren er zo ontzettend veel van! Ze leren goed te kijken, elkaar te respecteren, een mening te vormen, open te staan voor kunst en cultuur… En daarnaast kun je het hebben over (kunst)geschiedenis, materialen en technieken.

Kunstbeschouwing stap voor stap

Bij een kunstbeschouwingsles vertel ik altijd eerst ‘de regels’:

  1. Ieders mening wordt gerespecteerd, niets is fout.
  2. Als je iets wilt zeggen, steek je je vinger op en wacht je op je beurt.
  3. Iedereen luistert naar elkaar.

Daarna volg je de volgende stappen:

Stap 1: Vraag simpelweg: “Wat zie je?” en laat kinderen maar vertellen.

Stap 2: Waarschijnlijk hebben kinderen vooral commentaar gegeven op de afbeelding. Vraag nu naar de stijl: “Hoe is het schilderij gemaakt?” Denk hierbij aan materiaal, kleurkeuze, lichtval etc.

Stap 3: Vraag de kinderen eens wanneer ze denken dat het schilderij is gemaakt (en waarom denken ze dat?).

Stap 4: Mocht het nog niet ter sprake zijn gekomen, vraag dan eens aan de kinderen of ze weten wie het schilderij gemaakt zou kunnen hebben.

Stap 5: Nu het schilderij aardig uitgeplozen is en de kinderen heel goed gekeken hebben, wordt het tijd om iets te gaan vertellen over het schilderij. Hiervoor is het dus belangrijk dat je je zelf al goed hebt ingelezen.

Stap 6: De laatste vraag: “Wat vind je van het schilderij?” Belangrijk is dat deze vraag pas beantwoord wordt, nadat de kinderen echt goed naar het schilderij hebben gekeken én nadat ze de informatie erbij hebben gekregen. Daardoor leren ze namelijk wellicht weer op een andere manier kijken en zo kunnen ze hun mening goed beargumenteren. Vanzelfsprekend geldt nog steeds: elke mening wordt gerespecteerd, als deze maar goed wordt onderbouwd.

Als je regelmatig dit soort lessen geeft, kun je natuurlijk steeds meer gaan spelen met de vragen. Het helpt ook enorm als je veel weet over het schilderij, want dan kun je wellicht wat sturen met je vraagstelling.

MeesterlijkJe zult zien dat kinderen dit geweldig vinden. Het mooiste is dat iedereen er ook gelijkwaardig aan mee kan doen. Vind je het nog een beetje lastig om hiermee aan de slag te gaan? Laat je dan inspireren en helpen door het boek Meesterlijk!

Kinderboeken over kunst

Onderstaande kinderboeken kun je heel goed koppelen aan een kunstbeschouwingsles! Klik op de cover voor meer informatie.

Het Picasso mysterieHet Picasso mysterie
Manon Berns

Een kinderboek over kunst in de vorm van een spannende detective! Dit geweldig stoere verhaal, dat doet denken aan de Da Vinci Code, leert je vanalles over Picasso, schilderijenrestauratie, het kubisme en musea.

 

 

Het geheim van MonetHet geheim van Monet
Manon Berns

Veel kunst in deze spannende detective! Dit tweede deel van de serie Blockbusters gaat over het leven van Monet, het impressionisme en kartelvorming. Maar bovenal is het een boek vol spionage, geheime codes en een avontuurlijke reis naar Frankrijk!

 

 

OpgeslotenOpgesloten!
Lizette de Koning

Je stapt door een schilderij en belandt zo in Delft in de zeventiende eeuw! Het overkomt Joris in dit spannende verhaal over kunst en de Gouden Eeuw. Komt hij ooit nog thuis?

 

 

Dummie de Mummie en de dans van de cobraDummie de Mummie en de dans van de cobra
Tosca Menten

Ga met Dummie de Mummie op reis naar New York en duik in de wereld van het honkbal. Het verhaal leidt je rond door de stad en langs musea, maar om de stad echt goed te leren kennen, zul je zelf op zoek moeten gaan naar beeldmateriaal en informatie.

 

Julia's reisJulia’s reis
Finn Zetterholm

Ga mee op dit spannende en magische avontuur door de kunstgeschiedenis! Julia reist door de tijd en bezoekt o.a. Rembrandt, Degas en Dalí… Maar hoe komt ze weer terug naar haar eigen tijd?

 

 

Secret Scouts en de Verloren LeonardoSecret Scouts en de Verloren Leonardo
Kind Kind

Een geheime kamer en een mysterieuze schets vormen het begin van dit razendspannende avontuur, dat je meeneemt naar de tijd van Leonardo da Vinci. Dacht jij dat kunstgeschiedenis saai was? Na dit verhaal niet meer!

 

 

Secret Scouts en de vermiste presidentSecret Scouts en de vermiste president
Kind Kind

Wat hebben Piet Mondriaan, Steve Jobs, Barack Obama, Martin Luther King en Keizer Karel V met elkaar overeenkomstig? Dat de Secret Scouts bij ze op bezoek komen! Laat je meevoeren in dit spannende avontuur vol actie.

 

 

FridaFrida
Sébastien Perez & Benjamin Lacombe

Bewonder de prachtige prenten en poëtische teksten en verwonder je over het leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Geen simpele biografie, maar een boek om heel veel mooie dingen in te ontdekken.

 

De verborgen dromen van DalíDe verborgen dromen van Dalí
Manon Berns

Een dromenbal, levende rotsen en een dorpsheks… in dit verhaal over het surrealisme en Dalí is niets wat het lijkt!

 

 

Dulle GrietDulle Griet
Geert De Kockere & Carll Cneut

Het door Geert De Kockere bedachte verhaal achter het personage Dulle Griet, uit het schilderij van Pieter Bruegel. Met mooie teksten en kunstige illustraties van Carll Cneut.

 

Kodo - de weg van de boogKodo – De weg van de Boog
Bert Kouwenberg & Mark Janssen

Het beroemde werk De grote golf van houtdrukkunstenaar Hokusai inspireerde Mark Janssen voor deze prachtige cover van dit bijzondere boek. Het verhaal, dat zich afspeelt tijdens de Japanse middeleeuwen, zit boordevol Japanse cultuurelementen en daar is de houtdrukkunst er één van!