Poëzieweek 2020

Poëzieweek 2020
Op de laatste donderdag van januari start, zoals elk jaar, de Poëzieweek.
Het thema van dit jaar: de toekomst is nu.

De Poëzieweek is een leesbevorderingscampagne voor jong en oud, in Nederland en Vlaanderen. Hij wordt dus niet speciaal voor scholen georganiseerd, maar gelukkig is er wel heel veel lesmateriaal ontwikkeld, zodat je ook in de klas uitgebreid aandacht kunt besteden aan poëzie. Hieronder zie je een overzichtje van de vele mogelijkheden!

Kant-en-klare lessen

Poëzieweek 2020 lessen voor de basisschoolAls je het nog niet gedaan hebt, ga dan nu naar de website www.poezieweek.com en download gratis de lessuggesties die speciaal voor de Poëzieweek geschreven zijn!

Alles wat je nodig hebt, staat erin: gedichten én kant-en-klare lesideeën. De gedichten zijn geschreven door verschillende dichters en komen uit diverse dichtbundels.

Uit de bundel blijkt ook gelijk de insteek van het thema. Het gaat niet, zoals je misschien denkt, over het klimaat of over hoe we beter voor de aarde moeten zorgen, maar over kinderen en het leven in het nu. Kinderen zijn de toekomst en hun dromen zijn de beloftes die nog gaan komen. Daarom veel aandacht voor hoe dingen beginnen, hoe ideeën ontstaan, hoe dromen kunnen leiden tot iets moois.

DICHTER. De toekomst is nuOok het nieuwste tijdschrift DICHTER. van Plint heeft als thema De toekomst is nu.

Daan Beeke van Stichting Lezen schrijft hierover in het voorwoord:

Misschien denken mensen dat je later met poëzie niet zoveel kunt, dat het je niet uitrust met twentyfirst century skills en dat je leerlingen daarom beter kunnen leren programmeren. Dat is niet waar: we moeten de kinderen ook uitrusten om het leven nú te leven.

Daarin ziet hij een rol voor poëzie: poëzie vertelt je iets over jezelf en over de wereld. ‘Belangrijk voor nu, en ook voor later.’ En zo is het maar net. Wat nu gebeurt, bepaalt de toekomst. Wie nu leeft, bepaalt de toekomst. In DICHTER. vind je dan ook gedichten over Nu, Later en de Toekomst. Maar ook over Morgen, Tijdsbeleving en een Zandloper. Over Hete Zomers, Klimaatverandering en het Weer (toch over dat klimaat!).

En begint het niet meteen te borrelen van de inspiratie zodra je deze gedichten leest, geen paniek! Dichteres en schrijfdocente Linda Vogelesang schreef lesbrieven bij een aantal gedichten. Kun je dus zó mee aan de slag! Deze kun je vinden via de website van Plint.

Dichtbundels en bloemlezingen

Hoe makkelijk en leuk het voorlezen van gedichten kan zijn, vertellen de voormalige Kinderboekenambassadeux Hans & Monique Hagen regelmatig. Hun boodschap:

Lees elke dag minstens één gedicht, of lees er eentje voor.
Thuis en in de klas.

Poëzie hardopSpeciaal voor dit doel maakten zij in 2018 de Poëzie Tiplijst! Op de Poëzie Tiplijst staan ook publicaties óver poëzie, dichtwedstrijden, schrijftips en ideeën om met gedichten te werken op school. Tevens verscheen vorig jaar hun boek Poëzie hardop, een bundeling columns met daarin maar liefst 95 gedichten van 65 dichters én heel erg veel fantastische lestips.

Ik wou dat ik een vogel wasWord je er enthousiast van en wil je vanaf nu graag elke dag een gedicht voorlezen? Dan ben je met de prachtige bloemlezing Ik wou dat ik een vogel was in één keer klaar! In dit ontzettend mooi geïllustreerde boek staat letterlijk bij elke dag van het jaar een gedicht. Die gedichten sluiten nog aan bij de seizoenen ook.

Maar wil je ook eens een ander onderwerp dan de natuur, dan is dit ook een mooie tip: speciaal voor de Poëzieweek heeft Plint een fantastische actie: alle tot nu toe verschenen DICHTER.s voor de helft van de prijs in één pakket! Dan heb je dus ook meteen meer dan 500 gedichten over de meest uiteenlopende onderwerpen (maar wel geordend op thema!) tot je beschikking.

DICHTER. sale

Boek een dichter

Wil je gedichten helemaal goed tot leven brengen, nodig dan een keer een dichter uit in de klas. Niet alleen weet een dichter natuurlijk precíes hoe hij zijn of haar gedichten voor moet lezen; vaak hebben ze ook nog heel leuke ideeën over wat je er vervolgens in de klas mee kunt doen.

Speciaal voor de Poëzieweek is er bovendien een fantastische actie: Boek een dichter. Het Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden een speciaal tarief (met veel korting!!) aan voor een dichter in de klas. Neem dus snel contact op met De Schrijverscentrale om te informeren of er nog een dichter beschikbaar is! Hans en Monique Hagen, Rian Visser, Erik van Os, Bette Westra, Edward van de Vendel, Linda Vogelesang… zomaar een greep van creatieve geesten die je in de klas kunt uitnodigen. Aanrader!

Gedichten schrijven in de klas

Kinderen en poëzie

Behalve gedichten lezen, hoort gedichten schrijven natuurlijk ook thuis in de Poëzieweek! Een extra motiverende factor kan zijn om de kinderen in je klas mee te laten doen aan de wedstrijd Kinderen & Poëzie 2020. Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Nederland en België mogen meedoen. De deadline van insturen is 10 februari a.s! Op de website van het Poëziepaleis vind je alle informatie die je nodig hebt.

Bijna de bocht omKinderen die meedoen aan de wedstrijd maken kans op een plekje in een echte dichtbundel! De bundel van vorig jaar – Bijna de bocht om – met daarin 100 mooie kindergedichten, kun je hier kopen. Erg leuk ter inspiratie en een mooi voorbeeld voor de kinderen in je klas.

Op de website van het Poëziepaleis vind je bovendien 10 tips om te leren schrijven. En is dat nog niet voldoende? Dan vind je er ook nog heel veel gratis lesbrieven en de Poëziegids PO.


Recensies van poëziebundels vind je hier!