Lezen is een feestje op het Kinderboekenbal

Kinderboekenweek 2018

Op de vooravond van de Kinderboekenweek is elk jaar het grootste kinderboekenfeest van het jaar: het Kinderboekenbal.
Het is een feest waar schrijvers, boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers, uitgevers, illustratoren, leden van de schrijvende pers én hun kinderen elkaar ontmoeten. En het allerbelangrijkste: het is het feest waar de Gouden Griffel wordt uitgereikt!

Gouden Griffel

Alle winnaars van een Zilveren Griffel 2018 (die al bekend waren gemaakt in juni, tijdens de Midzomerkinderboekenborrel) maakten kans op de Gouden Griffel 2018.

LampjeLampje van Annet Schaap was de gedoodverfde winnaar. Eerder won het debuut van de reeds bekende illustrator – vanaf nu dus nog bekender schrijfster! – al de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterseprijs. Het boek maakte zó’n grote kans om te winnen, dat sommigen zelfs hoopten dat een ander boek zou winnen, al was het maar voor de verrassing.

Gouden Griffel 2018Het werd tóch Lampje, een sprookjesachtig boek over de zee; over piraten en zeemeerminnen; over monsters en rare figuren. Over een stormachtige nacht waarin alles misgaat, maar ook nieuwe kansen geboren worden. Een verhaal om heerlijk in weg te kruipen.

Gouden Griffel 2Annet Schaap was ontroerd door de prijs. Begrijpelijk: het is slechts de tweede keer dat een auteur álle grote prijzen voor één boek wint (de eerste die dit deed, was Peter van Gestel met zijn boek Winterijs). Een extra bijzondere gebeurtenis dus.

Grappig weetje: haar Engelstalige man heeft het boek nog steeds niet gelezen! De hoogste tijd voor een vertaling dus!

Kom erbij

Maar… het Kinderboekenbal is veel meer dan alleen het uitreiken van de Gouden Griffel! Het feestelijke zaalprogramma, gepresenteerd door cabaretier/auteur/schrijver Thomas van Luyn, was ontzettend inspirerend! Alles stond in het thema van boeken en het motto van de Kinderboekenweek 2018: Kom erbij!

Heel veel programma-onderdelen zijn ook ontzettend leuk voor in de klas! (Ook buiten de Kinderboekenweek) Dus… lees vooral verder en maak er op school net zo’n feest van als tijdens het Kinderboekenbal!

Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen

Het Kinderboekenbal werd geopend met een spetterend optreden van Kinderen voor Kinderen. Ongelooflijk hoe die kinderen kunnen knallen! Zingen, dansen én een geweldige mimiek. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk!

Ken je de filmpjes van Kinderen voor Kinderen al waarbij je een kijkje neemt achter de schermen? Ook de filmpjes met danslessen zijn erg handig. Het themalied van de Kinderboekenweek Kom erbij kun je daarmee heel gemakkelijk instuderen met je klas. Ontzettend leuk!

Maar ook buiten de Kinderboekenweek kun je gebruik maken van de website van Kinderen voor Kinderen. Zo is er een filmpje, speciaal met tips voor leerkrachten!

Voorlezen in de onderbouw

Kom erbij PraagmanHet Prentenboek van de Kinderboekenweek werd dit jaar gemaakt door Milja Praagman: Kom erbij. Tijdens het Kinderboekenbal las zij het boek zelf voor.

Het boek is echt bedoeld voor jonge kinderen. Het prikkelt de verbeelding én gaat natuurlijk over het motto van de Kinderboekenweek.

Heb je enthousiaste voorlezers in de bovenbouw? Dit boek is ontzettend geschikt om door hen voor te laten lezen in de onderbouw! Het roept heel veel interactie op, het is niet moeilijk te lezen en het verbindt jong en oud.

Kinderboekenbal Kom erbij

Toneelspelen met een boek

Naast het Prentenboek, is er ook altijd een Kinderboekenweekgeschenk: een boek dat geschreven is door een bekende kinderboekenschrijver, over het thema van de Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek krijg je dit boek gratis bij aankoop van tenminste €10 aan kinderboeken.

De eilandenruzieMaar… dat het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar ook heel geschikt is voor een fantastisch dramaspel, bewezen de kinderen van de Jeugdtheaterschool van Theater de Meervaart! Zij voerden een geweldig stuk op uit het grappige boek De eilandenruzie van Jozua Douglas.

Wat een leuk idee! Laat kinderen in groepjes zelf een hoofdstuk of een scène uit dit boek (of een ander boek) kiezen en naspelen voor de klas (of nog ambitieuzer: voor de school). Dit kan natuurlijk gedurende het hele schooljaar! Erg leuk om de Kinderboeken- of schoolweek mee af te sluiten.

Kinderboekenbal Eilandenruzie

Wil je meer weten over het boek De eilandenruzie? Lees dan zeker ook even de recensie. Jozua Douglas maakte bovendien veel interessante filmpjes bij het boek.

Quiz

Om nog wat tijd te rekken tussen de verschillende programma-onderdelen tijdens het Kinderboekenbal werd er een quiz georganiseerd: Petje op, petje af. Steeds kwam er een vraag over een bekend kinderboek met daarbij 2 antwoorden. Bij het ene antwoord moest je je petje opzetten, bij het andere antwoord moest het petje af. Iedereen begon staand; had je een antwoord fout, dan moest je gaan zitten.

Hoe simpel, effectief en LEUK! Dat is natuurlijk ook heel gemakkelijk te organiseren in de klas!

NS Kinderboekenruil 2018

Kinderboekenbal 2018 quizTijdens de quiz van het Kinderboekenbal had iedereen een gezellig zonnehoedje van de NS op. De Nederlandse Spoorwegen zijn namelijk hoofdsponsor van de Kinderboekenweek. Waarom dat interessant is om te weten? Omdat zij ook een Kinderboekenruilmarkt organiseren! Op zondag 14 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur op station Utrecht Centraal en Den Haag Centraal kunnen kinderen gelezen boeken omruilen voor een nieuw boek of een boek van een ander kind.

Oók leuk om zoiets te organiseren op school! (Maar dan niet met nieuwe boeken natuurlijk… dat wordt dan weer wat lastig, budgettair gezien…)

Kortom… het was een fantastische, inspirerende avond – dat Kinderboekenbal! Van boeken lezen maak je zo echt een feestje!