Zomerlezen | Boekentips 2019

Vakantielezen

Elk jaar word je rond deze periode verblijd met allerlei initiatieven om kinderen tijdens de zomervakantie aan het lezen te houden. Boekenbingo’s (met lezen op gekke plekken), leeschallenges, winacties… mooie initiatieven om van lezen een soort ontspannend spel te maken. Heel fijn, want juist de kinderen die lezen niet zo makkelijk of leuk vinden, kunnen deze extra motivatie wel gebruiken. Maar natuurlijk is het dan ook belangrijk dat ze de juiste boeken uitkiezen om te lezen! In 2017 schreef ik daar al iets over – Zomerlezen voor iedereen – dus ik beperk me dit jaar tot het geven van nieuwe zomerse boekentips.

Maar ook leerkrachten kunnen de zomervakantie gebruiken om hun kennis van kinderboeken op peil te brengen! Dat betekent echt niet dat je je ‘verlaagt’ tot het lezen van (te) simpele boeken. Integendeel! Kinderboeken zijn vaak enorm creatief, verrassend, spannend of interessant. Speciaal voor leerkrachten vind je hieronder dus, net als vorig jaar, ook een lijstje met mooie kinderboeken die ook zeer geschikt zijn voor volwassenen.

Tot slot laat ik je onderaan deze pagina ook nog zien welke boeken in mijn eigen vakantiekoffer mee gaan. Dit zijn boeken die net verschenen zijn; misschien zit daar ook nog wel iets interessants voor je bij!

Lekker zomerlezen

Lezen over reizen en vakantie is in de zomervakantie misschien wel éxtra leuk! Omdat je zelf lekker op vakantie bent en je jezelf kunt herkennen in de hoofdpersoon of omdat je misschien juist niet op vakantie bent, maar met een boek dan toch nieuwe ervaringen opdoet. Daarom hieronder een paar boekentips met zomerse vakantieverhalen!

Oh ja, nog even een mededeling: de linkjes hieronder verwijzen óf naar de recensie op deze website óf naar bol.com. Daar kun je vaak al een stukje van het boek lezen via het inkijkexemplaar (handig!) en gemakkelijk het boek bestellen. Dat levert mij dan ook nog wat commissie op, waarmee ik deze website onderhoud. Maar je kunt het boek ook bestellen via de nieuwe website Bookaroo, waarmee je de boekhandels steunt. Of nog beter voor de plaatselijke boekhandel: haal het boek gewoon zelf. Óf leen het in de bibliotheek! Sommige boeken zijn daarnaast ook nog als e-book beschikbaar via de VakantieBieb of bibliotheek-app.

Holderdebolder naar BolderhofHolderdebolder naar Bolderhof
Ingrid Vandekerckhove
Clavis Uitgeverij, 2019

Ontzettend leuk om een beetje Frans te leren tijdens je vakantie! De hoofdpersonen uit dit boek gaan op taalkamp in de Ardennen, maar ontsnappen voor een paar dagen en beleven dan – zonder ouders of begeleiders – een spannend avontuur. (9+)

 

Onweer / Tien dagen in een gestolen autoOnweer / Tien dagen in een gestolen auto
Anna Woltz
Em. Querido’s Uitgeverij, 2019

Twee boeken in één! Beide boeken werden al eerder uitgegeven en waren lange tijd niet leverbaar. Tien dagen in een gestolen auto vind je hier als recensie en is niet alleen een mooie titel voor de Kinderboekenweek, maar vooral ook een stoer en spannend (ontvoering!) reisverhaal, dat zich afspeelt in Zweden. Onweer speelt zich af in Italië en belooft al net zo spannend (maffia!) te zijn. (10+)

Die zomer met JenteDie zomer met Jente
Enne Koens
Luitingh-Sijthoff, 2019

Nog maar net in de winkel: een nieuw boek van Enne Koens over een meisje dat tijdens de zomervakantie verhuist naar een vinexwijk en daar gelukkig een nieuwe vriendin vindt. Al blijkt dat meisje toch anders te zijn dan ze dacht… Gaat ook mee in mijn eigen koffer, maar boeken van Enne Koens doen het erg goed bij kinderen. Daarom ‘durf’ ik hem al wel te tippen :-). (10+)

Het Niets-aan-de-hand-hotelHet Niets-aan-de-hand-hotel
Steven Butler, Steven Lenton
Kluitman, 2019

