Nieuwe boeken februari 2023

Nieuwe boeken februari 2023Een fijne, kleurige stapel nieuwe boeken uit februari!

Het is deze maand een mooie combinatie van lekkere leesboeken en boeken waar veel moois in te zien is of uit te leren! Hieronder vind je weer een overzichtje.


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Lekkere leesboeken

Help, waar zijn onze ouders?Help, waar zijn onze ouders?
Larry Hayes (vertaling: Selma Soester) en Katie Abey (ill.)
Luitingh-Sijthoff

Een nieuwe science fictionserie! De serietitel Buitenaardse avonturen geeft al aan dat dit verhaal zich niet op Aarde afspeelt… Tel daar vampierinktvissen, een piratenschatkaart en geheimzinnige donderstenen aan toe en je weet dat dit een knotsgek, humoristisch verhaal moet worden, waarvan je geen idee hebt hoe het zal verlopen. Reden om het te gaan lezen dus 🙂

GespotGespot: Jack & Twitch en de jacht op de lammergier
M.G. Leonard (vertaling: Maria Postema)
Lannoo

Het vervolg op Twitch! Dat betekent een nieuw avontuur in het Avesbos! Ook in dit verhaal worden er veel vogels gespot, maar het is ook weer een spannende detective. Dit keer is er een duister complot, waarin dieren ernstig bedreigd worden. Het prachtige omslag van Paddy Donnelly maakt ook heel nieuwsgierig!

Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de HaviksburchtHet Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht
Sanne Rooseboom en Mark Janssen (ill.)
Van Goor

Het 5e deel in de serie Het Ministerie van Oplossingen speelt zich af in Zwitserland! De leden van het Ministerie zijn op de Internationale Conferentie in Genève en storten zich op een ingewikkelde zaak van het Zwitserse Ministerie: het spookt in een oud landhuis in de buurt. Dat levert een heel spannend, zelfs griezelig verhaal op, waarin Alfa een mooie heldenrol krijgt. Ik schreef er al een kort blogje over.

Julia en de haaiJulia en de haai
Kiran Millwood Hargrave (vertaling: Maria Postema) en Tom de Freston (ill.)
Ploegsma

Door het geel-zwarte kleurenpalet en de illustratiestijl is dit een opvallend boek! Echt anders dan anders. En het verhaal is ongetwijfeld ook bijzonder. Zo speelt het zich af op de Shetlandeilanden en gaat het boek over ‘een haai die ouder is dan de bomen’. En hoe Julia ‘bijna haar moeder verloor’… maakt ook wel nieuwsgierig.

Prachtige prentenboeken

Heel Keverburg kooktHeel Keverburg kookt
Geertje Aalders (ill.) en Bibi Dumon Tak
Gottmer

Veel mooier dan dit krijg je het niet. Het is op zo’n klein plaatje moeilijk te zien, maar dit prentenboek is een waar kunstwerk! Geertje Aalders heeft namelijk alle illustraties in dit boek geknipt, op elkaar gelegd en zo gefotografeerd. En de tekst van Bibi Dumon Tak, over een kookwedstrijd van de insecten in Keverburg is ook geweldig. In dit blogje zie je meer van het boek!

Hoe droomt een giraf?Hoe droomt een giraf?
Beatrix Mannel & Karolina Benz (ill.) (vertaling: J.P. de Keizer)
Ploegsma

En jahoor, dit informatieve prentenboek is óók een kunstwerk! Met 28 magisch mooie olieverfschilderijen in prachtige blauwtinten wordt verteld hoe verschillende dieren slapen, maar ook wat ze doen terwijl jíj slaapt! Een boek om zelf bij weg te dromen! Maar dan wél met je ogen wagenwijd open, want oh, wat is dit mooi.

De lange weg van SlakDe lange weg van Slak
Tom Marien & Eleni Debo (ill.)
Pelckmans

Oeps! Vergeten op het stapeltje te leggen, maar dit boek hoort er zeker wel bij! In dit prentenboek zie én voel je een glimmend slakkenspoor door het hele boek lopen! Fantastisch! Prachtige uitdrukkingen en betoverende prenten vertellen je over recht en minder recht, over vol- en vasthouden, over in- en uitbreken. Een heerlijk taalspel. Een boek om letterlijk én figuurlijk je weg mee te zoeken.

Mooie informatieve boeken

Alles is dromen, dromen is allesAlles is dromen, dromen is alles
Stine Jensen en Marijke Klompmaker (ill.)
Kluitman

Opnieuw heeft dit duo een ontzettend boeiend filosofisch boek gemaakt. Dit boek gaat niet over dromen en slapen, maar over dromen over de toekomst. Dromen over dingen die we zouden willen. En dan niet: rijk en beroemd worden of wereldvrede… maar fantastische dromen: hoe zou het zijn om te vliegen? Hoe zou het zijn om eeuwig te leven? Of: waar zou jij willen wonen als alles mogelijk was? En dan ook nog met heel veel informatie over dromen van vroeger en of en hoe die zijn uitgekomen. Wat een heerlijk boek voor in de klas!

Dag erwtje, welkom watermeloenDag erwtje, welkom watermeloen!
Studio Bos
Witte Leeuw

Ook dit is een geweldig boek voor in de klas! Dit boek draait om de vraag: Hoe groot is de baby? en laat per week zien hoe een baby groeit. Maar dan niet met mooie foto’s van foetussen… nee, elke week wordt verteld hoe de baby zich in de buik ontwikkelt en waar je de baby qua grootte mee kunt vergelijken. En dat kun je zo gek niet bedenken: van chocoladesnoepje tot strijkijzer, van creditcard tot stinkdier. Ook het gewicht wordt vergeleken met dingen als een stokbrood of een laptop. Hoe grappig! Maar wel heel beeldend en effectief, denk ik zo. Zeer geschikt voor projecten over de voortplanting, maar ook leuk als je zwanger voor de klas staat!

Pientere pinguïnsPientere pinguïns
Owen Davey (vertaling: Mariëlle Steinpatz)
Fontaine

Wie houdt er nou níet van de mooie illustraties van Owen Davey?! Zijn boeken over dieren zijn echter niet alleen prachtig om te zien, maar ook superinformatief. Duidelijk dus: van dit boek leer je heel veel over pinguïns (en krill is chill 🙂).

Leave a Reply