Zomerlezen voor leerkrachten 2021

Zomerlezen 2

Nog een paar weekjes en dan is het vakantie! Tijd voor ontspanning!
En mooi de tijd om te ontdekken hoe geweldig kinderboeken kunnen zijn!

Misschien denk je: ‘Ja, doei. Eindelijk zomervakantie, dus tijd voor mezelf! Dan ga ik geen kinderboeken lezen!‘ Maar probeer het eens en je zult zien hoe heerlijk ontspannend dat kan zijn.

Toen ik nog als leescoördinator op een school werkte, deed ons team ook aan zomerlezen. De leerkrachten zochten in de laatste schoolweek – met mijn hulp – in de schoolbibliotheek drie kinderboeken uit, om die zomer te gaan lezen. Leuk tasje en boekenleggers erbij en veel plezier ermee! Lukt het niet, dan lukt het niet. Maar toch: de meesten ontdekten geweldige series en fantastische voorleesboeken!

En, we willen toch ook dat kinderen blijven lezen? Dus geef het goede voorbeeld en maak er een gezamenlijke uitdaging van! Laat je bijvoorbeeld inspireren door de campagne Zomerlezen van CPNB (zie hieronder) en kies elke week een boek uit een bepaald thema. Of als je het een beetje veel vindt om één boek per week te lezen (wat met sommige dikke pillen ook best een uitdaging kan zijn!), dan kies je bijvoorbeeld drie thema’s die jou aanspreken.

Zomerlezen CPNB

Kinderboekentips voor leerkrachten

Hieronder geef ik per vakantieweek een suggestie voor een thema en daarbij drie tips voor boeken die jij als volwassene waarschijnlijk ook erg kunt waarderen. Kies er per thema eentje uit en laat je elke week verrassen! Om er een echte challenge van te maken, is het extra leuk om dit met het hele (bovenbouw)team tegelijkertijd te doen! En misschien hebben sommige kinderen in je klas hier ook wel zin in! Wil je meer weten over een boek, klik dan op de cover en je komt zo bij de recensie.

Tot slot laat ik ook nog tien kinderboeken zien die ik in ieder geval zelf ga lezen tijdens mijn vakantie. Sommige verschijnen nog nét voor de zomer! Ik krijg er zelf al flinke leeskriebels van; wellicht zitten er voor jou (of je leerlingen) ook nog mooie titels bij!


Vakantieweek 1 – EEN WEEK VOL MAGIE

Nevermoor 3 - Spookpokken  Jozefien Wachters en de strijd om altijd  Amari en de nachtwachters

 

 

 

 

Vakantieweek 2 – BOEKEN MET DE SFEER VAN VROEGER

Het verlangen van de prins   Koningskind   De brief voor de koning

 

 

 

 

Vakantieweek 3 – VERHALEN OVER HET ECHTE LEVEN

Vis in een boom  Het Pungelhuis  Onmogelijk blauw

 

 

 

 

Vakantieweek 4 – DE SPANNENDE WEEK

Wereldspionnen  Robin Hood  Operatie Turtuga

 

 

 

 

Vakantieweek 5 – LEKKER LACHEN WEEK

De superwonderlijke reis van Freddie    Jesse Kreeks ruimtereisgids    Bethany en het beest

 

 

 

 


Ik ga op vakantie en neem mee…

Eindelijk tijd voor die dikke pillen die al een tijdje in de kast staan! Het wordt weer moeilijk kiezen, want er is weer zoveel moois verschenen… Maar deze boeken gaan sowieso mee!

De linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar kun je vaak al een stukje van het boek lezen via het inkijkexemplaar (handig!). Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen.

De olifantendiefDe olifantendief
Jane Kerr (vertaling: Ingrid Buthod-Girard)
Ploegsma, 2021

Dit is dus zo’n boek dat al een paar maanden naar me staat te lonken vanuit de boekenkast. Zo’n boek met een kaart op het schutblad en waar ik dus instant reiskriebels van krijg. Maar daardoor ook een boek waar ik lekker voor wil gaan zitten. En in de vakantie kan dat eindelijk; met een boek op de rug van een olifant door Groot-Brittannië! (356 blz.)

Reisbureau WereldvreemdReisbureau Wereldvreemd
L.D. Lapinski (vertaling: Mechteld Jansen)
De Fontein, 2020

Ernstig… dit boek ligt zelfs al nog langer klaar (om dezelfde redenen). Deel 2 verschijnt al aan het eind van de zomer, dus NU is het moment voor dit boek, dat me mee zal nemen op reis door het multiversum. En ja, dit boek (met gratis kofferstickers, die echt heel cool zijn) schreeuwt toch gewoon: neem me mee op vakantie?! (348 blz.)