Ook magische wezens willen wel eens op vakantie! Dat doen ze in het Niets-aan-de-hand-hotel waar juist wél altijd van alles aan de hand is. Een knotsgek verhaal met veel humor en tekeningen. (9+)

 

Timo en de oppasninja gaan nog even op vakantieTimo en de oppasninja gaan nog even op vakantie
Lisa Boersen
Gottmer, 2018

Yushi, de oppasninja van Timo, heeft nog nooit gekampeerd, maar wil er alles over weten. In dit grappige verhaal (deel 3 van de serie) ontdekt hij het campingleven in de Nederlandse duinen en wordt hij zelfs ‘campingninja’ als het animatiekonijn van de camping ermee stopt. (8+)
Dit boek kun je ook als e-book lezen via de bibliotheek (gratis als je lid bent)! Deel 1 van deze serie is trouwens ook een aanrader!

En nog 5 tips voor boeken waar je een leuke activiteit aan kunt koppelen!

De ondergrondse RembrandtDe ondergrondse Rembrandt
Manon Berns
Kluitman, 2019

Dit boek neemt je mee naar de ondergrondse gangen van de Sint Pietersberg in de provincie Limburg. Stel dat je daar in de buurt op vakantie bent, dan is het erg leuk om deze gangen met eigen ogen te gaan bekijken! Maar het verhaal gaat ook over de Nachtwacht in het Rijksmuseum! Daar start deze maand het restauratieonderzoek van dit schilderij. Door dit boek krijgt dat onderzoek extra betekenis. (10+)

100% Coco New York100% Coco New York 
Niki Smit
De Fontein, 2019 (filmeditie)

Drie redenen op dit boek te lezen:
1. De film is deze zomer te zien in de bioscoop! (Leuke combi)
2. Het verhaal neemt je mee naar New York (op reis met een boek!)
3. Iedereen kan het boek deze zomer gratis lezen via de VakantieBieb.
(11+)

Mijn bijzonder rare week met TessMijn bijzonder rare week met Tess
Anna Woltz
Em. Querido’s Uitgeverij, 2013

Nog een boek dat deze zomer als film te zien is in de bioscoop! De film is vorig jaar tijdens de hittegolf opgenomen op Terschelling (ook al speelt het boek zich af op Texel), dus dat zorgt voor extra vakantiegevoel. Sowieso brengt het verhaal je helemaal in zomerstemming. Kinderen die de film zien, zullen extra gemotiveerd zijn om het boek te lezen! Dat kan ook als e-book via de bibliotheek. (10+)

Dwars door AmsterdamDwars door Amsterdam
Simone Bijlard
Em. Querido’s Uitgeverij, 2019

Een heel bijzonder boek: een informatief prentenboek, met dwarsdoorsnedes van bekende gebouwen in Amsterdam. Ontzettend leuk als je deze zomer de stad gaat bezoeken, maar ook als je de stad al kent. Want met dit boek leer je toch allerlei geheimen van gebouwen die je meestal alleen maar vanaf de buitenkant ziet. Een prachtig kijkboek, maar ook vol interessante weetjes. (10+)

Ontdek Italië en eet meeOntdek Italië en eet mee
Tracey Kelly
Corona, 2019

Niet alle kinderen lezen graag verhalen. Maar misschien vinden ze een informatief boek wél interessant om te lezen! In dit boek lezen kinderen over het landschap en de cultuur van Italië, maar nóg leuker is dat ze ook nog met de recepten uit dit boek aan de slag kunnen gaan! Leuk in het vakantieappartement in Italië, maar ook fijn voor de thuisblijvers! Toch een beetje Italië in je eigen huis! (9+)

 

Boekentips voor leerkrachten (en jonge leesliefhebbers)

De ontsnapping van ThanatosDe ontsnapping van Thanatos
Maz Evans
Billy Bones, 2019

Dit boek is vergelijkbaar met een goede animatiefilm: spannend, grappig, soms lekker overdreven en met zo’n dubbele laag, zodat volwassenen er ook erg om kunnen lachen. De Engelse, droge humor druipt er werkelijk vanaf, met hilarische vergelijkingen en een flinke dosis zelfspot. Het is het eerste deel uit de serie Chaotische goden, die gaat over Griekse mythologie, maar dan in onze eigen wereld en de hedendaagse tijd. Griekse goden en demonen in Engeland dus. Een kinderboek, maar stiekem misschien nog wel leuker voor juffen en meesters zelf. (10+)

