Nederland Leest 2017: Robotica

Nederland Leest 2017

Eind mei jl. kondigde ik het al aan: 1 november gaat Nederland Leest (Junior) – de grootste leesbevorderingscampagne van de openbare bibliotheek – van start.

Lees dit eerdere artikel hier.

Ook kinderen in groep 7 en 8 kunnen meepraten over het thema robotica aan de hand van een jeugdboek dat Nederland Leest Junior 2017 is geselecteerd: Cyberboy, van Tanja de Jonge. Speciaal voor Nederland Leest is het boek in een nieuw jasje gestoken, maar de inhoud is natuurlijk hetzelfde gebleven.

Cyberboy  Cyberboy Nederland Leest Junior

 

 

 

 

 

Lesmateriaal bij het boek

Om het boek in je klas te bespreken, is er lesmateriaal ontwikkeld, dat je gratis kunt downloaden op de schoolpagina van Nederland Leest. Met behulp van dit lesmateriaal leer je de kinderen in je klas discussiëren en debatteren. De kinderen moeten het boek dan echter wel al (gedeeltelijk) gelezen hebben. Heb je geen scholenpakket besteld? Dan wordt het waarschijnlijk lastig om al je leerlingen het boek te laten lezen. Voorlezen is dan natuurlijk een heel goede optie!

Om de kinderen tijdens het lezen alvast aan het denken te zetten of te activeren, kun je ze leesvragen stellen. Hiervoor staan suggesties op dezelfde schoolpagina.

Als je wel het scholenpakket had besteld, dan zul je de boeken inmiddels hebben ontvangen. Op 1 november mag je de doos openmaken; het is leuk om hier echt een mooi moment van te maken in je klas. Maak het spannend! Vervolgens kun je het boek introduceren door onderstaande boektrailer te laten zien.

Daarna kun je het volgende fragment voorlezen:

Op maandag hadden (…) er niet was. (blz. 61 t/m 66*)

* in de oorspronkelijke uitgave staat het fragment op blz. 57 t/m 61

of gebruik het filmpje waarin de schrijfster zelf een fragment uit het boek voorleest:

Om de kinderen warm te maken voor het onderwerp, kun je natuurlijk al een gesprek met ze aangaan over onze toekomst. Wat vinden zij ervan dat er steeds meer robots komen? In hoeverre nemen robots ons leven al over? Wat weten de kinderen eigenlijk al over robotica?

Een geweldig filmpje over dit onderwerp, kun je op de website van Schooltv.nl vinden. Het is een filmpje van het programma Dus ik ben jr. waarin kinderen filosoferen over onze toekomst met robots. Worden we té afhankelijk van robots? Nemen ze ons leven over? Het filmpje past perfect bij het thema van Nederland Leest!

Dus ik ben mens/robot

Kijk ook eens wat je plaatselijke bibliotheek organiseert met betrekking tot het thema. Waarschijnlijk zijn er tal van activiteiten te doen voor kinderen, waardoor het thema voor kinderen nog meer gaat leven. Dat vergroot waarschijnlijk weer het leesplezier én het leesbegrip!

Meer lezen

Robotoorlog - Geheime krachtNaast Cyberboy zijn er natuurlijk meer boeken over het thema robotica te vinden. Een serie die echt perfect bij het thema past is die van Rian Visser: Robotoorlog. In die serie, die zich ergens in een mogelijke toekomst afspeelt, hebben robots het maatschappelijk leven overgenomen en is er oorlog ontstaan tussen mens en robot. Een geheime groep gaat de strijd aan…

Heel fijn is dat Rian Visser digibordlessen bij de serie heeft ontwikkeld. Daardoor kun je de serie dus heel goed inzetten tijdens de Nederland Leest-campagne!

Ook het boek Brobot van James Foley is een aanrader. Het is een grappig boek, met daarin toch nog een belangrijke boodschap verstopt: Niemand hoeft perfect te zijn. En robots zijn dat zeker niet! Ook bij dit boek horen lessuggesties, doetips en een leuke boektrailer. Kijk in de recensie voor meer informatie!

Brobot

Veel leesplezier!