Strips lezen

Donald DuckVeel leerkrachten en leesbevorderaars hebben een beetje een haat-liefde-verhouding met strips. Kinderen die niet graag kinderboeken lezen, lezen vaak namelijk wél strips. Maar ja, is het goed voor hun leesontwikkeling als ze alleen maar de – immer populaire – Donald Duck lezen?

Het antwoord is eigenlijk simpel: nee. Want met alleen de Donald Duck blijven de verhaallijnen behoorlijk oppervlakkig, word je op emotioneel gebied niet bepaald uitgedaagd en je krijgt ook niet echt een goed gevoel voor literair taalgebruik en zinsopbouw. Genoeg argumenten dus om toch die boeken te blijven aanreiken. Maar… dat betekent natuurlijk niet dat de Donald Duck níet gelezen mag worden in de klas. Integendeel! Als een kind daarvan geniet, levert dat ontspanning en een positieve leeshouding op, het is goed voor de woordenschatontwikkeling en laten we ook de technische leesvaardigheid niet vergeten. Als het lezen (van een strip) makkelijker wordt, worden kinderboeken vanzelf toegankelijker.

Daarbij komt dat er steeds meer verschillende strips verschijnen, meestal zelfs in boekvorm. Aan de buitenkant zie je het niet, maar – verrassing! – dan blijkt het toch een stripverhaal te zijn. Veel daarvan zijn vooral heel grappig en bedoeld ter ontspanning. Maar er zitten ook behoorlijk uitdagende verhalen bij. Verhalen waar je wél emotioneel door wordt geraakt of die je aan het denken zetten. Verhalen waar behoorlijk wat van de lezer gevraagd wordt in het leggen van verbanden. Het aanbod wordt steeds groter en dat is hartstikke fijn, want strips lezen nu eenmaal heel anders dan verhalen. En zo is er voor ieder kind een boek, zeggen we dan.

Nieuwe strips

In het menu vind je onder BOEKSOORTEN een lijst met strips die op deze website zijn besproken. De laatste maanden zijn er echter nog flink wat stripboeken verschenen, waar nog geen recensie over is geschreven. Daarom krijg je hieronder een overzichtje, met een korte beschrijving, zodat je weet wat je van het boek kunt verwachten. Hoewel het allemaal strips zijn, zijn ze héél verschillend! Voor ieder wat wils dus 🙂

Evi gaat als de bliksemEvi gaat als de bliksem
Evi en Eenhoorn 6

Dana Simpson (vertaling: Anne Douqué)
De Fontein, 2022

De kans is groot dat je deze serie al kent. Het eerste deel verscheen in 2020 en sindsdien zijn er dus al 5 delen bijgekomen. Opvallend is dat deze boeken veel door jonge kinderen (meisjes) worden gelezen. Het zal iets te maken hebben met de glitters en… de eenhoorn natuurlijk. Maar bij het eerste deel viel mij direct op hoe pittig deze serie is. Niet alleen worden er heel veel moeilijke woorden gebruikt; de ironische humor zullen veel jonge kinderen helemaal niet begrijpen. Echt een boek voor de bovenbouw dus!

Toch is er wel flink wat veranderd sinds het eerste deel: er is inmiddels een moeilijkewoordenlijst in het boek opgenomen, het aantal sarcastische grappen is flink verminderd én in dit zesde deel is er meer sprake van een doorlopend verhaal dan in het eerste boek. Kinderen kunnen dus prima over (moeilijke) grapjes heen lezen en er toch nog plezier uithalen. In dit verhaal vol kobolds gaan Evi en eenhoorn uitzoeken hoe het komt dat de magie en de stroom uitvallen. Een lekker fantasievol verhaal dus, maar wel met weetjes over elektriciteitscentrales en stroomstoringen achter in het boek!

Evi gaat als de bliksem

©2022 De Fontein, Evi gaat als de bliksem

Rebel Adele 1Dat komt niet goed
Rebel Adele 1
Mr Tan & Miss Prickly (vertaling: Lies Lavrijsen)
Standaard Uitgeverij, 2022

Kinderen die houden van lekker zwarte humor zullen zich prima vermaken met deze uit het Frans vertaalde serie over rebel Adele! Deel 1 verscheen tegelijk met het tweede deel (De hel, dat zijn de anderen) en beide paperback boeken staan vol met hilarische korte stripjes van één of twee pagina’s waarin Adele het leven van anderen zuur maakt. De stripjes gaan over school en thuis, waarbij haar ouders, klasgenootjes en juf het flink te verduren krijgen. Net als bij Evi en Eenhoorn wordt het boek al aangeraden vanaf 8 jaar, maar oudere kinderen en zelfs jongeren en volwassenen zullen hier vast ook erg om moeten lachen!

Rebel Adele

©2022 Standaard Uitgeverij, Rebel Adele 1

Ariol - een ezel zoals jij en ikAriol – Een ezel zoals jij en ik
Ariol

Emmanuel Guibert & Marc Boutavant (vertaling: Sylvia Vanden Heede)
Lannoo, 2022

Ook van deze uit het Frans vertaalde stripserie verscheen tegelijk nog een ander deel (Ariol – Ik ben een ezel). In de boeken staan zes korte verhalen (vanzelfsprekend in stripvorm), die echt uit het leven gegrepen zijn. Ariol en zijn klasgenootjes zijn weliswaar allemaal dieren, maar wat ze meemaken is super herkenbaar. De verhaaltjes gaan over lol trappen op het schoolplein, over vriendschap en verliefdheid, een uitje naar de bioscoop met oma en ze kaarten interessante onderwerpen aan, zoals vooroordelen en eigenwaarde. Ze zijn grappig door de herkenbaarheid en kleine, verrassende details. In het Frans zijn er al véél meer van deze boeken, dus de serie wordt ook in het Nederlands vast nog flink uitgebreid.

