Poëzieweek 2023

Poëzieweek 2023

Op de laatste donderdag van januari start – zoals elk jaar – de Poëzieweek.
Het thema van dit jaar: VRIENDSCHAP.

Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt.
poëzieweek.com

Wat een mooie insteek dit jaar: niet alleen de inhoud van gedichten staat centraal – vriendschap – maar de poëzie zelf kun je ook centraal stellen: gedichten kunnen immers herkenning en troost bieden en je woorden geven voor je gevoel. Dat voelt misschien ook wel als een soort vriendschap.

PoëzieLaat daar ook nou net een heel mooie bundel over verschenen zijn bij Plint! In het winternummer van dit jaar vind je gedichten over dichters en het dichter zijn, hoe het moet: gedichten schrijven, en waarom poëzie belangrijk is. Genoeg inspiratie dus!

Tijdens de Poëzieweek wordt in heel Vlaanderen en Nederland meer aandacht gevraagd voor poëzie en daarmee is deze week natuurlijk een heel mooie aanleiding om ook in de klas aan de slag te gaan met poëzie. Hoe? Hieronder zie je een overzichtje van mogelijkheden!

Lestips

Lestips Poëzieweek 2023Op de website www.poezieweek.com kun je gratis lessuggesties aanvragen, die speciaal voor de Poëzieweek geschreven zijn. Je vindt in de bundel van dit jaar zowel een aantal algemene tips om met poëzie te werken als zes lestips bij één specifiek gedicht met het thema vriendschap. Er wordt bovendien benadrukt dat deze tips het hele jaar door bruikbaar zijn.

Want poëzie, dat verrijkt élke les.

In de bundel wordt ook veel verwezen naar kinderboeken over vriendschap. Daar kun je natuurlijk inspiratie uit halen voor het schrijven van een gedicht! Wellicht haalt het verhaal gevoelens bij je naar boven, waar je iets over wilt zeggen. Of misschien krijg je de woorden aangereikt die je graag wilt gebruiken in je gedicht. Zoek je nog meer boeken over vriendschap? In 2018 was ‘vriendschap’ het thema van de Kinderboekenweek, dus in het artikel daarover vind je heel veel tips!

Dichtbundels en bloemlezingen

Plint DICHTER. VriendschapBeter kan het eigenlijk niet: Plint heeft vanwege het thema van de Kinderboekenweek 2018 een complete bundel met het thema Vriendschap uitgebracht. In deze DICHTER. vind je natuurlijk heel erg veel gedichten die prachtig bij de Poëzieweek van dit jaar passen! Heb je hem nog niet in huis? Hij is nog steeds te koop via de website van Plint.

Heel de wereld wordt wakkerNog een boek waar je heel veel aan kunt hebben, is de prachtige bloemlezing Heel de wereld wordt wakker, die afgelopen jaar verscheen. Jaap Robben verzamelde in dit boek maar liefst 333 gedichten. Van grappige, eenvoudige gedichtjes tot gedichten waar je wat dieper over na kunt denken. In dit boek kunnen kinderen ongetwijfeld wel een gedicht vinden dat hen aanspreekt. Dan kun je het daar mooi over hebben: wat maakt dat dit gedicht jou raakt? Is het het taalgebruik? De humor? Roept het emoties bij je op? Herken je jezelf erin? Het is een mooie aanleiding om het over de betekenis van poëzie te hebben.

In deze lijst vind je meer poëziebundels en bloemlezingen, waar je veel moois in kunt ontdekken.

Gedichten schrijven in de klas

Elk jaar wordt de poëziewedstrijd Kinderen en poëzie georganiseerd. Vorig jaar won Jens Weemaes in de categorie ‘bovenbouw’ met zijn gedicht Buitenspelen. Dat gedicht past toevallig ook heel mooi bij het thema vriendschap! Er is een YouTube-filmpje over het gedicht gemaakt dat je mooi in de klas kunt laten zien:

De jury heeft daarnaast de 80 mooiste gedichten van 2021-2022 geplaatst in de dichtbundel Ga je mee in mijn gedachtenzee?

De winnaars van dit jaar krijgen ook weer een plekje in een dichtbundel. Dat is een mooie aansporing om mee te doen aan de wedstrijd, toch? Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Nederland en België mogen meedoen. De deadline van insturen is 5 februari 2023. Op de website van het Poëziepaleis vind je alle informatie die je nodig hebt.

Op de website van het Poëziepaleis vind je bovendien 10 tips om te leren schrijven. Ook Bibi Dumon Tak geeft op de website van De Schoolschrijver in zeven korte filmpjes tips voor het schrijven van gedichten.

Veel dichtplezier!