Zomerlezen 2022

Zomerlezen campagne

Tja. Matthijs van Nieuwkerk gebruiken om kinderen aan het zomerlezen te krijgen, gaat waarschijnlijk niet werken. Maar de vraag van de campagne #ZOMERLEZEN is goed: Welk boek pak jij deze zomer? Alleen laten wij maar gebruik maken van andere influencers:

de leestypetjes op Leesbevorderingindeklas.nl! 🙂

Stereotypetjes tiplijstenLaat de kinderen eerst bekijken in welk typetje ze zich herkennen. (Gebruik hiervoor eventueel de leestypetjes-waaier). Let op: de meeste kinderen doen het automatisch, maar het is belangrijk hierbij te vertellen dat je je als meisje prima in een jongen kunt herkennen en andersom. Ook is het goed om toe te lichten dat het om typetjes gaat en dat je je dus heel goed in meerdere personen kunt herkennen: vaak heb je immers meerdere kanten!

Het doel is dat de herkenning leidt naar een tiplijst met boeken die hopelijk aanspreken. De tiplijsten zijn bedoeld om nieuwe boeken te ontdekken, om nieuwsgierig te worden naar nieuwe titels en auteurs, en om leesplezier te ervaren als je een boek gevonden hebt dat bij je past. Hieronder krijg je vast een voorproefje en geven alle typetjes al één boekentip!

Scrol ook zeker nog verder naar beneden, want ik geef nog meer tips voor vakantie-lezen!

Nog even een mededeling: sommige boekentips zijn zo ‘vers van de pers’ dat ze nog niet op de tiplijsten staan. De linkjes hieronder verwijzen dan ook óf naar een recensie of blogje óf naar bol.com. Op bol.com kun je vaak al een stukje van het boek lezen via het inkijkexemplaar (handig!). Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen. En verwijs je leerlingen ook zeker naar de bibliotheek! Sommige titels zijn zelfs via de online bieb te lezen of te luisteren. In dat geval staat er een * achter de titel!

Boekentips uit de tiplijsten

Reisdagboek van Travis Montgomery: Vakantie op de maanTravis Montgomery 2: Vakantie op de maanDaan
Victoria Farkas en Irene Cécile
Volt, 2022

Dit zeer vermakelijke vakantieavontuur van Travis Montgomery leest heerlijk vlot weg en is erg leuk vormgegeven, met veel speelse tekeningen en krabbeltjes. Bovendien staat het boek vol met interessante weetjes over de maan en laat het je lekker fantaseren over de toekomst. (10+)

Wereldspionnen 2Wereldspionnen 2: Geen brug te ver *Emma
James Ponti
De Fontein, 2021

Dit is zo’n ongelooflijk stoer boek! Een soort James Bond voor kinderen, waarin vijf kinderen een mol proberen te ontmaskeren binnen MI6. Het boek neemt je ook nog mee op reis – perfect voor in de vakantie dus. (10+)

Mijn jaar in een tentMijn jaar in een tent *Julia
Tiny Fisscher
Volt, 2021

Of je kamperen nu wel of niet leuk vindt, een jáár in een tent slapen is sowieso een challenge! Zwaan wil met deze uitdaging geld ophalen voor vluchtelingenkinderen op Lesbos én haar eigen angsten overwinnen. Dit boek is dan ook geen luchtig vakantieavontuur, maar een zeer inspirerend verhaal met prachtige thema’s. (10+)

De zoete tovenaarsDe zoete tovenaars 1: Het magische verbondLiam
Tanja Voosen
Van Holkema & Warendorf, 2021

Nooit gedacht dat vechten met snoep zo cool kon zijn! Toegegeven: het thema vriendschap ligt er wel een beetje dik bovenop, maar het verhaal is toch niet zo zoet als je misschien zou verwachten. Door de stoere personages en de vele vreemde gebeurtenissen is dit een heel fijn begin van een verrassende, magische serie. (10+)

De tovenaar in mijn schuurDe tovenaar in mijn schuurFinn
Simon Farnaby
Billy Bones, 2021

