Kinderboekenweek 2017

Kinderboekenweek 2017

Nog even en het is weer zover: op woensdag 4 oktober a.s. gaat de Kinderboekenweek van start. Dit jaar is het thema Griezelen! Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden om hier iets mee te doen in de school. Onderstaande inspiratietips zijn gebaseerd op kinderboeken – zo heb je én leuke activiteiten én kun je meteen aan boekpromotie doen!

Boekpromotie

Boekpromotie is vanzelfsprekend heel belangrijk tijdens de Kinderboekenweek! Je wilt kinderen laten zien hoe leuk (en spannend!) lezen kan zijn en dat kan door heel veel leuke boeken aan te bieden. Creëer een geheimzinnig sfeertje in de klas (beetje verduisteren; knapperend haardvuurtje – kampvuurtje – op het digibord) en voorlezen maar… Je kunt ervoor kiezen om elke dag één boek te promoten, maar je kunt er ook een half uurtje of uurtje voor inplannen om een paar verschillende boeken achter elkaar te bespreken.

Klik hier voor boekentips!

Met onderstaande tips besteed je in ieder geval al automatisch aandacht aan een paar heel mooie titels! Lees de recensies voor meer informatie (klik hiervoor op het betreffende boek).

Organiseer een schrijfwedstrijd

SpookschrijversEen van de kerntitels dit jaar is Spookschrijvers van Henk Hardeman. In dat verhaal doet de school mee een schrijfwedstrijd. De winnaar krijgt een schoolbezoek van de mysterieuze griezelschrijver GG.

Je kunt tijdens de Kinderboekenweek natuurlijk ook een school-schrijfwedstrijd opzetten! Laat de kinderen een spannend verhaal verzinnen. Tips voor het schrijven van een verhaal kun je vinden in de kant-en-klare digibordles van Rian Visser, die ze speciaal voor de Kinderboekenweek maakte. De les is gekoppeld aan het spannende boek Robotoorlog, maar je hoeft het boek niet per se gelezen te hebben om de les te doen.

Robotoorlog - Geheime krachtOrganiseer de wedstrijd per bouw of per jaargroep (afhankelijk van de grootte van je school) en laat meesters en juffen van andere groepen jureren (net als in Spookschrijvers). De winnaars mogen hun verhaal voorlezen tijdens de feestelijke afsluiting aan het einde van de Kinderboekenweek. En als je daarvoor een (griezel)schrijver uitnodigt of iemand laat verkleden als de griezelschrijver GG, wordt dat voor de kenners van Spookschrijvers wel extra spannend…. Schrijvers uitnodigen kun je doen via de Schrijverscentrale!

Overigens kunnen de kinderen ook écht meedoen met een schrijfwedstrijd en daarmee het tweede deel winnen van de serie Robotoorlog! Zie de digibordles van Rian Visser.

Ontwerp je eigen boekcover

Drie keer niksAls je toch een schrijfwedstrijd organiseert, kun je kinderen ook meteen een cover laten ontwerpen voor hun eigen (griezel)verhaal!

Doe inspiratie op met het boek Drie keer niks, van Jeff Kinney.

Je kunt deze opdracht ook prima loskoppelen van het schrijven van een verhaal: laat kinderen dan alleen een titel en een illustratie bedenken. Haal eventueel oude boeken van de serie Kippenvel in de klas voor inspiratie! Die boeken worden nu niet meer zoveel gelezen, maar waren tien jaar geleden niet aan te slepen! De hele klas las Kippenvel! (Doet meteen weer denken aan de boeken in Spookschrijvers…).

Om de Kippenvel-verhalen weer nieuw leven in te blazen, zijn ze trouwens weer verschenen in een mooie omnibus-uitgave. Ik ben benieuwd of ze na deze Kinderboekenweek weer meer gelezen gaan worden!

Kippenvel Junior bind-upKippenvel bind-up

 

 

 

 

 

 

Kunst & crea

Dulle GrietWil je een creatieve opdracht of met kunstbeschouwing aan de slag? Gebruik dan het prentenboek Dulle Griet van Geert De Kockere & Carll Cneut! Een bizar verhaal, want gebaseerd op een bizar schilderij van Pieter Bruegel. Over Greetje die in een Dulle Griet verandert en naar de hel loopt. De uitgeverij maakte er een kant-en-klare lesbrief bij, waarin je precies leest hoe je het boek het beste met de kinderen kunt bespreken. Er zit ook een tekenopdracht bij! Lees eerst de recensie, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Hans en GrietjeVoor een andere creatieve opdracht kun je je inspiratie halen uit het bijzonder mooie prentenboek Hans en Grietje. Laat kinderen silhouetten van heksen ontwerpen of maak met de hele klas een donker, mysterieus bos. Door het gebruik van transparante vellen wordt het spannend, omdat je niet precies kunt zien wat er zich in het bos schuilhoudt…

Puzzelen, lezen en meer

De GriezelsBij het grappige en vies griezelige boek De Griezels van Roald Dahl is een werkboekje verkrijgbaar, waarmee kinderen lekker aan de slag kunnen!
Je kunt het hier bestellen en je betaalt alleen administratie- en verzendkosten!

Boek en film vergelijken

Van de serie Spokenjagers van Cornelia Funke is een film gemaakt, die begin dit jaar in de bioscoop draaide. Inmiddels is hij ook verkrijgbaar op dvd! Zo kun je dus mooi boek en film vergelijken.

Overige activiteiten

Voorleestoeter

Laat elke dag iemand door de school lopen met de voorleestoeter. Als de toeter gaat (bijv. zo’n EK-luchttoeter), legt elke leerkracht meteen het werk neer en leest 10 minuten voor. Dit kan zijn uit het voorleesboek van de klas, maar ook een losstaand gedicht of verhaaltje (bijv. in het thema van de Kinderboekenweek). Het moment is elke dag anders (’s ochtends even met elkaar afstemmen wanneer het echt niet kan, vanwege toetsen o.i.d.), zodat het voor de kinderen een verrassing blijft wanneer het werk neergelegd gaat worden.

Nationale Voorleeswedstrijd

Doe mee met de Nationale Voorleeswedstrijd! Houd voorrondes in de klas en kies een klassenwinnaar. Op de laatste dag van de Kinderboekenweek is het vervolgens tijd voor de grote finale. Alleen de groepen 7 en 8 kunnen deelnemen aan de landelijke wedstrijd, maar in een kleine school kun je er natuurlijk een ‘Grote Voorleesshow’ van maken. Dan lezen alle klassenwinnaars voor om te laten horen hoe goed ze dat doen (meteen weer leuke boekpromotie). Alleen de kinderen uit groep 7 en 8 ‘strijden’ dan nog tegen elkaar. De schoolwinnaar mag door naar de regionale wedstrijd. Wie weet eindigt hij of zij wel in de landelijke finale!
Eventueel kun je dit prima samen laten vallen met de bovengenoemde schrijfwedstrijd. De beste voorlezers lezen dan de beste verhalen voor (bijvoorbeeld).

Veel plezier tijdens de Kinderboekenweek!