Zomerlezen voor leerkrachten

ZomerlezenIk ga op vakantie en neem mee….

kinderboeken!


Elke leerkracht kent inmiddels wel het ‘zomerlezen’: het stimuleren van kinderen om in de zomervakantie te blijven lezen. Uitgeverij Zwijsen geeft veel tips om kinderen aan het lezen te houden en ook bibliotheken hebben vaak programma’s om het ontstaan van een zomerleesdip te voorkomen.

Maar de zomervakantie is ook uitermate geschikt om als leerkracht nieuwe kinderboeken te leren kennen! Daarom hebben we bij ons op school Zomerlezen voor leerkrachten (“Ook wij gaan weer ZOMERLEZEN!”) geïntroduceerd.

Zomerlezen voor leerkrachten?

Liefhebbers van lezen zullen misschien nog wel op de hoogte zijn van de laatste kinderboeken, maar heb je ook tijd gehad om ze te lezen? Er zijn daarnaast genoeg leerkrachten die nooit kinderboeken lezen. Ook niet op vakantie. Dat is immers het moment om eindelijk de tijd te nemen voor wat andere literatuur, niet waar? Even tijd voor jezelf.

Zonde. Er zijn geweldige kinderboeken! Neem de tijd om deze zomer tenminste drie (nieuwe) kinderboeken te lezen. Een ervan zou je nieuwe voorleesboek voor het komende schooljaar kunnen worden. Het is dus het leukste om boeken te kiezen die passen bij je nieuwe jaargroep.

Hoe werkt het?

Aan het einde van het schooljaar leveren alle kinderen hun leesboeken weer in. Wij zorgen er altijd voor dat dit een week voor het einde van het schooljaar gebeurt (om vermiste boeken te kunnen signaleren etc.). Dat betekent dat de schoolbibliotheek in die laatste schoolweek helemaal vol staat met geweldige kinderboeken! Dat is hét moment om de leerkrachten uit te nodigen om eens in de bibliotheek te komen neuzen.

Als leescoördinator zorg ik dat ik op dat moment aanwezig ben in de bibliotheek. Ik geef tips en elke leerkracht neemt drie boeken (in een leuk tasje van de bibliotheek – dat maakt het helemaal ‘echt’) mee naar huis.

Is er geen leescoördinator aanwezig op school? Geen probleem! Gebruik deze website (of een andere site met boekrecensies) om leuke boeken uit te zoeken, of kies zoals de kinderen zouden doen: kies boeken uit die jij er aantrekkelijk uit vindt zien.

Is jullie schoolbibliotheek niet zo up-to-date? Dan heb je misschien niet zoveel aan onderstaande boekentips. Kies toch ten minste twee boeken uit je schoolbieb: dan weet je immers wat de kinderen (kunnen) lezen. En een nieuw boek kun je natuurlijk gewoon halen in de boekwinkel of bibliotheek!

Boekentips

Hieronder heb ik een aantal boeken op een rijtje gezet die ook voor volwassenen lekker weglezen, met niet al te zware thema’s (hee, het is wel vakantie hè!). Klik op de cover voor meer informatie.

Fijne vakantie en natuurlijk: veel leesplezier!

Doem Duivelsz

Doem Duivelsz
Tatum Flynn

Ontdek de verbluffende gebieden van de Hel in dit grappig geschreven verhaal over demon Doem. Als hij een samenzwering tegen zijn vader Lucifer op het spoor komt, is dat het begin van een spannend avontuur!

 

 

Het leven volgens Pippa Leeuwenhart

Het leven volgens Pippa Leeuwenhart
Barbara Tammes

Dit boek over grote vragen als ‘wie ben ik?’, ‘wat is verliefdheid’ en minder belangrijke zaken als bodyscrub en touwhalsters is een feest om te lezen voor elke meid in de bovenbouw. De mooie filosofische vraagstukken zijn echter voor iedereen de moeite waard!

 

Boreas en de duizend eilandenBoreas en de duizend eilanden
Mina Witteman

Zeil mee over de Atlantische Oceaan naar het Caribisch gebied! Boreas’ wereldreis gaat verder in dit tweede deel van de serie, met avonturen zowel op als onder water!

 

 

Mijn ouders zijn onhandelbaarMijn ouders zijn onhandelbaar
Pete Johnson

Door dit grappige boek over ouders die erg hun best doen om ‘cool’ te zijn, krijg je ongetwijfeld een lach op je gezicht. Een lesje voor ouders en leerkrachten die teveel hun best doen!

 

 

Mijn broer is een superheld

 

Mijn broer is een superheld
David Solomons

Het zal je maar overkomen: je gaat even naar de wc en bij terugkomst bezit je broer ineens superkrachten en moet maar liefst twee universums redden! Dat kan nooit goed gaan…

 

Tien dagen in een gestolen autoTien dagen in een gestolen auto
Anna Woltz

Drie tieners in een gestolen auto, een krijsende baby in een verhuisdoos op de achterbank, een ontvoering en een roadtrip door Zweden… Dit spannende boek is voor jongens én meiden een absolute topper!

 

 

PlafondmeisjePlafondmeisje
Fran Bambust

Als het normaalste (en saaiste) kind van de wereld ineens uit haar bed en tegen het plafond valt, staat haar wereld letterlijk op zijn kop. Ze krijgt meteen de natuurwetpolitie achter zich aan: de wet van de zwaartekracht mag niet overtreden worden! Een humoristisch verhaal over anders zijn.

 

Het levende boekHet levende boek
Peter van Olmen

Er is een stad waarin iedereen van boeken houdt. Waar alle inwoners schrijvers zijn. En waar de wereld uit boeken tot leven kan komen… Ontdek deze betoverende stad samen met de kleine Odessa.

 

 

Het Picasso mysterieHet Picasso mysterie
Manon Berns

Een kinderboek over kunst in de vorm van een spannende detective! Dit geweldig stoere verhaal, dat doet denken aan de Da Vinci Code, leert je vanalles over Picasso, schilderijenrestauratie, het kubisme en musea.

 

 

Project Prep - Niki SmitProject Prep
Niki Smit

Dit eigentijdse en inspirerende verhaal over de ontwikkeling en lancering van een preppy mode-app is een echte must-read! De 13-jarige Isabel start met haar vrienden een echte onderneming op. Programmeren in het onderwijs! FUUUT!

 

 

Wonder

Wonder
R.J. Palacio

Dit fascinerende verhaal over August – een 10-jarige jongen met een ernstige gezichtsafwijking – zal je wakker schudden, ontroeren en boeien tot de laatste bladzijde. Lees mee over zijn eerste jaar op de middenschool en ontdek dat innerlijk écht belangrijker is dan uiterlijk.