Nieuwe boeken januari 2023

Nieuwe boeken januari 2023Kijk eens wat een hoop mooie glimmende titels in het winterzonnetje! 🤩

In januari verschijnen er altijd wat minder kinderboeken, maar doordat ik nog wat titels uit 2022 binnenkreeg, is de eerste stapel van het jaar met nieuwe boeken toch best indrukwekkend 😁

En dan ligt Gevaarlijk water van Marte Jongbloed er nog niet eens bij, terwijl dat boek nu juist wél in januari verscheen 🙈 Oeps… Het boek zat in mijn lezingen-koffertje, op een andere locatie… Gelukkig heb ik daar wel al een uitgebreide recensie over geschreven!Gevaarlijk water

Wat je van de andere boeken kunt verwachten, lees je hieronder!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Deze komen je misschien bekend voor…

Hoe ik per ongeluk een boek schreefHoe ik per ongeluk een boek schreef
Annet Huizing (omslag: Eveline Verburg)
Lemniscaat

Dit boek won in 2015 al een Zilveren Griffel! Geen nieuw boek dus, maar wel een gloednieuwe cover! Érg leuk om de covers te vergelijken… en een mooie reden om het boek (opnieuw) te lezen. Ik schreef er al een blog over!

 

De jongen, de mol, de vos en het paardDe jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy (vertaling: Arthur Japin)
KokBoekencentrum

Dit boek stond al met een bespreking op deze website, maar dit sprankelende boek is tóch anders dan het origineel. Dit boek is namelijk ‘het geanimeerde verhaal’ en een boek van de animatiefilm die naar aanleiding van het eerste boek is gemaakt. Dat vraagt om meer uitleg, dus ik schreef er al een recensie over!

DodemansritDader op het spoor 4: Dodemansrit
M.G. Leonard & Sam Sedgman (vertaling: Anne Douqué) & Elisa Paganelli
De Fontein

Het vierde deel in de serie Dader op het spoor ziet er weer geweldig uit! Dit verhaal is echter wel anders dan de voorgaande delen: nu heeft er al een verdachte dood plaatsgevonden vóór vertrek! Alex en zijn oom Ben gaan dat (undercover) onderzoeken. Daarvoor reizen ze per trein via Londen, de Kanaaltunnel en Parijs naar het Harzgebergte in Duitsland. Daar maken ze kennis met een interessante familie…

Waanzinnige treinreizenWaanzinnige treinreizen
Sam Sedgman (vertaling: Dorette Zwaans) & Sam Brewster (ill.)
Corona

En kijk! Sam Sedgman heeft nóg een boek geschreven! Dit boek neemt je ook mee op diverse treinreizen (en enkele daarvan komen dus voor in de serie Dader op het spoor!), maar dan puur informatief: met mooie, getekende landkaarten en heel veel weetjes. Je leest over de landen waar de treinen doorheen rijden, maar ook over de technische hoogstandjes die daarvoor zijn gebouwd, zoals de Kanaaltunnel of bijzondere bruggen.

(Nog) een paar boeken uit 2022

Het mysterie van de faraoHet mysterie van de farao
Emma Carroll (vertaling: Jaap Slingerland)
KokBoekencentrum

Sowieso wilde ik dit boek van Emma Carroll graag lezen (want haar boeken Geheimen van de vuurtoren en Wolkenjagers zijn ook zulke fijne verhalen), maar nadat ik bij een tentoonstelling over archeoloog Howard Carter en zijn vondst van het graf van Toetanchamon was geweest, vond ik het écht tijd worden. Dit boek gaat daar namelijk over. Het speelt zich af in 1922 en is een spannend verhaal over de vloek van de farao en een reis naar Egypte. Hier lees je er al meer over!

De laatste beerDe laatste beer
Hannah Gold (vertaling: Pauline Michgelsen) & Levi Pinfold (ill.)
Volt

Een meisje verhuist met haar vader naar het koude Bereneiland in het noordpoolgebied en raakt daar bevriend met een ijsbeer die daar niet hoort. Klinkt sprookjesachtig, maar dit verhaal voelt heel echt, met klimaatverandering als belangrijk thema. Het intrigeert vanaf de eerste bladzijde en de gedetailleerde illustraties zijn waanzinnig mooi!

LowieLowie
Stefan Boonen
Pelckmans

Geen idee wat ik van dit boek kan verwachten. ‘Het gaat over een meisje. Lowie. Ze loopt weg. Op het laatst gaat ze (bijna) dood. En meer natuurlijk, véél meer.’
Dus. Niet een boek dat ik direct uit de kast zou trekken. Maar iemand raadde het me aan, dus nu ben ik toch nieuwsgierig. Ik ga uitzoeken welke kinderen we hier warm voor kunnen maken!

Groene helden van het dierenrijkGroene helden van het dierenrijk
Lotte Stegeman & Marieke ten Berge (ill.)
Luitingh-Sijthoff

Dit boek stond al tussen de gi-ga-groene boekentips voor de Kinderboekenweek 2022, maar het boek was toen nog niet verschenen. Na de Kinderboekenweek vond ik het even tijd voor andere onderwerpen dan planten, duurzaamheid en dieren, maar dat betekent niet dat dit boek vergeten moet worden! Hij staat nu dus weer op het leeslijstje 🙂

En écht vers van de pers

De reis van NoahDe reis van Noah
Phil Earle (vertaling: Martine Krabbendam m.m.v. Anne-Marie Lucker)
KokBoekencentrum

Het valt niet direct op, maar dit is een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als Noah’s vader naar het front trekt, belooft Noah hem dat hij hun geliefde hond zal beschermen. In Engeland adviseert de regering om alle huisdieren af te maken, en veel mensen doen dit. Maar Noah niet, hij heeft gehoord over een gravin die dieren opvangt, en daar wil hij naartoe. Er volgt een spannende reis over de Theems…

De laatste granaatDe laatste granaat
Alan Gratz (vertaling: Carla Hazewindus)
Kluitman

Nog een boek over de Tweede Wereldoorlog, maar dan juist aan het einde ervan. Dit verhaal speelt zich af in 1945, in Japan. Het verhaal heeft dan ook een behoorlijk Amerikaans perspectief (jonge Amerikaanse soldaat komt jonge Japanse soldaat tegen – welke keuzes maken zij?), maar het thema is universeel. Ik was bovendien zo onder de indruk van het boek 9/11, dat ik ook heel benieuwd ben naar dit boek. Het is even afwachten of dit 12+ boek niet té heftig is. Ik vermoed in ieder geval dat dit weer een verhaal is dat een onuitwisbare indruk zal achterlaten.

Geen weg terugGeen weg terug
Elisabeth Mollema & Iris Boter (ill.)
Volt

Ook dit boek neemt je mee terug in de tijd: naar de tijd van de stoomschepen van de Holland-Amerika lijn, waarmee vele landverhuizers naar New York voeren vanuit Rotterdam. Ik heb al erg van dit verhaal genoten! In dit blog lees je er meer over.

 

Het geheime dierengenootschapHet geheime dierengenootschap
Luke Gamble (vertaling: Selma Soester)
Luitingh-Sijthoff

In dit boek komt Edith erachter dat haar oom geen gewone dierenarts is, maar magische dieren en wezens behandelt. Een magisch verhaal in onze eigen wereld dus, dat zich voor een groot gedeelte afspeelt in het Himalaya-gebergte. Hopelijk is het boek net zo sprankelend als zijn cover!

 

Leave a Reply