Zeb.Zeb.
Gideon Samson & Joren Joshua
Leopold, 2018

Dit boek werd dit jaar al bekroond met een Zilveren Griffel én een Zilveren Penseel. Zou het misschien ook nog voor Goud gaan op het Kinderboekenbal? Hoe dan ook, als je het nog niet gelezen hebt, zou ik dat zeker doen. Gideon Samson brengt de meest absurde verhalen alsof ze doodnormaal zijn. Ongelooflijk creatief, origineel en grappig boek, dat er ook nog eens fantastisch uitziet door de grafische illustraties van Joren Joshua. (9+)

Het Nebula-mysterieHet Nebula-mysterie
Trudi Trueit
Blink Media en Hearst Netherlands B.V., 2019

Een zoektocht vol geheime formules, codes en raadselachtige hints, geïnspireerd op het werk van National Geographic Explorers. Dat levert een erg stoere mix op van technologische snufjes, natuuronderwijs en heel veel spanning. Echt een cool boek, dat nog meerdere vervolgdelen krijgt. En fijn: ook te lezen als e-book via de bieb. Maar… het fysieke boek is wel erg mooi vormgegeven, met leeslintje, kleurenillustraties en zo’n aaibare kaft. Dus als ik een tip mag geven… (10+)

De Eindeling - OpgejaagdDe Eindeling – Opgejaagd
Katherine Applegate
Billy Bones, 2019

Veel eerste delen uit series in dit rijtje… maar deze moet ik gewoon ook noemen. Dit is zo’n boek dat je volledig meeneemt naar een andere wereld, die zo goed wordt beschreven dat je gewoon gaat geloven dat hij bestaat. In het boek komen zeer serieuze thema’s aan bod – uitsterven, macht, bedreiging, vriendschap en verraad – en dat levert een zeer spannend en uitermate intrigerend verhaal op. Ik vind het een van de beste boeken van het afgelopen jaar en dat had ik, toen ik de cover zag, absoluut niet verwacht. (11+)

NiemandsjongenNiemandsjongen
Katherine Marsh
Luitingh-Sijthoff, 2018

Voor de liefhebber van realistische verhalen is dit een echte aanrader. Over het moeten zoeken van een plek in deze wereld, voor zowel een Syrische vluchteling als het kind van een Amerikaanse expat. Met links naar de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs én de Tweede Wereldoorlog. Een spannend en ontroerend verhaal. (11+)

Het oude GriekenlandHet oude Griekenland
Jonathan W. Stokes
De Fontein, 2019

Briljant concept: science fiction en historisch informatieboek in één: dit handboek voor historiehoppers (wat en #hoedan) is geschreven voor tijdreizigers uit de 22e eeuw, die op reis gaan naar het Oude Griekenland. Vol met tips over kledingstijl (hoe niet op te vallen), kapsels (‘Wat is top en wat is flop?’), leuke uitjes of interessante lunchafspraken (‘Ga gezellig lunchen met Aristoteles’). Maar ook barstensvol informatie over Spartanen, de Perzische Oorlog en Alexander de Grote. Leerzaam én grappig. Vind je dit leuk? Er is ook nog zo’n reisgids over Het Oude Rome. (10+)

WondersmidWondersmid
Jessica Townsend
Luitingh-Sijthoff, 2019

Vorig jaar stond deel 1 van de serie Nevermoor al op mijn vakantielezen-tiplijst, maar voor het geval dat je dat hebt gemist, zet ik nu ook maar deel 2 erop. Houd je van Harry Potter en spannende, magische verhalen vol in een wonderlijke wereld vol toverkunsten? Dan is dit je nieuwe serie. Wel eerst het eerste deel lezen! (zelfs niet de recensie van Wondersmid lezen als je het eerste deel nog niet kent). (11+)

Ik ga op vakantie en neem mee…

Ik verheug me nu al op het lezen van deze nieuwe boeken!

HeksenjongenHeksenjongen
Kelly Barnhill
Leopold, 2019

Vorig jaar was Het meisje dat de maan dronk mijn favoriete vakantie-leesboek en dit is het volgende boek van dezelfde schrijfster. Als ik de eerste pagina’s (via het inkijkexemplaar!) lees, kan ik eigenlijk al bijna niet meer stoppen (heftig!)… Nog heel even wachten, dan is het boek verkrijgbaar!

