Werkvormen leesbevordering

Boeken lezenAls je boeken wilt gaan promoten in de klas of actief aan de slag wilt met kinderboeken, is het noodzakelijk om te weten welke boeken je daarvoor kunt gebruiken. Dat is dan ook precies de missie van deze website: jou helpen om de juiste boeken te vinden.

Maar als je vervolgens mooie, interessante of leuke boeken hebt uitgezocht, is het ook wel handig als je weet wat je daar vervolgens mee kunt gaan doen! Op deze website vind je heel veel ideeën; sowieso per boek, maar ook algemene boekpromotietips, zoals in het artikel Boekpromotie: hoe doe je dat? of Boekpromotie voor gevorderden. Ook in de verschillende artikelen over de Kinderjury of de Kinderboekenweek vind je diverse werkvormen om met boeken aan de slag te gaan.

Toch is het best even speuren en zoeken om alle ideeën op een rijtje te krijgen en daarom is het zo fijn dat er het afgelopen jaar maar liefst twee boeken zijn verschenen, waarin heel veel werkvormen voor leesbevordering zijn verzameld!

Werkvormen leesbevordering

Werkvormenboek leesbevordering

Werkvormenboek leesbevorderingIn het Werkvormenboek leesbevordering verzamelde Tanja de Jonge maar liefst 90 werkvormen. Ze gebruikte hiervoor diverse bronnen, maar putte ook uit haar eigen ervaring als schrijver en educatiemedewerker bij de openbare bibliotheek.

Achterin het boek vind je een lijst met de gebruikte bronnen en – jawel! – er staat ook een idee van deze website in het boek: de werkvorm Blind date met een boek. Toch is dit zo’n fijn naslagwerk dat zelfs een doorgewinterde leesbevorderaar hier nog wat aan heeft! Veel van de werkvormen kwamen me zeer bekend voor – en staan zelfs ergens beschreven op deze website – maar om ze zo bij elkaar te zien, helpt echt om een goede keuze te maken.

Inhoud werkvormenboek leesbevorderingTanja de Jonge heeft alle verschillende werkvormen namelijk heel overzichtelijk geordend, waardoor je heel makkelijk een werkvorm kunt kiezen die bij jouw wensen past. Juist doordat het allemaal zo mooi bij elkaar staat, vind je heel makkelijk inspiratie om je boekpromotie of boekpresentatie net weer eens een beetje anders te gaan doen dan je gewend bent. Je kunt hier de inhoudsopgave downloaden.

De Jonge gaat bij haar indeling heel mooi uit van doelen: wat wil je met de boeken doen? Zoek je een werkvorm voor de promotie van veel boeken in één keer? Wil je kinderen bewust en beter laten kiezen? Of zoek je een aanpak om over boeken te praten in de klas? Ook voor het vinden van alternatieven voor de standaard boekbespreking vind je veel ideeën in dit boek: laat kinderen een creatieve verwerking maken bij een boek of kies een originele manier van presenteren.

De werkvormen zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd 9 – 15 jaar en je zult dan ook zien dat sommige werkvormen zich qua lees- en schrijfervaring waarschijnlijk beter lenen voor het VO dan voor het PO. In ieder geval heb je met dit boek een schat aan ideeën bij elkaar!

Lezen was nog nooit zo leuk!

Lezen was nog nooit zo leukIn het boek Lezen was nog nooit zo leuk! richt Li Lefébure zich echt op kinderen in de basisschoolleeftijd. Dat is ook niet zo vreemd, want als (School)schrijver werkt zij ook met die doelgroep. Dit boek is echter geen kinderboek, maar bedoeld als handreiking voor leerkrachten én ouders. Mooi is dat zij daarmee laat zien dat leesbevordering niet alleen in de klas zou moeten plaatsvinden, maar ook thuis.

Dit grote boek is te gebruiken als naslagwerk, maar nog meer als inspiratieboek om ideeën op te doen voor creatieve vormen van leesbevordering én schrijfonderwijs. Eerder schreef Li Lefébure al het boek Lees, verwonder en… schrijf! – hier lees je daar meer over – met daarin veel ideeën voor leuke schrijfopdrachten, maar ook in dit boek over lezen vind je weer veel creatieve schrijfopdrachten die gekoppeld worden aan leesbevordering. Toch ligt de nadruk in dit boek vooral op boekpromotie: hoe laat je kinderen met zoveel mogelijk verschillende boeken in aanraking komen en hoe laat je zien hoe leuk lezen en schrijven is?

Opvallend is dat Lefébure het boek begint met een hoofdstuk over het creëren van een inspirerend taalklimaat, waarin boeken nog niet eens een grote rol spelen. Ze laat daarmee zien dat het ‘gewoon’ moet worden om met elkaar te praten, of ideeën uit te wisselen, om creatief te brainstormen. Zodra kinderen daarmee vertrouwd zijn, kun je de stap maken om te gaan praten over boeken. Al kunnen boeken juist ook een heel mooie ingang zijn om te gaan praten natuurlijk… Alles hangt mooi met elkaar samen!

Lezen was nog nooit zo leuk!In dit boek vind je niet alleen ideeën voor leuke werkvormen, maar ook talloze praktijkvoorbeelden. Het zijn reacties van kinderen en leerkrachten van de scholen waar Lefébure als Schoolschrijver is geweest – een mooi bewijs van wat je kunt bereiken met de diverse werkvormen uit dit boek. Door de uitgebreide uitwerkingen en voorbeelden van elke werkvorm is dit boek voor de leerkracht zelf ook een lekker leesboek.

In het boek vind je een aantal boekentips (vooral van Clavis Uitgeverij – de uitgeverij van het boek), maar in principe zijn de werkvormen toe te passen op alle kinderboeken. En om het cirkeltje weer mooi rond te maken: in het boek wordt ook verwezen naar Leesbevorderingindeklas.nl voor het vinden van een goed aanbod van boeken! Zo zie je maar weer hoe fijn het is om samen te werken bij leesbevordering: met z’n allen komen we tot de mooiste resultaten!


Wil je graag gebruik maken van bovenstaande boeken? Je kunt ze vast vinden bij de openbare bibliotheek (als ze tenminste niet zijn uitgeleend 😉 ), maar eigenlijk zijn dit nu echt van die boeken die je als leerkracht graag voor het grijpen wilt hebben. Aanrader voor je eigen klassenbieb dus!

Het boek Lezen was nog nooit zo leuk! van Li Lefébure is te koop via elke (online) boekhandel en het Werkvormenboek leesbevordering van Tanja de Jonge kun je voor EUR 22,95 bestellen via haar eigen website.

Wil je deze inspirerende schrijfsters zelf les laten geven in de klas? Dat kan ook! Ze zijn te boeken via De Schrijverscentrale.

Lezen was nog nooit zo leuk bol  Werkvormenboek leesbevordering