Nieuwe boeken | Sprookjes en andere vertellingen

Pic sprookjeDat sprookjes zeker niet alleen voor jonge kinderen zijn, kon je al in het uitgebreide artikel Sprookjes voor de bovenbouw lezen. De boeken met sprookjes die onlangs verschenen, bewijzen dat nog maar eens: deze sprookjes zijn júist voor oudere kinderen. Sommige zijn echte volksverhalen; andere zijn recentelijk door kinderboekenschrijvers bedacht. Je kunt dan natuurlijk wel bediscussiëren of het dan wel een echt sprookje is, maar dat gaan we nu niet doen. De boeken hieronder vertellen allemaal sprookjesverhalen of oude vertellingen die doen denken aan sprookjes. Het zijn verhalen met een moraal, het zijn verhalen over goed en kwaad, ze speelden zich ‘eens’ af en ze nemen je mee naar een andere wereld.

Sommige van onderstaande boeken liggen al een tijdje op de plank, maar de meeste zijn nog maar nét verschenen! Ze liggen klaar om gelezen te worden… maar tijd is schaars en kinderboeken verschijnen in overvloed! Dus uitgebreidere recensies volgen nog, maar voor nu krijg je hieronder alvast een overzicht van deze prachtige boeken. Als je op de titel klikt, kom je automatisch op bol.com, waar je de verkoopinformatie en soms een inkijkexemplaar vindt. Vanzelfsprekend zijn deze (nieuwe) boeken ook in de lokale boekhandels te vinden of te bestellen!

Het vogeltje en andere Armeense sprookjesHet vogeltje en andere Armeense sprookjes
auteur: Hovhannes Toemanjan
illustrator: Harmen van Straaten
vertaling: Anna Maria Mattaar
Rubinstein, 2019

Een echt sprookjesboek, met sprookjes die geschreven zijn door ‘de Dichter aller Armeniërs’. In dit boek zijn 25 sprookjes en volksverhalen van Hovhannes Toemanjan verzameld. Het zijn korte verhalen die net als de klassieke sprookjes fantasievol en eenvoudig lijken, maar ondertussen duidelijke verbanden met het echte leven hebben. Het boek ziet er goed verzorgd uit: met kleurrijke illustraties van Harmen van Straaten. Sommige sprookjes zijn op rijm of bestaan gedeeltelijk uit gedichten, maar de meeste zijn verhalend. Een mooi boek om het Armeense erfgoed te leren kennen! Leuk om te vergelijken met onze ‘eigen’ sprookjes!

De wondereik en andere sprookjesDe wondereik en andere sprookjes
auteurs: Harrie Jekkers en Koos Meinderts
illustrator: Fiel van der Veen
Rubinstein, 2019

In deze bundel staan álle sprookjes op rijm. Harrie Jekkers en Koos Meinderts schreven ze niet alleen, maar lezen de sprookjes ook zelf voor op de bijgeleverde cd. Hun Haagse accent en perfecte timing maken het geweldig om naar de sprookjes te luisteren, maar ze lezen natuurlijk zelf ook heel fijn (voor). De sprookjes zijn allesbehalve kinderachtig en zitten vol humor. Ze vertellen over het leven, over verlangens en natuurlijk de liefde. Het hele boek bestaat uit zes sprookjes en ziet eruit als een kleurrijk prentenboek, met mooie prenten van Fiel van der Veen. Het is een dun boek en daarom zo uit. Jammer! Maar daardoor wel al een recensie; die vind je hier.

Sprookjes van DegouveSprookjes van Degouve
auteur: Lydia Rood
illustrator: Juliette de Wit
schilderijen: William Degouve de Nuncques
Hoogland & Van Klaveren, 2019

Dit is dus echt een héél bijzonder boek. Lydia Rood heeft zich voor de sprookjes die zij geschreven heeft, laten inspireren door de schilderijen van William Degouve de Nuncques, waarvan er een aantal in het Kröller-Müller Museum hangen. Het zijn veelal verstilde, wat donkere landschappen, die door de verhalen van Lydia Rood op prachtige wijze betekenis krijgen. Maar… dat is niet alles! Het boek bestaat tegelijk uit een spannende speurtocht!

Sprookjes van Degouve

©2019, Hoogland & Van Klaveren, illustratie van Juliette de Wit uit Sprookjes van Degouve

Behalve sprookjes is dit namelijk ook het verhaal van ‘de Redder’, die in opdracht van een prins een reis heeft gemaakt, op zoek naar ‘de boosdoener’. De Redder is echter heel veel van zijn reis vergeten en jij als lezer moet hem dus helpen. Al lezende moet je de reis reconstrueren. Het resultaat is een behoorlijk pittige, maar ontzettend leuke puzzel, waarbij je al lezende van schilderij naar schilderij bladert en dus ook van het ene sprookje naar het andere sprookje. Je moet zelf bedenken hoe de reis verloopt en je leest dus kris-kras door het boek. Om bij het juiste schilderij te gaan lezen, gebruik je de kaart op de schutbladen en achterin het boek en schrijf je woorden in een gatentekst. Onderweg verzamel je ook nog allerlei symbolen en aan het einde mag je zelf het slot schrijven en mailen naar de schrijfster. Hoe cool is dat?!

