In een heerlijk winterzonnetje presenteer ik jullie de nieuwe boeken uit januari!
Althans… de boeken die hier binnen zijn gekomen, want er zijn er nog wel meer verschenen. Toch is januari altijd een rustige boekenmaand.
Toevallig las ik gisteren een column van Ionica Smeets in De Volkskrant waarin zij opmerkte dat er nog nooit een boek dat in januari verscheen de Libris Literatuurprijs heeft gewonnen. Zou dat ook voor de Griffels en Penselen gelden? Duidelijk is dat het aanbod ook gewoon veel kleiner is in die maand… Ook wel een grafiekje waard eigenlijk: hoeveel kinderboeken verschijnen er elke maand?
In deze stapel zit in ieder geval een aantal bijzonder mooi geïllustreerde prentenboeken en ook over de andere boeken is wel weer iets interessants te melden. Dus lees vooral verder!
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Het leven van een hagedis van niks
Patrick Ness (vertaling Yorick Goldewijk) en Tim Miller (ill.)
Blauw Gras
Bekijk bij bol
Ja, je ziet het niet direct, maar dit is het bovenste boek van de stapel! (Gele cover, rode rug… goed onthouden, anders wordt het eindeloos zoeken in de boekenkast). Ik ben erg benieuwd hoe dit verhaal gaat uitpakken. Het zou ongelooflijk spannend én ongelooflijk grappig moeten zijn. Dit boek is het begin van een serie over Zack, een hagedis die als een soort politieagent klasgenoten moet bekeuren als ze zich niet aan de regels houden. En dan moet hij op school ook nog de strijd aangaan met een echte superschurk.
Hoe ik per ongeluk een YouTube-ster werd
Adam Beales (vertaling: Marjolein Algera) en James Lancett (ill.)
Witte Leeuw
Bekijk bij bol
Yep, nog een: blauwige cover, paarse rug (onthouden!). Een lekker hysterische voorkant en het binnenwerk heeft inderdaad het grote lettertype dat je daarbij verwacht. Maar er staan niet zo heel veel illustraties in. Dit verhaal is heel eigentijds: Adam klikt op de pop-up Popularis, een AI die hem kan helpen een succesvolle YouTuber te worden, maar roem blijkt ook zijn keerzijde te hebben… Een boek met interessante thema’s als weten wie je echte vrienden zijn, AI en hacken! Ik ben benieuwd of het ook een beetje leuk leest.
Toen we wegvlogen
Alice Hoffman (vertaling: Saskia Peterzon-Kotte)
Fontaine
Bekijk bij bol
Ook de rug van dit boek laat niet zien wat je van dit boek kunt verwachten! De cover maakt echter direct duidelijk dat dit een boek is over Anne Frank: een verhaal over haar leven vóórdat ze haar dagboek schreef. Je leert Anne kennen als een wat brutale, vrolijke meid. Een echte dromer, die ineens keihard wordt geconfronteerd met de harde realiteit van de Tweede Wereldoorlog. Erg verontrustend voor kinderen om te lezen dat het leven zo plotsklaps kan veranderen. Anne was immers een meisje op de basisschool, net als zij…
Boutje en het onderwaterpretpark
Mirjam Oldenhave & Rick de Haas (ill.)
Ploegsma
Bekijk bij bol
Het tweede boek over knutselkoning Boutje! Net als het eerste boek – Boutje van de rommelberg – is dit een erg zwaar boek, met dik papier en gekleurde illustraties. In dit vervolg dreigt de rommelberg, waar Boutje woont, omgebouwd te worden tot skiparadijs. En dan verdwijnt ook nog het hondje van Ali. Zit de vrouw van het skiparadijs daarachter?
De droom van de kraai
Hadi Mohammadi (vertaling Jef Aerts) en Salimeh Babakhan (ill.)
Querido
Bekijk bij bol
Dit filosofische prentenboek gaat over een kraai die graag net zo kleurig zou willen zijn als in zijn droom. Hij ruilt van kleur met allerlei dieren, maar hoort daardoor niet meer bij de andere kraaien. Prachtig geïllustreerd door een Iraanse illustrator die door Marit Törnqvist is begeleid in het kader van het project Read with me. Ook de auteur komt uit Iran. Het is een verhaal over het verlangen om te kunnen zijn wie je wilt zijn.
Hoe je een walvis in een koffer stopt
Raúl Guridi (vertaling Sjoerd Kuyper)
Hoogland & Van Klaveren
Bekijk bij bol
Dit bijzondere, kleine prentenboek gaat over een grootse vraag: als jij je huis zou moeten verlaten om op reis te gaan, zonder te weten of je nog terugkomt, wat zou je dan het allerliefste meenemen? In dit boek wil een jongetje graag zijn walvis meenemen. Maar hoe past die nou in een koffer? Dit ogenschijnlijk simpele verhaal biedt een heel mooi aanknopingspunt voor een diep gesprek.
De koning en de zee
Heinz Janisch (vertaling: Berd Ruttenberg) en Wolf Erlbruch (ill.)
Hoogland & Van Klaveren
Bekijk bij bol
Nog meer filosofie: in 21 korte verhaaltjes lees je over een koning die regelmatig beseft dat hij misschien toch niet zo belangrijk is als hij dacht, en die het leven steeds beter gaat begrijpen. Over boosheid, verwondering en het genieten van de kleine dingen. De auteur won in 2024 de Hans Christian Andersen Award, de hoogste internationale onderscheiding die wordt toegekend aan auteurs en illustratoren van kinderboeken.
Treinen verdwalen niet
Winny Ang & Marijn Brouckaert en Eleni Debo (ill.)
Lannoo
Bekijk bij bol
Alleen al in deze cover is zoveel te ontdekken! Ook het verhaal leest als een filosofische ontdekkingsreis; een prachtig geïllustreerd prentenboek over dagdromen, associëren en reizen in je gedachten. Zo mooi verbeeld hoe een treinreis je gedachten kan laten stromen. Eleni Debo kun je kennen van het prentenboek De lange weg van Slak (zie dit artikel), maar in Treinen verdwalen niet is haar stijl nostalgischer en minder strak. Prachtig!