De reis van YarimDe reis van Yarim
Hans Hagen
Em. Querido’s Uitgeverij, 2019

Dit boek is helemaal niet nieuw, maar wél sinds kort opnieuw verkrijgbaar. Dat is logisch, want het boek is kerntitel voor de Kinderboekenweek 2019. Niet alleen daarom wil ik het graag lezen; het lijkt me ook een heel boeiend en spannend verhaal dat zich afspeelt in een heel interessante wereld: Jordanië, Syrië en Pakistan. Het is een flinke paperback (496 pagina’s), maar je kunt het boek bij ruimtegebrek in de koffer ook lezen als e-book via de bieb.

De KnerpersDe Knerpers
Tom Fletcher
Billy Bones, 2019

Deze sprankelende cover verbergt een verhaal over een stad waaruit ineens alle volwassenen zijn verdwenen. Mysterieus… Maar het verhaal gaat natuurlijk ook over ‘de Knerpers’ – wezens die ’s nachts rondsluipen en waarschijnlijk slijm achterlaten, want ik kreeg een potje Knerper-slijm toen ik het boek ontving… Door de omvang (368 pagina’s) nog steeds niet gelezen, maar nu gaat het er zeker van komen!

De magische apotheekDe magische apotheek
Anna Ruhe
Van Holkema & Warendorf, 2019

Nog een boek met een glinsterende cover. Magische boeken zijn duidelijk ‘hot’ en deze maakt ook heel nieuwsgierig. Van Duitse oorsprong; eerste deel van een trilogie. Duidelijk een boek vol geheimzinnigheid.

 

Het geheim van de Vlaamse meestersHet geheim van de Vlaamse Meesters
Maartje Van der Laak
De Eenhoorn, 2019

Dit belooft een spannend avontuur te zijn, waarbij de hoofdpersonen kunnen (tijd)reizen tussen de schilderijen van de Vlaamse Meesters. Klinkt behoorlijk als Julia’s reis, maar het wordt vast anders! Sowieso erg leuk om meer te leren over bekende Vlaamse schilders.

 

De VegerDe Veger
Jonathan Auxier
Billy Bones, 2019

Nog zo’n dik boek waar ik even goed voor wil gaan zitten! In dit boek is aandacht voor kinderen die als schoorsteenveger in Engeland werkten, maar het boek zit ook vol fantasie. Het lijkt me een bijzondere combinatie en de eerste geluiden over het boek zijn goed!

 

Tien vragen aan mijn vaderTien vragen aan mijn vader
Evelien Feltzer
Van Holkema & Warendorf, 2019

Dit lijkt me echt een fijn vakantieboek, over een meisje dat op haar twaalfde pas haar vader leert kennen. Hij woont in Zuid-Spanje, dus daar gaat ze naartoe – een mooie setting voor een zomers boek. Niet al te dik, dus past in elke tas.

 

De ontdekkingsreizigerDe ontdekkingsreiziger
Katherine Rundell
Luitingh-Sijthoff, 2019

Zodra ik zag dat de schrijfster van Feo en de wolven een nieuw boek had geschreven, wilde ik het al lezen. De mooie cover helpt ook mee! Wederom heeft Rundell een boeiende setting gekozen voor haar boek: dit keer geen besneeuwde bossen, maar het tropische Amazonewoud. Vier kinderen gaan in het boek op zoek naar een verloren stad. Dat wordt ongetwijfeld een héél ander verhaal dan het grappige boek De (zeer) bloedstollende expeditie van Herre

Mag ik naast je zitten?Mag ik naast je zitten?
Sarah Weeks & Gita Varadarajan
Lemniscaat, 2019

Dit boek verschijnt pas in augustus, maar stiekem heb ik hem al in huis… Dit verhaal gaat over twee jongens die denken dat ze superverschillend zijn, waarna ze toch vriendschap sluiten. Een mooi thema, maar ook humoristisch geschreven – daar heb ik altijd wel zin in tijdens de vakantie!

De Orde van de Gouden LeeuwDe Orde van de Gouden Leeuw
Dorothée de Rooy
Van Goor, 2019

Een prachtige cover, van het eerste deel uit een nieuwe fantasy-serie. Bijzonder is dat dit boek van een Nederlandse schrijfster is en het is ook nog eens haar debuut. De kernwoorden die bij dit boek horen: mythologie, middeleeuwen en magie. Via een boek komt de hoofdpersoon in een andere wereld terecht. Klinkt lekker mysterieus!

Fijne zomervakantie!!