Wat een heerlijk leesboek! Het is een dikke pil (382 blz.), maar door de vele tekeningen, kleine krabbeltjes, aansprekende teksten van de verteller en de vele humoristische, creatieve vondsten verveelt het verhaal geen moment. Ik heb zo gelachen om dit verhaal! De middeleeuwse magiër Merdijn de Wilde komt terecht in de 21e eeuw en dat levert echt hilarische situaties op. (10+)

Nog één dagNog één dag *Sem
Tim van den Berg
Condor, 2021

Dit verhaal doet niet alleen aan de film Groundhog Day denken, het boek léést ook als een film! Finn wordt elke ochtend op dezelfde dag wakker en wat hem te wachten staat, is niet mis: een ontvoering, een brand en een aanrijding… Een lekker  vlot verhaal, met veel voetbal en een spannende ontknoping. (9+)

Mot en de metaalvissersMot en de metaalvissersMila
Sanne Rooseboom
Van Goor, 2022

Als je van lezen houdt, is dit hét boek dat je gelezen moet hebben deze zomer. Wat een geweldig avontuur staat je te wachten in dit boek! Mot vist een oude duikboot op uit het kanaal en dat is het begin van een zomer vol kleurrijke ontmoetingen, ingewikkelde familiebanden en een spannende zoektocht. (10+)

Dit wordt het ergste jaar van mijn levenRomy’s rampenplan 1: Dit wordt het ergste jaar van mijn levenLisa
Corien Oranje
Columbus, 2022

Terwijl de ouders van Romy huizen kijken in Frankrijk (ramp!), verliest zij haar telefoon en OV-chipkaart als ze onderweg is naar opa in Haren (ramp!). En dan vergeet opa haar ook nog op te halen (ramp!). Verwacht geen Francine Oomen-achtig boek, vol krabbels en tekeningetjes; dit is een boek zonder illustraties, maar wel met een heerlijk feel-good-verhaal. (10+)

Jozefien Wachters en de strijd om altijdJozefien Wachters en de strijd om altijdTess
Sofie Leyts
Van Halewyck (Pelckmans), 2020

Wat een heerlijk filmisch, mysterieus, ontroerend, grappig, spannend én magisch verhaal! Vol geheimzinnige raadsels die moeten worden opgelost, bijzondere kinderen die samen allerlei opdrachten moeten volbrengen en… een verrader! En een heerlijk boek voor de liefhebbers van Harry Potter, want daar deed het me af en toe echt aan denken. (11+)

Het te gekke geldboekHet te gekke geldboekLucas
Arwen Kleyngeld en Kariene Tekenmachine (ill.)
Fontaine, 2022

Lezen over geld in je vakantie lijkt misschien een beetje serieus of suf… Nou, niet met dit te gekke geldboek! In dit boek lees je niet alleen over de betekenis van geld, maar ook over snode schurken en listige oplichters; soms leest het boek bijna als een spannende detective! (9+)


Lekker aan de slag met een boek!

Vorig jaar gaf ik in het artikel Zomerlezen 2021 al een aantal tips voor doe-boeken, want doe-boeken zijn steeds vaker leesboeken met opdrachten! Met onderstaande boeken kunnen je leerlingen dan ook lekker aan de slag; of het nou is omdat ze lekker heen en weer mogen bladeren of flink moeten puzzelen!

SchaduwkraaiGameboek: Schaduwkraai
Marcel Groenewegen
Witte Leeuw, 2022

Het is misschien gek om dit gloednieuwe boek te tippen, want ik heb het nog niet eens gezien. Maar dit is zo’n boek waarvan je bij voorbaat al weet dat kinderen er ontzettend enthousiast over zullen zijn. Niet alleen door de stoere cover, maar vooral door het concept: dit is een gameboek: een boek waarin jij bepaalt hoe het verhaal verloopt. Je kiest aan het begin van het verhaal welke rol je speelt en na elke alinea moet je een keuze maken die de rest van het verhaal bepaalt. Het verhaal speelt zich af in een fantasywereld met trollen, gnarken en dappere strijders. Het inkijkexemplaar maakte mij in ieder geval al heel nieuwsgierig!