Ariol

©2022 Lannoo, Ariol – Een ezel zoals jij en ik

Deze big is bossDeze big is boss
Een Batpig boek
Rob Harrell (vertaling: Esther Ottens)
Van Holkema & Warendorf, 2022

Echt nét verschenen! Zo nieuw, dat ik het zelf nog niet eens gelezen heb, maar ik heb ontzéttend gelachen om het eerste deel over Batpig (Een Big vliegt uit) en gezien het inkijkexemplaar kun je bij dit vervolg dezelfde droge humor verwachten. Bij een boek als dit kun je nog gaan debatteren of het nou een strip of een graphic novel is (er is namelijk regelmatig een verteller aan het woord), maar ach… wat doet dat er eigenlijk toe? Ook in deze strip zul je heel herkenbare schoolsituaties tegenkomen en tegelijkertijd is het een hilarisch superheldenverhaal.

Deze big is boss

©2022 Van Holkema & Warendorf, Deze big is boss

Kroko-detectivesKroko-detectives
John Patrick Green (vertaling: Mariella Manfré)
Moon, 2022

Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar ook dit boek is echt heel erg grappig! KROKO-detectives zit niet alleen vol hilarische situaties en lachwekkende tekeningen, maar er staan ook bijzonder veel spitsvondige woordgrapjes in. Kroko’s Maaistra en De Mier moeten gaan infiltreren bij een bakkerij om de wereldberoemde cupcake-kok Hans Snorremans terug te vinden en dat levert een erg verrassend detective-verhaal op!

Kroko-detectives

©2022 Moon, Krokodetectives

Krypto - Op open zeeOp open zee
Krypto 3

Hans Jørgen Sandnes (vertaling: Lammie Post-Oostenbrink)
De Vier Windstreken, 2022

Dit derde deel van Krypto ligt nog niet eens in de winkels, dus daar kan ik nog weinig over vertellen, maar de cliffhanger aan het einde van deel 2 (De orkaan) was veelbelovend. In deze strip overheerst het beeld en eigenlijk zou je daarom beter van een graphic novel kunnen spreken. De illustraties vertellen namelijk een heel belangrijk deel van het verhaal en ondanks de geringe hoeveelheid tekst is dit niet een simpel boek. Orelia is gefascineerd door onbekende dieren en wezens, en haar nieuwe woonplaats Saltvik blijkt de ideale plek om op onderzoek uit te gaan. De veelal donkere beelden nemen je mee naar een spannende onderwaterwereld vol zeemonsters! De boeken zijn op zich los van elkaar te lezen, maar het is leuker om bij het begin te beginnen: De duistere diepte.

Krypto - De duistere diepte

©2021 De Vier Windstreken, Krypto 1: De duistere diepte

Haar 1. Nieuw op schoolNieuw op school
Haar 1
Aveline Stokart & Kid Toussaint (vertaling: Lies Lavrijsen)
Standaard Uitgeverij, 2022

Dit is dus een voorbeeld van een prachtige, uitdagende strip. Een fantastisch geïllustreerd verhaal vol levensechte personages en diepe emoties. Hier was ik direct zo van onder de indruk dat ik er al een blog post over schreef. In dit eerste boek van de serie Haar ontmoet je Elle – op het eerste gezicht een heel normaal meisje, dat nieuw is op haar (middelbare) school. Ze wordt al snel opgenomen in een vrolijke vriendengroep, maar dan blijkt dat er meer dan één Elle is… Vijf felgekleurde persoonlijkheden, die niet altijd even lief zijn… Maar, wie is Elle nu echt?

Haar. Nieuw op school

©2022 Standaard, Haar 1: Nieuw op school

Waar is het dagboek van Anne Frank?Waar is het dagboek van Anne Frank?
Ari Folman & Lena Guberman (vertaling: Roland Fagel)
Prometheus, 2022

We sluiten af met een wel heel uitdagende strip. Eigenlijk is dit boek meer geschikt voor het VO, maar er zullen ook zeker leerlingen in groep 8 zijn, die hiervan onder de indruk zullen zijn. De uitdaging van dit boek zit hem vooral in het perspectief en de complexiteit van de verhaallijnen: Kitty, de denkbeeldige vriendin in het dagboek van Anne Frank, komt in de huidige tijd, in het Anne Frank Huis tot leven. Door middel van speurwerk, flashbacks en gesprekken met Anne komt zij erachter wat er met Anne en haar familie in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Tegelijkertijd speelt een groot gedeelte van het boek zich ook in het heden af, met vluchtelingen die verstoten worden en een groep activisten die het voor hen opneemt. Een zeer actueel verhaal dus, dat uitlegt wat de betekenis van het dagboek van Anne Frank voor het hedendaagse leven is. Het boek is gebaseerd op de animatiefilm Where Is Anne Frank?.

Waar is het dagboek van Anne Frank

©2022 Prometheus, Waar is het dagboek van Anne Frank?


Zo zie je maar… er is nog heel wat te ontdekken op het gebied van stripboeken!