Zomerlezen voor iedereen

Lekker zomerlezen

Lezen in de zomervakantie is voor veel mensen het toppunt van ontspanning. Dat geldt gelukkig voor veel kinderen ook. Maar er zijn ook genoeg kinderen die uit zichzelf niet zo snel een boek pakken. Juist voor hén is het zomerlezen ‘bedacht’: lezen tijdens de zomervakantie, om een terugval in het technisch-leesniveau te voorkomen. Het is immers bewezen dat kinderen die niet lezen tijdens de (lange) zomervakantie soms wel 1 tot 2 avi-niveaus terugvallen. Dit geldt vooral voor de jongere kinderen, die nog niet zoveel leeservaring hebben, maar ook de zwakke lezers uit de bovenbouw zullen hun leestechniek moeten onderhouden!

ZOMERLEZEN VOOR LEERLINGEN

De grote vraag is natuurlijk: hoe krijg je nou juist die kinderen aan het lezen die eigenlijk helemaal niet zo van lezen houden? Gelukkig zijn er heel veel mensen die daar over nadenken. Hieronder een aantal tips!

* Lijstjes met boekentips meegeven

Een zeer effectieve en persoonlijke manier van leesbevordering!

 • Bespreek (tijdens het laatste rapportgesprek) met kind én ouders het belang van lezen.
  Meestal lukt het dan wel om de ouders gemotiveerd te krijgen om aan zomerlezen te gaan doen. Als de ouders meewerken, heb je al een veel grotere kans van slagen! Zij nemen hun kind dan bijv. mee naar de bibliotheek, kopen het boek en/of gaan samen met het kind een boek lezen.
 • Zorg dat je voor het kind een lijstje met boekentips klaar hebt liggen.
  Zorg ervoor dat dit lijstje er aantrekkelijk uitziet, met de covers afgedrukt in kleur en daarnaast een korte samenvatting van het boek. Schrijf er evt. bij waar het boek in de bibliotheek te vinden is (A, B of C boek, genre).
 • Bespreek het lijstje met het kind en zeg dat jij echt je best hebt gedaan om boeken te vinden waarvan je denkt dat ze bij het kind passen.
  Dit motiveert het kind enorm: mijn ervaring is dat kinderen heel graag komen vertellen welke tips ze hebben opgevolgd!
Ik hoor je al denken: hoe maak ik zo’n lijstje?!?!

Als je zelf niet zoveel kinderboeken kent, is het natuurlijk vrij lastig om zo’n lijstje met boekentips te maken. Maar… geen paniek. Supermakkelijk: gebruik de tiplijsten op deze website! Bekijk op welk stereotypetje het kind in jouw klas lijkt en kies een aantal boeken van deze tiplijst.

Lezende kinderen

* Voorlezen hoort er ook bij!

Voorlezen draagt ook bij aan de leesontwikkeling! Het vergroot de woordenschat, draagt bij aan het leesplezier en horen lezen, dóet lezen.

 • Stimuleer ouders om te gaan voorlezen tijdens de zomervakantie
  Gebruik het rapportgesprek (ook) om ouders te stimuleren om voor te gaan lezen tijdens de vakantie. Verwijs evt. naar (de informatie uit) deze folders: Vakantielezen is leuk! en Vooruit met voorlezen. Ook veel ouders zullen tips voor leuke voorleesboeken nodig hebben. Verwijs dan gewoon naar deze website! Ze kunnen natuurlijk eens kijken bij de lijst met geweldige voorleesboeken, maar bijvoorbeeld ook bij boeken met het thema reizen en vakantie… Er is genoeg leuks te vinden!
 • Combineer een luisterboek met een leesboek
  Wijs kinderen op het feit dat ze ook heel goed naar boeken kunnen luisteren! Populaire kinderboeken liggen regelmatig voor weinig geld bij het Kruidvat als luisterboek, maar ze zijn natuurlijk ook te vinden in de bibliotheek en zelfs via de (gratis) app Luisterbieb! Ook over Storytel.com heb ik goede verhalen gehoord. De boeken worden (meestal?) letterlijk voorgelezen, dus meelezen kan, maar nalezen ook. Of alleen luisteren. Weliswaar niet zo geschikt voor het verbeteren van het technisch lezen, maar wel voor het taalgevoel en de woordenschat. En dat maakt technisch lezen uiteindelijk ook weer makkelijker.

* Boekenbingo, strippenkaarten en andere acties

Kinderen die niet zo van lezen houden, kunnen wel blij worden van een wedstrijdelementje… en het winnen van een prijs is dan natuurlijk helemaal mooi! Ik heb de volgende opties voor je gevonden:

 • Een boekenbingo, gemaakt door Kinderboekenjuf Ingrid en te vinden op www.kinderboekenjuf.nl.
  Kinderen gaan proberen om op zoveel mogelijk manieren te lezen, op zoveel mogelijk plaatsen, zoveel mogelijk genres.. – wat je ook maar in je boekenbingo wilt zetten. Stem wel even met de nieuwe leerkracht af dat die de boekenbingo bespreekt bij terugkomst op school!
 • Veel bibliotheken hebben strippenkaarten voor zomerlezen. Informeer eens bij je eigen bibliotheek of ze deze hebben. Het idee is dat kinderen 6 boeken lezen; voor elk gelezen boek ontvangen ze bij de bibliotheek een stempel en bij een volle strippenkaart krijgen ze een prijsje. Als ouders of leerkracht kun je controleren of het kind het boek daadwerkelijk gelezen heeft middels het logboekje met opdrachten dat erbij hoort.
 • Op www.ikvindlezenleuk.nl kunnen kinderen zelf recensies schrijven en daar deze zomer zelfs een prijs mee winnen! Zo wordt lezen betekenisvol (mening geven) én extra leuk.