De grote raceDe grote race
Ruby Coene en Kristel Steenbergen (ill.)
Uitgeverij Moon, 2021

Toen ik las over dit debuut wist ik: dit boek moet ook mee op vakantie. Het is namelijk een boek ‘vol humor, actie én puzzels’ die je samen met de tweeling Li en Nao kunt oplossen. Met hen reis je in dit boek naar Taiwan, om daar op familiebezoek te gaan. Klinkt fantastisch – deze zomer ga ik duidelijk ‘op reis met een boek’. Eerste deel van de serie ‘De legendes van Li en Nao’ (264 blz.)

Het nest van de tijgerHet nest van de tijger (Explorer Academy 5)
Trudy Trueit (vertaling: H.C. Kaspersma?)
Blink Media en Hearst Netherlands B.V., 2021

En als ik me dan toch in Aziatische sferen bevind, kan ik meteen dit boek erachteraan lezen, want ook hierin gaat de reis naar Azië. Het boek is nét verschenen – ik heb het nog niet eens binnen – maar ik kan niet wachten om het vijfde deel van deze serie te lezen. Het is met geen mogelijkheid te voorspellen wat er gaat gebeuren en de combinatie van spanning, wetenschap en kennis van de wereld is onweerstaanbaar. (232 blz.)

De zomer waarin ik in een caravan woondeDe zomer waarin ik in een caravan woonde
Evelien Feltzer
Van Holkema & Warendorf, 2021

Dit boek moet zelfs nog gaan verschijnen, maar dan gaat hij meteen in de koffer. Juno wordt uit haar vertrouwde leventje weggerukt, omdat haar ouders zo nodig een camping moeten gaan runnen in een piepklein dorpje aan de andere kant van het land. Toch lijkt dat minder erg te worden dan ze vermoedt… en dat klinkt dus een lekker vakantieboek. (160 blz.)

Het meisje dat kon vliegenHet meisje dat kon vliegen
Victoria Forester (vertaling: ??)
Leopold, 2021

Ook dit boek moet nog verschijnen, maar als het goed is, gebeurt dat nét voor de zomervakantie. Ook een dikke pil, met een magisch en spannend verhaal waarin Piper moet ontsnappen uit handen van een duistere directrice van een bijzondere school, om haar buitengewone gave niet voorgoed kwijt te raken… (256 blz.)

De geest en het meisjeDe geest en het meisje
Lucy Strange (vertaling: Aleid van Eekelen-Benders)
Gottmer, 2021

Het vorige boek van Lucy Strange – Ons kasteel aan zee – zorgde ervoor dat ik echt even weg was uit mijn eigen leven en compleet werd meegevoerd in het verhaal. Daar hoop ik ook op bij dit mysterieuze en spookachtige verhaal. Ook echt zo’n boek waar ik lekker in dóór wil kunnen lezen. (klein formaat paperback, maar toch 321 blz.)

Het geheim van het kerkhofHet geheim van het kerkhof
Lisa Thompson (vertaling: Anneke Bok en Claudia de Poorter)
Billy Bones, 2021

Als ik alleen al vertél over het vorige boek van Lisa Thompson – De dag dat ik verdween – krijg ik overal kippenvel. Wat een geweldig mooi boek vond ik dat. Nu is net dit boek verschenen, met dezelfde hoofdpersonen als in haar boek De Goudvisjongen. Ook als je dat boek nog niet kent, belooft dit een spannend boek te zijn, met een groot mysterie dat ontrafeld moet worden… (288 blz.)

Het verloren meisjeHet verloren meisje
S.E. Durrant (vertaling: Margaretha van Andel)
Lemniscaat, 2021

Van dit verhaal verwacht ik dat het veel gevoelens zal losmaken. Iris gaat bij haar oma logeren, maar oma gaat zich steeds vreemder gedragen. Ik heb veel goeds gehoord over het vorige boek van deze schrijfster (Stukjes hemelblauw), dat ik tot mijn spijt nog steeds niet heb gelezen. Een extra reden om dít boek deze zomer dus wel te lezen! (233 blz.)

De leerling-toveraarDe magische wereld van Charlie: De leerling-toveraar
Audrey Alwett (vertaling: Lidewij van den Berg & Sandra Verhulst)
Luitingh-Sijthoff, 2021

Als Luitingh-Sijthoff dit nog-te-verschijnen boek zélf gelijkstelt aan de door henzelf uitgegeven, fantastische serie Nevermoor, dan moet de magische wereld van Charlie ook wel betoverend zijn. Dit boek belooft boeken die zichzelf schrijven, toverkracht in gigabytes, een pratende dweil en gebouwen op pootjes. Ik ben heel benieuwd! (352 blz.)

 

Veel leesplezier deze zomer!


Wil je meer leestips voor je leerlingen?
Lees dan ook: Zomerlezen 2021

Zomerlezen