Mediawijs met kinderboeken

Week van de Mediawijsheid 2017Van 17 november t/m 24 november 2017 is het weer Week van de Mediawijsheid!

Dit jaar is het thema Generatie Media: samen mediawijs. De bedoeling is dat jonge mensen en volwassenen samen in gesprek gaan over de nieuwe media en zo van elkaar leren. Jonge mensen zijn immers vaker actief als blogger, vlogger en handiger met alle nieuwe smartphones, maar de oudere generatie is zich wellicht beter bewust van de gevaren die alle sociale media met zich meebrengen.

Als leerkracht kun je natuurlijk een grote rol spelen in het mediawijs maken van kinderen en de Week van de Mediawijsheid is de uitgelezen periode om met je klas in gesprek te gaan. En dat kan natuurlijk perfect aan de hand van een kinderboek!

Dagboek van een vlogger

Boeken over social media

Soms ligt het boek voor de hand. Zo is bij de titel van Dagboek van een vlogger al duidelijk dat dit boek over vloggen gaat! Inderdaad zijn er wijze lessen uit dit boek te halen over hoe je een vlog kunt starten, maar ook over de betrouwbaarheid van vloggers. Hoe echt is datgene wat je ziet? Kun je vloggers wel vertrouwen of is datgene wat zij doen vooral bedoeld om er zelf beter van te worden? Denk maar even aan de rel die ontstond nadat vlogger SnapKing zijn volgers liet bellen… (zie dit artikel in 7Days).

Vertrouw me maarEen ander boek waarbij direct aan de cover duidelijk is waar het verhaal over gaat, is Vertrouw me maar. Je ziet een meisje met een telefoon in haar hand en in combinatie met de titel is de link naar misbruik via social media dan al snel gelegd. Ook dit verhaal maakt de verwachtingen waar: hoofdpersoon Kaat maakt de fout zich voor de webcam uit te kleden. Ze kent de gevaren en ondanks waarschuwingen van vrienden en familie, doet ze het toch. Je zou denken: hoe kan iemand tegenwoordig die fout nog maken? Dit verhaal maakt heel mooi duidelijk hoe het gevaar er ongemerkt insluipt.

Onverwacht mediawijs

Er zijn echter ook boeken die je gelezen moet hebben, om te weten dat ze (ook) over mediawijsheid gaan. Toch zijn de lessen uit deze boeken niet minder waardevol!

Missie MarsWat denk je bijvoorbeeld van het boek Missie Mars? Op het eerste gezicht lijkt dit een boek over ruimtevaart en zou je dit boek waarschijnlijk pakken voor een project over het heelal. Toch past dit boek beter bij een les over mediawijsheid! Het verhaal gaat namelijk vooral over het maken en herkennen van nepnieuws. Een mooie eyeopener!

Lynn 2.0Een ander goed voorbeeld is Lynn 2.0, waarin een hoofdstuk te vinden is waarin Lynn met een oudere dame praat over Facebook. Hebben de kinderen in jouw klas in de gaten hoe gevaarlijk het kan zijn om bepaalde gegevens te delen via social media? Als je een fragment uit dit boek voorleest, wordt het ze waarschijnlijk snel duidelijk!

De verborgen dromen van DalíEen laatste voorbeeld: De verborgen dromen van Dalí. Een detective over een kunstenaar – niet echt een boek waarin je mediawijsheid zou verwachten. Maar ook dit boek gaat voor een groot gedeelte over de kracht van social media en het gemak waarmee nieuws gemanipuleerd kan worden. In dit geval gaat het over roddels die verspreid worden via What’s App en hoe bewerkte foto’s ervoor kunnen zorgen dat er onwaarheden worden verspreid.

Zo zie je maar… je kunt meer vinden in kinderboeken dan je misschien zou denken!

Klik hier voor nog meer boeken over mediawijsheid.