De grote raceDe grote race
Ruby Coene
Moon, 2021

Ook in dit boek is van tevoren niet zeker hoe het verhaal zal verlopen, maar dat heeft niet te maken met keuzes, maar met puzzelkwaliteiten! Regelmatig moet je net als de hoofdpersonen Li en Nao namelijk een puzzel oplossen en de uitkomst daarvan bepaalt in welk hoofdstuk je verder leest. Dat maakt het lezen van dit boek meteen een stuk spannender en interessanter! Lees meer in de recensie!

Handboek voor superhelden vakantieboekHandboek voor superhelden – Vakantieboek
Elias en Agnes Våhlund
Hoogland & Van Klaveren, 2021

Dit vakantieboek verscheen vorig jaar tijdens de zomervakantie, dus grote kans dat kinderen het nog niet hebben gespot. Ook hierin vind je een verhaal waarin je keuzes moet maken voor het verloop. Het spannende verhaal is niet zo lang; het beslaat slechts een deel van dit boek, dat net zo dik is als de verschillende delen uit de serie Handboek voor superhelden. De rest van het boek bestaat o.a. uit puzzels, kleurplaten en leuke vakantiebingo’s.

Op ontdekkingsreisVakantieboek Op ontdekkingsreis
Young Scientist, 2022

Dit vakantieboek combineert lezen en puzzelen op een heel leerzame manier: geen verhaal, maar bomvol teksten waar je ontzettend veel van leert! Sommige puzzels zijn zo pittig, dat je de teksten echt gelezen moet hebben om ze te kunnen oplossen. Verder kun je je hersenen laten kraken met logigrammen, codekrakers en rebussen. En de teksten? Die gaan over allerlei ontdekkingen: microben, het internet, het zonnestelsel, dinosauriërs… Een zeer informatief en afwisselend puzzelboek!


Lees met je hele klas een spannend verhaal!

Je kunt met je klas weer gratis meedoen met Blink Zomerlezen! Dat is echt superleuk, want zes weken lang krijgen je leerlingen dan een hoofdstuk uit een spannend verhaal toegestuurd, dat dit jaar voor groep 5/6 geschreven is door Janneke Schotveld en voor groep 7/8 door Marco Kunst.

De drakenberg  Rook en vreemde geluiden

 

 

 

 

 

 

Met zulke goede schrijvers, kun je sowieso al een leuk verhaal verwachten, maar je kunt ook de naam van je school, jezelf en je collega’s erin laten terugkomen! Extra spannend, want wat hebben de schrijvers voor je in petto???

Trouwens, je collega’s en de kinderen uit groep 3/4 zijn ook niet vergeten: voor hen schreef Marte Jongbloed een verhaal over een verschrikkelijk zomerkamp!


Vakantie-lezen met de bibliotheek

Vakantie-lezen.nlNiet alleen kun je de online bibliotheek gebruiken tijdens de vakantie: er is ook een website vakantie-lezen.nl, waarmee het hele gezin op schattenjacht kan gaan. Dat klinkt fantastisch, maar nadere bestudering laat zien dat dit vooral bedoeld is voor kinderen in groep 3 en 4. De rest van het gezin kan meedoen, maar de leesopdrachten lijken wat (te) eenvoudig.

Toch zijn er flink wat bibliotheken die ook voor oudere kinderen iets hebben bedacht. Zo kun je in een aantal Drentse bibliotheken deze zomer elke week ‘op reis’ naar een andere bestemming (inclusief paspoort en stempels); in Almere kun je een kant-en-klare boekentas lenen, waarmee je zes fantasielanden kunt bezoeken (Tas op reis) en in Gelderland-Zuid kun je meedoen met De grote BiebBoys VakantiechallengeTrouwens, daar kun je ook aan meedoen als je niet in Gelderland woont! Hier kun je alle informatie vinden.

En kijk vooral ook bij je plaatselijke bibliotheek of er nog zomeractiviteiten zijn die je kunt doorgeven aan je leerlingen.

Dat wordt een fijne leeszomer!

Ben je leerkracht? Lees dan ook het artikel Zomerlezen voor leerkrachten 2022!

Zomerlezen