Covers vergelijken

Onlangs verscheen het fantastische boek Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing met een gloednieuwe cover: met een illustratie van Eveline Verburg. De hele look-and-feel van het boek is daarmee veranderd en zal waarschijnlijk weer nieuwe kinderen aanspreken. Sowieso is het heel fijn dat dit boek weer verkrijgbaar is, want ook al won het boek in 2015 een Zilveren Griffel, het was lange tijd niet meer verkrijgbaar.

Hoe ik per ongeluk een boek schreefIk vind het lastig om te bepalen welk omslag ‘beter’ is. Het eerste omslag paste goed bij het boek, maar was wel wat donker. En nergens was ook maar iets van een boek te zien. Je ziet aarde en bloemen. Wat heeft dát nou met het schrijven van een boek te maken?!

Hoe ik per ongeluk een boek schreefOp het nieuwe omslag is ook een plant te zien – en als je het boek gelezen hebt, snap je ook dat zowel die aarde als die plant heel veel met het verhaal te maken hebben: Katinka wil namelijk schrijfster worden en krijgt van haar overbuurvrouw Lidwien (een beroemd schrijfster) zowel schrijfles als ’tuinles’.

Toch doet dit nieuwe omslag me meer aan een soort sprookjesboek denken (misschien doordat de plant weer lijkt op een bonenstaak, je weet wel, die van Jaap). En een sprookjesverhaal is dit zéker niet! Het is juist een heel realistisch verhaal, over een meisje dat schrijft over haar leven en daarvoor allerlei fantastische schrijftips krijgt, zoals show, don’t tell en kill your darlings.


Het is leuk om met kinderen in je klas eens te praten over covers. Welke cover van dit boek spreekt hen meer aan? En als je het boek (voor)gelezen hebt, welke cover vinden zij er het beste bij passen. Welke cover zouden zij er zelf bij maken?

Ik dacht: ik neem eens een kijkje op de website van de schrijfster en daar zag ik iets héél leuks. Dit boek is namelijk nogal succesvol, want het is in heel veel talen vertaald. En in (bijna) ieder land heeft het boek een nieuw omslag gekregen! Dan heb je helemaal veel covers om te vergelijken en te bespreken! Welke vind jij het mooist? Welke past het beste? En om hier echt een mening over te kunnen vormen, moet je het boek natuurlijk lezen! (hint hint)

Hieronder zie je er al een paar, maar er zijn er dus nog meer! Neem snel een kijkje!

 

 

 

 

 

 


Zelf las ik het boek alweer heel wat jaren terug – vandaar dat er ook (nog) geen recensie van het boek op deze site te vinden is. Heb ik ook meteen een extra reden om het boek te herlezen!

Leave a Reply