SchemerwereldenSchemerwerelden
auteur: Kevin Crossley-Holland
illustrator: Frances Castle
vertaling: Margaretha van Andel
Lemniscaat, 2019

Een ander boek met een wat duistere uitstraling is dit boek vol Britse en Ierse volksverhalen. De verhalen zijn verdeeld over 6 delen: mysterie en magie, avonturen en legenden, elfen en gnomen, liefde, listen en vrolijke streken en geesten. Dat Kevin Crossley-Holland goed kan vertellen, heeft hij al laten zien in het boek Noorse mythen.

Schemerwerelden

©2019, Lemniscaat, illustratie van Frances Castle uit Schemerwerelden

Dit boek is een stuk minder groot dan het boek over de mythen, maar heeft een veel vollere bladspiegel, slechts kleine illustraties en is minstens zo dik. Echt een boek om goed voor te gaan zitten dus! Al kun je natuurlijk ook prima af en toe één verhaal eruit pikken. Achterin het boek staat nog beschreven wat de herkomst van de verhalen is.

AladdinAladdin
auteur: Sjoerd Kuyper
illustratoren: teveel om op te noemen!
Hoogland & Van Klaveren, 2019

Aladdin is een verhaal uit de vertellingen van Duizend-en-één-nacht en bij veel kinderen bekend als Disney-sprookje. Een klassiek sprookje is het zeker niet meer in dit boek, waarbij Sjoerd Kuyper het verhaal in eerste instantie naar het heden haalt. Aladdin leeft als arme sloeber in het moderne Istanbul, maar weet uit zijn leventje te ontsnappen als hij een djinn uit een fles laat verschijnen. Dan verplaatst hij zichzelf naar het verleden, waar hij verliefd wordt op de dochter van de sultan.
Het verhaal is opgedeeld in 18 hoofdstukken van slechts 1 pagina en elk hoofdstuk is geïllustreerd door een andere illustrator – en dat is de crème-de-la-crème van de illustratiewereld! Alice Hoogstad illustreerde het omslag, maar je vindt in het boek ook prenten van Ludwig Volbeda, Martijn van der Linden, Sylvia Weve, Carll Cneut, Thé Tjong-Khing… nou ja, eigenlijk zou ik iedereen wel op kunnen noemen. Sjoerd Kuyper gebruikt afwisselend felle, klare taal, poëtische woorden en zelfs hele delen op rijm. Hoe het boek afloopt, is zeer origineel en zorgt voor een geweldig verhaal zonder einde.

Het kattenmannetje en andere sprookjesHet kattenmannetje en andere sprookjes
auteur: Janneke Schotveld
illustratoren: teveel om op te noemen!
Van Holkema & Warendorf, 2019

Nog zo’n parade van prachtige illustraties vind je in het nieuwste sprookjesboek van Janneke Schotveld. Het is het vervolg op De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes en dat merk je doordat sommige sprookjes uit dat eerste deel in dit boek verdergaan! Zo willen de verliefde prinsessen uit deel 1 nu ook samen een kindje en lees je over het leven van koning Max en zijn ridster. Ridsters komen sowieso veelvuldig in dit boek voor; zelfs in een bewerking van een ander sprookje van Duizend-en-één-nacht: Ali Baba en de veertig rovers, eh, ridsters dus. Janneke Schotveld brengt (gender)diversiteit weer op zeer speelse manier onder de aandacht. Zo gaat een van de 15 sprookjes bijv. over een draak die er weliswaar uitziet als een mannetjesdraak, maar die zich vanbinnen een meisje voelt. Wat ook een geweldige vondst is, is het sprookje over Prins Ebben. Gaat er al een belletje rinkelen? Spiegeltje spiegeltje aan de wand… Juist, Sneeuwwitje, maar dan met een prins en een boze stiefkoning. Heel veel sprookjes dus, maar dan nét even anders! En hoewel deze sprookjes al zijn voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of zeven, zijn ze ook nog steeds (of juist!) erg vermakelijk voor oudere kinderen!

De man met de zeegroene ogenDe man met de zeegroene ogen
auteur: Koos Meinderts
illustrator: Sanne te Loo
Hoogland & Van Klaveren, 2019

Dit prachtige prentenboek is een voorbeeld van hoe een boek ogenschijnlijk voor kleuters kan zijn, maar eigenlijk ook nog heel geschikt is voor oudere kinderen. Sanne te Loo heeft zulke geweldige tekeningen voor dit verhaal gemaakt; alleen die doen je al wegdromen. Maar het verhaal is zeker evenzo prachtig en hoewel het niet direct een sprookje is, zou dat het wel kunnen zijn.

De man met de zeegroene ogen

©2019, Hoogland & Van Klaveren, illustratie van Sanne te Loo uit De man met de zeegroene ogen

Er was namelijk eens een man met zeegroene ogen, die heel tevreden was met wat hij had. Op zekere dag gaat hij echter op zoek naar een schat en blijft meer dan een jaar zoeken… Het duurt best lang voor hij doorheeft dat hij zijn schat eigenlijk al lang gevonden heeft! En ja, dan leven ze nog lang en… Je snapt het al. De mooie, filosofische boodschap in dit verhaal is natuurlijk niet alleen geschikt voor jonge kinderen! Ook de poëtisch geschreven tekst is helemaal niet kinderachtig, waardoor dit een goed voorbeeld is van een prentenboek voor onder- én bovenbouw. Sprookjesachtig mooi!

 

Voor meer boeken over sprookjes, mythen, legenden, sagen – kortom: volksverhalen – kun je hier kijken!