Nieuw boek Martine Letterie

Waarom de maan verdwijntEr is een nieuw boek van Martine Letterie over de Tweede Wereldoorlog verschenen: Waarom de maan verdwijnt.

Net als haar vorige boek Verboden te vliegen is dit boek bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar. Op die leeftijd is het vanwege de kleine lettertjes nog echt wel een voorleesboek, maar dat is gezien het onderwerp maar beter ook. Dit boek gaat namelijk over WO II in Nederlands-Indië:

1942. Het is oorlog. Lotti en haar moeder zijn niet langer veilig. Lotti raakt alles kwijt: haar huis, haar hondje… Maar de mooie verhalen van haar baboe kan niemand haar afpakken. Die zitten voor altijd in haar hoofd en geven haar de kracht en de fantasie om te overleven.

Het verhaal over de oorlog wordt in dit boek steeds onderbroken door deze verhalen – wat bijzonder! En zo mooi vormgegeven! Net als het vorige boek is ook Waarom de maan verdwijnt zeer rijkelijk geïllustreerd door Rick de Haas.

Waarom de maan verdwijnt binnenwerk

Het boek ziet er echt prachtig uit en is gebaseerd op verhalen van mensen die de oorlog zelf meemaakten, waaronder schrijfster Tonke Dragt. Een heel mooi ‘jubileumboek’, want Martine Letterie viert dit jaar ook nog eens haar 25-jarig-schrijverschap! Je leest er meer over in dit interview.

Ik moet het boek zelf nog gaan lezen, maar als ik het goed inschat, is dit zeker een mooi boek om te gaan voorlezen, met 4/5 mei in zicht! Met haar vorige boek (Verboden te vliegen dus) won Martine Letterie de Thea Beckmanprijs 2020 en haar boek Kinderen met een ster werd bekroond met een Zilveren Griffel. Typisch gevalletje: dat zit wel goed 🙂

Leave a Reply