Poëzieweek 2019

Poëzieweek 2019

Op de laatste donderdag van januari start, zoals elk jaar, de Poëzieweek.
Het thema van dit jaar: vrijheid.

De Poëzieweek is een leesbevorderingscampagne voor jong en oud, in Nederland en Vlaanderen. Hij wordt dus niet speciaal voor scholen georganiseerd, maar gelukkig is er wel heel veel lesmateriaal ontwikkeld, zodat je ook in de klas uitgebreid aandacht kunt besteden aan poëzie. Hieronder zie je een overzichtje van de vele mogelijkheden!

Kant-en-klare lessen

Poëzieweek lessenAls je het nog niet gedaan hebt, meld je dan nu aan op de website www.poezieweek.com en download gratis de lessuggesties die speciaal voor de Poëzieweek geschreven zijn!

Alles wat je nodig hebt, staat erin: gedichten én kant-en-klare lesideeën. De gedichten zijn geschreven door verschillende dichters en komen uit diverse dichtbundels. De gedichten verschillen heel erg van elkaar.

Met het thema hebben ze eigenlijk weinig te maken en dat geeft ook niets: het doel van de poëzieweek is om gedichten onder de aandacht te brengen! Met de voorbeelden in deze bundel wordt dat vast erg leuk. Zo vind je er bijvoorbeeld een tongbrekerspel in (naar aanleiding van het gedicht Bij een Barbadiaanse baai), een grappig gedicht over een jongen die anders is en zich als trendsetter ontpopt en een dromerig gedicht over de lente.

Wil je aansluiten bij het thema vrijheid? Dan zou je deze nummers van het tijdschrift DICHTER van Plint goed kunnen gebruiken:

Plint Dichter 6 Nummer 6 – nieuwe buren – gaat over vluchtelingen en asielzoekers – mensen die op zoek zijn naar vrijheid, maar kunnen ze deze wel vinden?

 

 

Het wereldnummerNummer 8 – het wereldnummer – gaat over reizen; de hele wereld over.
Wat een vrijheid je dan kunt voelen!

 

 

Tem de tekensEn deze speciale editie van DICHTER. – Tem de tekens – is wel een heel bijzondere. In samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven verzamelde Plint de mooiste gedichten over laaggeletterdheid. Het is werkelijk prachtig hoe op deze manier de waarde van kunnen lezen en schrijven wordt overgebracht en wat een vrijheid geletterdheid met zich meebrengt. Driedubbel mooi dus: prachtige poëzie, waardevolle inhoud én een doel om te lezen!

 

Dichtbundels en bloemlezingen

Hoe makkelijk en leuk het voorlezen van gedichten kan zijn, vertellen de huidige Kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen ook graag. Hun boodschap is duidelijk:

Lees elke dag minstens één gedicht, of lees er eentje voor.
Thuis en in de klas.

Speciaal voor dit doel maakten zij vorig jaar een geweldig overzicht: de Poëzie Tiplijst! Op de Poëzie Tiplijst staan ook publicaties óver poëzie, dichtwedstrijden, schrijftips en ideeën om met gedichten te werken op school.

Poëzie hardopEn hoewel te laat voor de Poëzieweek, maar fantastisch voor de periode daarna: houd ook de boekwinkels (en deze website) in de gaten, want in april verschijnt er een bundeling van 35 columns van Hans & Monique Hagen, die zij schreven voor het Parool. Alleen al vanwege de prachtige cover wil je het boek Poëzie hardop toch hebben? Maar natuurlijk nog veel belangrijker: in deze columns laten de Kinderboekenambassadeurs niet alleen zien hoe fijn het is om gedichten te lezen, maar vind je ook 95 gedichten van 65 dichters. En lessuggesties! (Hier kun je het boek alvast reserveren ;-))

Boek een dichter

Wil je gedichten helemaal goed tot leven brengen, nodig dan een keer een dichter uit in de klas. Niet alleen weet een dichter natuurlijk precíes hoe hij zijn of haar gedichten voor moet lezen; vaak hebben ze ook nog heel leuke ideeën over wat je er vervolgens in de klas mee kunt doen.

Speciaal voor de Poëzieweek is er bovendien een fantastische actie: Boek een dichter. Het Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden een speciaal tarief (met veel korting!!) aan voor optredens in de aanloop naar de Poëzieweek, ook nu al dus, voordat de Poëzieweek begint. Neem dus snel contact op met De Schrijverscentrale om te informeren of er nog een dichter beschikbaar is! Hans en Monique Hagen, Ted van Lieshout, Koos Meinderts, Rian Visser, Erik van Os… zomaar een greep van creatieve geesten die je in de klas kunt uitnodigen. Aanrader!

Gedichten schrijven in de klas

Kinderen en poëzie

Behalve gedichten lezen, hoort gedichten schrijven natuurlijk ook thuis in de Poëzieweek! Een extra motiverende factor kan zijn om de kinderen in je klas mee te laten doen aan de wedstrijd Kinderen & Poëzie 2019. Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Nederland en België mogen meedoen. De deadline van insturen is 5 februari a.s! Op de website van het Poëziepaleis vind je alle informatie die je nodig hebt.

Pak de diefKinderen die meedoen aan de wedstrijd maken kans op een plekje in een echte dichtbundel! De bundel van vorig jaar – Pak de dief – met daarin 100 mooie kindergedichten, kun je hier kopen. Erg leuk ter inspiratie en een mooi voorbeeld voor de kinderen in je klas.

Op de website van het Poëziepaleis vind je bovendien 10 tips om te leren schrijven. En is dat nog niet voldoende? Dan vind je er ook nog heel veel gratis lesbrieven en de Poëziegids PO.


Recensies van poëziebundels vind je hier of lees voor meer lestips de artikelen Poëzieweek 2017, Poëzieweek 2018 of Gedichten in de klas.