* Online, informatief of strips lezen

Op deze website staat alleen informatie over fictie, maar natuurlijk horen alle vormen van lezen bij zomerlezen. Strips en informatieve boeken kunnen zelfs extra motiverend zijn voor zwakke lezers (veel ondersteunend beeld!). En wist je dat kinderen van strips heel veel nieuwe woorden (kunnen) leren? Ook online lezen kan motiveren: geen dikke pillen meeslepen, maar gewoon met je telefoon in je hand een boek lezen. (Voor sommige kinderen ook beter voor hun ‘image’… )

 • Gratis en gemakkelijk online boeken lezen kan met de VakantieBieb van de bibliotheek!
 • IDe boekenverslindern dit leuke online bladerboekje staan veel boekentips (inclusief strips en informatieve boeken), plus spelletjes, opdrachten en leesfragmenten. De boeken zijn bovendien via de website www.leesnet.nu voor een speciale zomer-actieprijs te koop.

ZOMERLEZEN VOOR LEERKRACHTEN

Elk jaar doen wij bij ons op school aan zomerlezen voor leerkrachten! Hoe dat in zijn werk gaat, beschreef ik vorig jaar al in dit artikel.

Even kort nog het idee: leerkrachten nemen kinderboeken uit de eigen schoolbibliotheek mee naar huis met als doel:

 • het leren kennen van nieuwe kinderboeken
 • het vinden van een leuk voorleesboek voor het nieuwe schooljaar
 • het kunnen promoten van kinderboeken die niet veel uitgeleend worden

Boekentips

Net als vorig jaar heb ik weer een lijstje met boekentips voor je. Onderstaande, nieuwe boeken zijn ook voor volwassenen erg leuk/interessant/mooi om te lezen! Klik op de cover voor meer informatie.

Fijne vakantie en veel leesplezier!

LampjeLampje
Annet Schaap

Laat je betoveren en meeslepen door dit boek over de zee; over piraten en zeemeerminnen; over monsters en rare figuren. Over een stormachtige nacht waarin alles misgaat, maar ook nieuwe kansen geboren worden. Een verhaal om heerlijk in weg te kruipen.

 

Wie je morgen bentWie je morgen bent
Rebecca Stead

Bridge en haar vriendinnen ervaren dat de overgang naar puberteit verwarrend en ingewikkeld kan zijn. Een prachtig verhaal over liefde, vriendschap en verraad, en jezelf blijven in een tijd waarin sociale media alles beheersen.

(speciaal voor de leerkrachten van groep 8, maar eigenlijk gewoon sowieso een heel mooi boek)

Storm letters van vuurStorm, letters van vuur
Karen van Holst Pellekaan

Het boek van de film! Beleef dit superspannende verhaal van drukkersleerling Storm die moet vluchten voor de inquisitie gewoon op papier! Erg interessante geschiedenis, maar vooral ook heel veel actie.

 

 

Ollie en het kronkeldierOllie en het kronkeldier
Wilma Geldof

Ollie heeft het niet makkelijk: hij woont in een pleeggezin nadat zijn familie is overleden. Gelukkig vindt hij Kronkel – een bijzonder dier dat zijn hulp nodig heeft. Laat je ontroeren door dit verhaal over de angst voor liefde en verlies.

 

Meneer Jules of het einde van allesMeneer Jules of het einde van alles
Herman van de Wijdeven

Geniet van dit prachtige verhaal vol betoverende zinnen! Als het einde van alles wordt aangekondigd, weet niemand wat hij moet doen. Maar na de ontmoeting met meneer Jules heeft Jonathan een plan…

 

 

Timo en de oppasninjaTimo en de oppasninja
Lisa Boersen

Maak kennis met de coolste oppas die er bestaat: Yushi, de oppasninja uit het kleine koninkrijk Ishimoko! Dit ontzettend humoristische en fantasievolle verhaal krijgt iedereen aan het lachen.

 

 

Expeditie Toi MokoExpeditie Toi Moko
Fedor de Beer

Ga mee op expeditie naar Nieuw-Zeeland in dit spannende avontuur over een eeuwenoud getatoeëerd Maori-hoofd. Spanning, mysterie en heel veel Maori-cultuur maken dit tot een geweldig (voor)leesboek!

 

 

De maan-zaakDe maan-zaak
Stuart Gibbs

2041. Dash woont op de maan en het is er rete-saai. Totdat een van de wetenschappers wordt vermoord… Leer over ruimtevaart in dit grappige en superspannende whodunnit-verhaal!

(Een boek uit 2015, maar voordat je het vervolg uit 2016 – Het maan-mysterie – gaat lezen, móet je eerst dit boek gelezen hebben!)

 

Dagboek van een vloggerDagboek van een vlogger
T.Collins

Duik in de wereld van het vloggen en lees mee in het dagboek van Olivia. Als haar vlog een megasucces wordt, kan ze haar geluk niet op! Maar… het leven van haar hoofdpersoon is in scène gezet. Wat als de fans daar achter komen…?

 

 

Mijn vriend CrenshawMijn vriend Crenshaw
Katherine Applegate

Als Jackson op een dag een surfende kat ziet, weet hij: zijn denkbeeldige vriend Crenshaw is terug. Maar waarom? Hij gelooft niet in fantasievriendjes! Met de geldproblemen thuis heeft hij al genoeg aan zijn hoofd. Maar Crenshaw is er niet voor niets…